Η ομάδα πίσω από την ομάδα: Οι γιατροί των Ολυμπιονικών
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες έφτασαν στο τέλος τους, με τους αθλητές να καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να κατακτήσουν το χρυσό μετάλλιο. Για κάθε χρυσό μετάλλιο και ολυμπιονίκη υπάρχουν… αφανείς ήρωες που συμβάλουν καθοριστικά στην επιτυχία.
Πίσω από κάθε εθνική αποστολή αθλητών, λοιπόν, βρίσκεται μια μεγάλη ομάδα γιατρών, η οποία μαζί με τους προπονητές είναι εκεί, έτοιμοι να προσφέρουν τις γνώσεις τους σε ό,τι χρειάζονται οι αθλητές.
Έχοντας δει τους κορυφαίους αθλητές του κόσμου τον Αύγουστο που μας πέρασε, ας δούμε και τους κορυφαίους γιατρούς που βρίσκονται πίσω από αυτούς τους αθλητές.
Dr. Joao Grangeiro, Βραζιλία
Ο Joao Grangeiro είναι ίσως ένας από τους σημαντικότερους γιατρούς πίσω από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ειδικότερα γιατί τους έχει ζήσει και τις δύο όψεις της υγείας. Πρώτα, ο Dr. Grangeiro συμμετείχε σε όχι έναν, αλλά 9 Ολυμπιακούς Αγώνες, με έξι συμμετοχές σε καλοκαιρινούς και τρεις σε χειμερινούς.
Έχοντας αποκτήσει αυτή τη σπουδαία εμπειρία για το πώς λειτουργούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες και τι είναι αυτό που έχουν περισσότερο ανάγκη οι αθλητές, επέστρεψε στους Ολυμπιακούς της Βαρκελώνης το 1992, αυτή τη φορά ως μέλος της ομάδας των γιατρών. Μετά τους Αγώνες του Σίδνεϊ το 2000 τέθηκε επικεφαλής των γιατρών (Chief Medical Officer) της ομάδας της Βραζιλίας, μια θέση που κατέχει μέχρι και σήμερα.
Φέτος, με τους Ολυμπιακούς να διεξάγονται στο Ρίο, ο Grangeiro αποτέλεσε και Chief Medical Officer για όλη τη διοργάνωση, ενώ όλα τα μάτια ήταν στραμμένα σε εκείνον, ειδικά λόγω της φήμης περί ματαίωσης των Αγώνων λόγω του ιού Ζίκα.
Τελικά, η 31η Ολυμπιάδα διεξήχθη ομαλά και χωρίς απρόοπτα, με τον Joao Grangeiro να συμβουλεύει τους γιατρούς και εθελοντές στον τομέα της υγείας “να κάνουν τα πάντα ώστε οι αθλητές να εμπιστεύονται τη δουλειά και τις ικανότητές τους.”
Dr. Cindy Chang, ΗΠΑ
Η Cindy Chang είναι ορθοπαιδικός και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο, με πάνω από 20 χρόνια εμπειρίας στην αθλητιατρική. Ήδη από το 1995 μέχρι και το 2008 έχει εργαστεί ως γιατρός σε 27 (!!!) διαφορετικές αμερικανικές ομάδες, πολλές από τις οποίες συμμετείχαν σε Ολυμπιακούς Αγώνες.
Συγκεκριμένα, το 1998 ήταν μέλος της ομάδας γιατρών στους Χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Ναγκάνο της Ιαπωνίας και στο Σολτ Λέικ Σίτυ των Ηνωμένων Πολιτειών το 2002. Ύστερα από αυτές τις διακρίσεις, έγινε επικεφαλής των γιατρών (Chief Medical Officer) της ομάδας των ΗΠΑ για τους Παραολυμπιακούς του Πεκίνου το 2008 και για τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου το 2012. Στις τελευταίες δύο αυτές διοργανώσεις ήταν υπεύθυνη για το συντονισμό μιας ομάδας τουλάχιστον 80 γιατρών που επέβλεπε καθημερινά πάνω από 250 αθλητές.
