Οι σοβαροί κίνδυνοι από το κάπνισμα στις έγκυες και τα παιδιά
Σε προηγούμενο άρθρο αναφερθήκαμε στις βλάβες που προκαλεί το κάπνισμα (ενεργητικό και παθητικό) στους ενήλικες. Εν συνεχεία επισημαίνουμε τις βλαβερές επιπτώσεις του στην έγκυο, το έμβρυο και στα παιδιά:
- Στην έγκυο γυναίκα η έκθεση στον καπνό του τσιγάρου δημιουργεί κίνδυνο λοίμωξης του Αναπνευστικού, καθώς και κρίσεις βρογχικού άσθματος, με τους γνωστούς κινδύνους για την ίδια την γυναίκα και το έμβρυο.
- Τα νεογνά έχουν μικρότερο βάρος, ύψος, περίμετρο κεφαλής και θώρακος.
- Ευθύνεται για μεγαλύτερο αριθμό αυτόματων αποβολών και για σοβαρές επιπλοκές της προγεννητικής περιόδου, όπως πρόδρομος πλακούντας, αιμορραγίες, αναπνευστικά προβλήματα του νεογνού, ακόμη και με το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου του βρέφους. Οι καρκινογόνες ουσίες του καπνού βρίσκονται και στο γάλα του θηλασμού.
- Το παθητικό κάπνισμα από την εμβρυική ζωή του παιδιού φαίνεται να αυξάνει τη συχνότητα διαφόρων καρκίνων στην παιδική ηλικία (π.χ. της μύτης) και αργότερα στη ζωή του, όπως καρκίνος εγκεφάλου, μαστού, αιμοποιητικού συστήματος κ.λπ.
- Καρδιακά νοσήματα: Εκφράζονται βάσιμοι φόβοι ότι όταν το βρέφος ή το παιδί εκτίθεται στον καπνό, κινδυνεύει αργότερα να αναπτύξει ισχαιμική καρδιοπάθεια.
- Ανοσοποιητικό Σύστημα: Τα παιδιά αποκτούν μεγαλύτερη ευπάθεια στις λοιμώξεις, στην ανάπτυξη αλλεργιών και κακοήθων νόσων.
- Το κάπνισμα στην έγκυο γυναίκα, αυξάνει την πιθανότητα να αποκτήσει παιδί με ψυχολογικά προβλήματα, όπως έλλειψη προσοχής και διαταραχής συμπεριφοράς.
- Ερεθισμοί στα μάτια (70%), πονοκέφαλοι (32%) και ερεθισμός στη μύτη (29%).
- Τα παιδιά σε καπνιστικό περιβάλλον έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για οξείες ωτίτιδες με αποτέλεσμα τη βαρηκοΐα και μεγαλύτερη συχνότητα εγχειρήσεων στις αμυγδαλές και τις αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κοινώς «κρεατάκια»).
- Κίνδυνοι από το κυρίως Αναπνευστικό Σύστημα: Τα παιδιά που εκτίθενται στον καπνό έχουν 3-5 φορές μεγαλύτερη νοσηρότητα από τους βρόγχους έναντι των άλλων παιδιών. Ιδιαίτερα ευαίσθητα είναι τα βρέφη με συχνότερες αναπνευστικές λοιμώξεις π.χ. Βρογχιολίτιδες και εισαγωγές στο Νοσοκομείο. Μία μεγάλη μελέτη από το Παν/μιο του Harvard της Βοστώνης αποκάλυψε ότι το κάπνισμα της μητέρας συντελεί στο να μειωθεί ο ρυθμός ανάπτυξης της πνευμονικής λειτουργίας των παιδιών κατά 7% και αποτελεί κίνδυνο για μελλοντική ανάπτυξη Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας.
- Τα ασθματικά παιδιά που ζούνε σ’ ένα περιβάλλον καπνιστών έχουν κρίσεις άσθματος κατά 63% περισσότερο. Φαίνεται ότι όταν υπάρχει τουλάχιστον ένας καπνιστής στο σπίτι (ιδιαίτερα η μητέρα), αυτό έχει συνέπεια, ίσως μακροχρόνιες, για τους πνεύμονες του παιδιού, ιδιαίτερα όταν είναι κάτω των 3 ετών. Αρκετοί ερευνητές πιστεύουν ότι οι βλάβες στους βρόγχους μπορεί να συνοδεύουν τα παιδιά σε όλη τους τη ζωή. Δηλαδή, «αμαρτίες γονέων παιδεύουσιν τέκνα». Σε μελέτες περιγράφεται ότι ο κίνδυνος εμφάνισης άσθματος αυξάνει κατά 11%, όταν η μητέρα είναι καπνίστρια. Ο βήχας και ο συριγμός («βράσιμο») είναι συνηθισμένα συμπτώματα στα παιδιά μετά από χρόνια έκθεση στον καπνό. Εάν συνυπάρχει οικογενειακό ιστορικό αλλεργίας και ύπαρξη αλλεργιογόνων μέσα ή έξω από το σπίτι, ο κίνδυνος να εμφανισθεί βρογχικό άσθμα αυξάνει κατά πολύ.
Η προσπάθεια των γονέων να καπνίζουν σε άλλο δωμάτιο από εκεί που βρίσκεται το παιδί, η χρήση απορροφητήρα στην κουζίνα ή οι συσκευές καθαρισμού της ατμόσφαιρας του σπιτιού, δυστυχώς έχουν δείξει φτωχά αποτελέσματα.
Τα παιδιά που είναι παθητικοί καπνιστές, έχουν διπλάσια πιθανότητα , όταν μεγαλώσουν να γίνουν καπνιστές και σ’ αυτό οι γονείς τους έχουν τεράστιο μερίδιο ευθύνης.
Σήμερα, υπάρχουν αποτελεσματικοί τρόποι να διακόψουμε το κάπνισμα σε Ειδικά Ιατρεία ή από Ιατρούς με σχετική πείρα. Να συμβουλεύεστε πάντα τον Ιατρό σας.
Ένας χώρος όπου δεν καπνίζει κανείς, σημαίνει αγάπη και σεβασμό στο συνάνθρωπο,