Οξεία φαρυγγίτιδα: μία συχνή πάθηση!
Η οξεία φαρυγγίτιδα, αποτελεί μια από τις συχνότερες παθήσεις του γενικού πληθυσμού, καθώς και μια από τις συχνότερες αιτίες επίσκεψης στο γιατρό.
Δες ακόμα: Λοιμώδης μονοπυρήνωση
Είναι η φλεγμονή του φάρυγγα και συνήθως αφορά τον στοματοφάρυγγα (παρίσθμιες αμυγδαλές), οπότε χαρακτηρίζεται και ως φαρυγγοαμυγδαλίτιδα.
Σε ένα μεγάλο ποσοστό μπορεί να αφορά και τον ρινοφάρυγγα (κρεατάκια) και να συνδυάζεται με ρινική συμφόρηση και καταρροή.
Χαρακτηρίζεται από πόνο κατά την κατάποση, αίσθημα ξηρότητας ή και “κόμπου” στο λαιμό και μπορεί να συνοδεύεται από πυρετό.
Προκαλείται στο μεγαλύτερο ποσοστό από ιούς, όπως ο ρινοϊός και ο ιός της γρίπης.
Συνήθως διαρκεί για λίγες ημέρες και υποχωρεί με συντηρητικά μέτρα(αντιφλεγμονώδη, τοπικά αντισηπτικά).
Μπορεί όμως να ακολουθήσει μικροβιακή λοίμωξη, την οποία προκαλούν μικρόβια (όπως ο Στρεπτόκοκκος) που βρίσκονται φυσιολογικά στη στοματική κοιλότητα, λόγω πτώσης της άμυνας του οργανισμού.
Σε τέτοια περίπτωση είναι απαραίτητη η αντιβιοτική αγωγή.
Σαν πρακτική συμβουλή, σε περίπτωση έντονου πόνου κατά την κατάποση, θα πρέπει κανείς να λάβει αρχικά παυσίπονα και να πίνει άφθονα υγρά σε θερμοκρασία δωματίου, αποφεύγοντας παράλληλα τους ερεθιστικούς παράγοντες (κάπνισμα, ξηρή ατμόσφαιρα).
Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, η φαρυγγίτιδα υποχωρεί σε λίγες ημέρες.
Αυτό που κυρίως θα πρέπει να μας ανησυχήσει και οδηγήσει στο γιατρό είναι η μεγάλη δυσκολία στη λήψη τροφής και υγρών καθώς και ο υψηλός πυρετός που επιμένει παρά τα αντιπυρετικά φάρμακα.
Σε τέτοια περίπτωση η κλινική εξέταση θα καθορίσει την κατάλληλη αντιβιοτική αγωγή ενώ θα πρέπει να αποκλείσει το ενδεχόμενο περιαμυγδαλικού αποστήματος που είναι η πιο συχνή επιπλοκή της φαρυγγοαμυγδαλίτιδας και απαιτεί διάνοιξη και παροχέτευση σε περιβάλλον νοσοκομείου.
Σε περίπτωση πολλαπλών επεισοδίων οξείας φαρυγγοαμυγδαλίτιδας, θα πρέπει να ληφθούν εξετάσεις αίματος προς αποκλεισμό υποκείμενης νόσου, ενώ είναι πιθανό να χρειαστεί αμυγδαλεκτομή.