Ό,τι χρειάζεσαι για την πρώτη επίσκεψη στον οδοντίατρο

Κατά την πρώτη επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι σημαντικό να παρέχετε όλες τις απαραίτητες ιατρικές πληροφορίες, αλλά και να εκφράσετε ολοκληρωμένα τις επιθυμίες και τα παράπονά σας. Μόνο έτσι θα μπορεί ο οδοντίατρος να σας παρέχει ασφαλή οδοντιατρική θεραπεία με βάση τις δικές σας ανάγκες. Δείτε παρακάτω όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε.
Δες ακόμα: Οδοντιατρική θεραπεία κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης
Ενημερώστε για το ιατρικό σας ιστορικό και τις διαιτητικές σας συνήθειες
Το στόμα ως μέρος του ανθρώπινου σώματος, επηρεάζεται άμεσα από διάφορες παθήσεις. Είναι γνωστό ότι «εάν ο γιατρός κοίταζε περισσότερο στο στόμα και ο οδοντίατρος έδινε μεγαλύτερη βαρύτητα στο υπόλοιπο σώμα, πολλές νοσηρές καταστάσεις θα είχαν αποφευχθεί». Καρδιολογικά προβλήματα μπορεί να απαιτούν αντιβιοτική κάλυψη πριν από τη θεραπεία, γαστρεντερολογικά προβλήματα σχετίζονται με διάβρωση των δοντιών, η ξηροστομία προκαλείται από διάφορα φάρμακα και παθήσεις και διευκολύνει την ανάπτυξη της τερηδόνας, ενώ ο διαβήτης και το σύνδρομο ανοσοανεπάρκειας (AIDS) έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην επούλωση μετά από μία εξαγωγή. Επιβεβαιώστε ότι ο οδοντίατρος γνωρίζει το ιατρικό σας ιστορικό πριν ξεκινήσετε τη θεραπεία.
Ιδιαίτερες διαιτητικές συνήθειες, πέρα από την προφανή κατανάλωση ζάχαρης, όπως τα πολλά αναψυκτικά ή τα λεμόνια προκαλούν διάβρωση στα δόντια. Η συνήθεια να κοιμάται ένα παιδί με μπιμπερό με χυμό ή ζαχαρούχο γάλα καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, είναι καταστροφική για τα δόντια του και πρέπει να ληφθεί υπόψιν κατά το σχεδιασμό της θεραπείας.
Κάντε μια λίστα με τα φάρμακά σας
Τα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν ξηροστομία, αλλεργία, να αυξήσουν τον κίνδυνο αιμορραγίας κατά την οδοντιατρική επέμβαση ή να διαβρώσουν τα δόντια. Ακόμη και φάρμακα ή συμπληρώματα που εσείς δεν θεωρείται σημαντικά ή λαμβάνετε περιστασιακά χωρίς παρακολούθηση, θα πρέπει να τα αναφερθούν, διότι ο συνδυασμός τους με άλλες ουσίες ενδέχεται να είναι επιζήμιος για τον οργανισμό σας.
Εκφράστε τις ανησυχίες σας
Πέρα από τις προσωπικές σας ανησυχίες για τη διάρκεια της θεραπείας, την πιθανή ύπαρξη πόνου, την επούλωση, το πότε θα μπορείτε να φάτε, να επιστρέψετε στη δουλειά σας, αλλά και ερωτήσεις που σχετίζονται με το οικονομικό κομμάτι της θεραπείας σας, θα πρέπει να αναφέρετε οπωσδήποτε:
- Αιμορραγία των ούλων κατά το βούρτσισμα των δοντιών
Η αιμορραγία των ούλων παρατηρείται πολύ συχνά και αποτελεί σύμπτωμα της ουλίτιδας. Θεραπεύεται πολύ απλά με τον καθαρισμό, αρκεί να το εντοπίσετε εγκαίρως!
- Προβλήματα κατά τη στοματική σας υγιεινή
Ρωτήστε τον οδοντίατρο για τον σωστό τρόπο βουρτσίσματος των δοντιών σας για να βελτιστοποιήσετε τα αποτελέσματα από τον χρόνο που ξοδεύετε ούτως ή άλλως για τη στοματική σας υγιεινή, 2 φορές την ημέρα. Πόνος κατά το βούρτσισμα παρατηρείται σε ευαίσθητα δόντια και αντιμετωπίζεται με μία θεραπεία απευαισθητοποίησης. Προβλήματα κατά τον καθαρισμό με οδοντικό νήμα, μπορεί να οφείλονται σε σπασμένο δόντι, σπασμένο σφράγισμα, τερηδόνα ή συνωστισμένα δόντια.
