Όλα όσα δεν ξέραμε για το παθητικό κάπνισμα
Από την Ιωάννα Βλάσση, ιατρική συντάκτρια του doctoranytime.gr
Μέχρι τώρα οι περισσότερες έρευνες είχαν επικεντρωθεί στη μελέτη των συνεπειών του καπνίσματος στους ίδιους τους καπνιστές. Γεγονός είναι, όμως, ότι και οι παθητικοί καπνιστές αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να πλήξουν την υγεία τους λόγω της έκθεσής τους στον καπνό.
Όλοι λίγο-πολύ γνωρίζουν ότι και το παθητικό κάπνισμα έχει δυσάρεστες συνέπειες για τον οργανισμό και μακροπρόθεσμα για τη ζωή του ατόμου. Ας δούμε αναλυτικά στοιχεία και έρευνες που αφορούν στις συνέπειες του παθητικού καπνίσματος στον άνθρωπο.
Για να αναφερθούμε αριθμητικά στο φαινόμενο, κατά τον 20ο αιώνα καταγράφηκαν περισσότεροι από 100 εκατ. θάνατοι ανά τον κόσμο. Οι προβλέψεις για τον 21ο αιώνα θέλουν το ποσοστό αυτό θα ανέρχεται στο 1 δις! Κάθε χρόνο 6 εκατ. άτομα χάνουν τη ζωή τους λόγω του καπνίσματος, ενώ περισσότεροι από 600 χιλιάδες δεν είναι καπνιστές, αλλά υφίστανται τις συνέπειες της έκθεσής τους στον καπνό ως παθητικοί καπνιστές.
Το 23% του παγκόσμιου πληθυσμού που έχει ξεπεράσει το 15ο έτος της ζωής του είναι καπνιστές. Οι μη-καπνιστές που υφίστανται το παθητικό κάπνισμα πλήττονται εξίσου με τους καπνιστές από τη νικοτίνη και όλες τις άλλες τοξικές ουσίες που περιέχονται στα τσιγάρα. Όσο περισσότερος ο καπνός, τόσο περισσότερες και οι βλαβερές συνέπειες που τείνουν να βλάψουν μακροπρόθεσμα την υγεία του οργανισμού μας.
Το 31% των θανάτων που σημειώνονται λόγω παθητικού καπνίσματος απαντώνται στα παιδιά! Αυτό σημαίνει ότι οι συνέπειες της έκθεσης των παιδιών στον καπνό και στα τσιγάρα μπορεί να είναι είτε άμεσα είτε έμμεσα ορατές και πολύ συχνά ανεπανόρθωτες. Είναι σημαντικό οι γονείς να προστατεύουν τα ανήλικα παιδιά από την υπερέκθεση στον καπνό και σε καμία περίπτωση, ο καπνός δεν θα πρέπει να βρίσκεται εντός του σπιτιού τους. Ήδη έρευνες έχουν καταγράψει ένα υψηλό ποσοστό παιδιών που εκτίθενται καθημερινά σε παθητικό κάπνισμα μέσα στο σπίτι τους. Επιπλέον, τα παιδιά που μεγαλώνουν σε περιβάλλον καπνιστών έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να γίνουν και τα ίδια καπνιστές αργότερα στη ζωή τους.
Το 46% των θανάτων που οφείλονταν στο παθητικό κάπνισμα αφορούν σε γυναίκες. Οι ενήλικοι εκτεθειμένοι στον καπνό υποφέρουν πιο συχνά από καρδιαγγειακές νόσους και παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν από διάφορες μορφές καρκίνου. Η λανθάνουσα περίοδος ανάπτυξης καρκίνου στον πνεύμονα λόγω παθητικού καπνίσματος είναι από 10-20 χρόνια.
Ο διαχωρισμός του χώρου των καπνιστών από τους μη-καπνιστές στους δημόσιους χώρους δεν προστατεύει σχεδόν καθόλου τους μη-καπνιστές. Ακόμη και ένας αεριζόμενος χώρος καπνιζόντων αποτελεί επικίνδυνο περιβάλλον για τους μη-καπνιστές. Δεν υπάρχει ασφαλής και επαρκής προστασία απέναντι στην έκθεση στον καπνό, παρά μόνο αν δεν υπάρχει καθόλου καπνός στο χώρο.
Κάθε άνθρωπος θα πρέπει να είναι σε θέση να επιλέξει αν θέλει να εκτεθεί στον καπνό και σε άλλες συνήθειες που είναι αποδεδειγμένο ότι θα βλάψουν την υγεία του οργανισμού του και μπορεί κάποια στιγμή να του στερήσουν τη ζωή.