Σήμερα, η Cindy Chang έχει αποσυρθεί από την μάχιμη ιατρική για να επικεντρωθεί, όπως λέει η ίδια, στην οικογένειά της και εργάζεται ως Αναπληρώτρια Κλινική καθηγήτρια στο Τμήμα Ορθοπαιδικής του Πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο, ειδικευόμενη στην αθλητιατρική για παιδιά και ενήλικες.
Lyndel Abbott, Australia
Οι περισσότεροι από εμάς, όταν ακούμε για τους γιατρούς των Ολυμπιονικών, γρήγορα σκεφτόμαστε μια ομάδα ορθοπαιδικών και φυσικοθεραπευτών, να τρέχουν πίσω από τους τραυματισμένους πρωταθλητές του κόσμου.
Εξίσου σημαντικοί, όμως, σε κάθε αποστολή είναι και οι ψυχολόγοι και ψυχίατροι, οι οποίοι είναι διαθέσιμοι για τους αθλητές, όταν χρειάζονται παραπάνω στήριξη, μιας και το άγχος και η πίεση των αγώνων είναι σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα. Μια ανάλογη ομάδα διευθύνει και η Lyndel Abbott, lead psychologist της Αυστραλιανής Ολυμπιακής Ομάδας.
Η ίδια έχει συμμετάσχει και στην ομάδα των ψυχολόγων των Ολυμπιακών του Λονδίνου το 2012. Σε συνέντευξή της στο Αυστραλιανό BBC δηλώνει με αυτοσαρκασμό: “Και ποιο παιδί δεν έχει ονειρευτεί να συμμετέχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες; Κανένα βέβαια ως ψυχολόγος αλλά εγώ – μιας και οι αθλητικές μου επιδόσεις ήταν αρκετά μέτριες – συμβιβάστηκα!”
Η Abbott ειδικεύεται στη γνωσιακή συμπεριφορική ψυχολογία, χρησιμοποιεί δηλαδή τεχνικές ώστε να βελτιώσει το πώς ενός ανθρώπου οι συμπεριφορές και οι σκέψεις επηρεάζουν ή όχι τα συναισθήματά του.
Νίκος Κουλόπουλος, Ελλάδα
Στην ελληνική αποστολή, ο Νίκος Κουλόπουλος είναι υπερήφανα ο επικεφαλής φυσικοθεραπευτής, και ο άνθρωπος που έχει πάει στους περισσότερους Ολυμπιακούς Αγώνες με την ελληνική αποστολή. Με πρώτους του Αγώνες, εκείνους της Αθήνας το 2004, ο Νίκος Κουλόπουλος έχει μια μεγάλη εμπειρία στην αθλητιατρική και στο τι σημαίνει να αγωνίζεται ένας αθλητής στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Όπως αναφέρει και ο ίδιος σε συνέντευξή του, δεν μπορεί να σκεφτεί μεγαλύτερη ηθική ικανοποίηση από το να βοηθάει τους Έλληνες αθλητές να φτάσουν στο βάθρο, ένα συναίσθημα που ανταμείβει όλη την εθελοντική εργασία που προσφέρει εκείνος και η ομάδα του στις αποστολές των Ολυμπιακών Αγώνων.
Στους φετινούς Αγώνες του Ρίο, παρά τις αντιξοότητες αλλά και με φόβο για την ασφάλεια και την υγεία των αθλητών στην Βραζιλία, ο Νίκος Κουλόπουλος έδωσε την πολύτιμη βοήθειά του για την τόσο επιτυχημένη εμφάνιση των Ελλήνων αθλητών που τους χάρισε 6 μετάλλια, τρία εκ των οποίων χρυσά!
Στο doctoranytime μπορείς και συ να βρεις ειδικευμένους Αθλητίατρους για την αντιμετώπιση των αθλητικών κακώσεων και γενικότερων μυοσκελετικών παθήσεων, κλείνοντας ραντεβού εύκολα και γρήγορα.