- Πόνος ή ευαισθησία στα δόντια, στις γνάθους και στην ευρύτερη περιοχή του κεφαλιού
Πονόδοντος στη μάσηση των τροφών, σε κρύα ή ζεστά φαγητά και αναψυκτικά, αλλά και πόνος που ξεκινάει αυτόματα μπορεί να οφείλεται σε σπασμένο δόντι, τερηδόνα, οδοντινική ευαισθησία, απόστημα, χαλασμένο φρονιμήτη ή φρονιμήτη που θέλει να ανατείλει, αλλά και πρόβλημα στην κροταφογναθική άρθρωση. Μόνο ο οδοντίατρος κάνοντάς σας τις κατάλληλες ερωτήσεις αφότου αναφέρετε ότι πονάτε, θα μπορέσει να διαγνώσει την αιτία.
- Πληγές που δεν θεραπεύονται για καιρό
Μπορεί να αποτελούν ένδειξη καρκίνου του στόματος ή και έναρξη γενικευμένης πάθησης, η οποία δεν έχει ακόμη εκδηλωθεί σε άλλα σημεία του στόματος. Από τη στιγμή που ανιχνευτεί η αιτία, η πάθηση μπορεί να θεραπευτεί αλλά και να γίνει έγκαιρα η παραπομπή στον ειδικό ιατρό.
- Ιδιαίτερες συνήθειες
Εάν χρησιμοποιείτε τα δόντια σας ως εργαλεία για να κόβετε κλωστές, εάν μασάτε τα στυλό σας, εάν τρίζετε ή σφίγγετε τα δόντια σας ή τρώτε τα νύχια σας θα πρέπει να το αναφέρετε. Αυτές οι καθημερινές συνήθειες καταστρέφουν το εξωτερικό προστατευτικό περίβλημα των δοντιών είτε σταδιακά με αποτριβή είτε βίαια με ξαφνικό κάταγμα, και μπορεί να προκαλέσουν μέχρι και πονοκεφάλους ή πόνο στον αυχένα, εάν αποτελέσουν αιτία των κροταφογναθικών διαταραχών. Η πιπίλα ή το πιπίλισμα του δακτύλου μπορεί επίσης να προκαλέσει ορθοδοντικά προβλήματα στο παιδί.
“Ρωτήστε για όλα όσα σας ανησυχούν για τα δόντια σας, λύστε τις απορίες σας και αναζητήστε εναλλακτικά, πιο οικονομικά θεραπευτικά πλάνα, χωρίς να υποβαθμίζετε την ποιότητα της οδοντιατρικής περίθαλψη σε βάρος του οργανισμού σας”.
Συγκεντρώστε τις απορίες σας
Μη διστάσετε να ρωτήσετε οτιδήποτε σας απασχολεί ή έχετε ακούσει από το φιλικό σας περιβάλλον και σας φαίνεται περίεργο, άλλωστε γι’ αυτό απευθυνθήκατε στον ειδικό. Η παραπληροφόρηση ή η ελλιπής ενημέρωση από το διαδίκτυο αλλά και από γνωστούς και φίλους, οδηγεί σε εσφαλμένες αντιλήψεις και προσδοκίες, αλλά παράλληλα τρέφει το αίσθημα του φόβου και της ανασφάλειας στη σχέση οδοντιάτρου και ασθενή. Το πιο απλό που έχετε να κάνετε είναι να ρωτήσετε το σωστό άνθρωπο για τις οδοντιατρικές σας απορίες, τον οδοντίατρο!
Ρωτήστε για εναλλακτικές ή πιο οικονομικές λύσεις
Αναβάλλοντας την επίσκεψη στον οδοντίατρο για οικονομικούς λόγους, μεγεθύνετε το πρόβλημά σας τόσο σε βιολογικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, διότι οι βλάβες επεκτείνονται και απαιτούν στη συνέχεια δραστικότερες λύσεις, αφού έχουν καταστρέψει μεγάλο μέρος των οδοντικών ιστών. Η πρόληψη είναι σε κάθε περίπτωση η καλύτερη, αλλά και η οικονομικότερη θεραπεία. Μία οδοντιατρική εξέταση κάθε 6-12 μήνες, ανιχνεύει έγκαιρα τυχόν μικροπροβλήματα και σας εφιστά την προσοχή, πριν αυτά μεγεθυνθούν. Ακόμη και αν πρόκειται να κάνετε ένα σύνολο οδοντιατρικών εργασιών ή συνολική στοματική αποκατάσταση και ο προϋπολογισμός σας φαίνεται μεγάλος, συζητήστε για εναλλακτικές επιλογές μικρότερου κόστους. Η οικονομική ευελιξία χωρίς να υποβαθμίζεται η ποιότητα της οδοντιατρικής σας θεραπείας, αποτελεί πλέον σημαντικό πλεονέκτημα στην επιλογή του οδοντιάτρου σας.