Οδοντίατρος για ΑΜΕΑ: οδοντιατρική με αγάπη και φροντίδα!

Οδοντίατρος για ΑΜΕΑ

Η οδοντιατρική φροντίδα των ΑΜΕΑ

Τα άτομα με ειδικές ανάγκες μπορούν και αξίζουν ίσης μεταχείρισης και πρόσβασης στις κοινωνικές ή ιατρικές υπηρεσίες και ειδικότερα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Δες ακόμα: Μονογονεϊκές οικογένειες και παιδί με ειδικές ανάγκες

Λόγω των ιδιαίτερων αναγκών τους, ωστόσο, η εξέταση και η θεραπεία που λαμβάνουν θα πρέπει να έχουν κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και να πληρούν κάποιες προϋποθέσεις.

Ποια άτομα έχουν ιδιαίτερες ανάγκες;

ΑΜΕΑ θεωρείται ένα άτομο, το οποίο έχει κάποια φυσική ή νοητική ανεπάρκεια ή αντιμετωπίζει χρόνια ιατρικά προβλήματα. Για παράδειγμα, άτομα που έχουν κάποια χρόνια ή οξεία γενική νόσο, άτομα που έχουν κάνει μεταμόσχευση οργάνων, άτομα με κινησιολογικά ή ψυχολογικά προβλήματα, χρήστες ουσιών κ.ά., είναι άτομα με ειδικές ανάγκες διότι χρήζουν ειδικής αντιμετώπισης λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών τις οποίες υπαγορεύει η πάθησή τους.

Στην οδοντιατρική τα ΑΜΕΑ μπορούν να εξεταστούν και να θεραπευθούν από οποιονδήποτε οδοντίατρο, αρκεί ο τελευταίος να είναι σε θέση να διαχειριστεί τις φυσικές και νοητικές τους ιδιαιτερότητες. Στην Ελλάδα τη θεραπεία των ΑΜΕΑ αναλαμβάνει συνήθως ο παιδοδοντίατρος, ο οποίος είναι σε θέση να διαχειριστεί ιδιαίτερους ασθενείς.

Επίσης υπάρχουν τμήματα νοσοκομειακής περίθαλψης, τα οποία παρέχουν οδοντιατρική θεραπεία ανάλογα με την υλικοτεχνική τους υποδομή και την επάνδρωσή τους σε επιστημονικό δυναμικό (στις πλείστες των περιπτώσεων και τα δύο περιορισμένα).

Στο εξωτερικό υπάρχουν εξειδικευμένα πανεπιστημιακά και νοσοκομειακά προγράμματα σπουδών για την θεραπεία των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Γεγονός είναι ότι η οδοντιατρική θεραπεία των ατόμων με ειδικές ανάγκες απαιτεί ιδιαίτερες δεξιότητες από την πλευρά του οδοντιάτρου, όπως η κοινωνική ευαισθησία, οι γνώσεις ψυχολογίας, οι γνώσεις οδοντικής παθολογίας που εμφανίζουν τα γενετικά σύνδρομα και περισσότερες γνώσεις γύρω από τις πιθανές ευαισθησίες του ασθενούς, παράλληλα με ένα κατάλληλα εξοπλισμένο οδοντιατρείο, ώστε να υλοποιηθεί επιτυχώς η οδοντιατρική θεραπεία στα άτομα αυτά.

Ο γιατρός που θα αναλάβει τη φροντίδα ενός ατόμου με ειδικές ανάγκες πρέπει να είναι σε θέση να διαχειριστεί τις ιατρικές και ψυχολογικές ιδιαιτερότητες αυτών των ασθενών, αλλά και να μπορεί να εμπνεύσει σιγουριά και να εξασφαλίσει τη συνεργασία της οικογένειας τόσο για την ολοκλήρωση της θεραπείας όσο και για την διατήρηση του θεραπευτικού αποτελέσματος μακροπρόθεσμα.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι ένα οδοντιατρείο πρέπει να διαθέτει την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή για την πραγματοποίηση της θεραπείας με κύριο παράγοντα την ύπαρξη βοηθού οδοντιάτρου και άλλα ειδικά βοηθήματα.

Για να πραγματοποιηθεί μια οδοντιατρική θεραπεία σε ένα παιδί με ειδικές ανάγκες πρέπει να έχει κανείς την δυνατότητα να ασκήσει έλεγχο της συμπεριφοράς του, πράγμα που απαιτεί ιδιαίτερες γνώσεις ψυχολογίας και γενικά κοινωνιολογικές γνώσεις.

Επίσης, πρέπει να είναι σε θέση να δουλεύει με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, γιατί τα παιδιά αυτά δεν αντέχουν τις μακροσκελείς συνεδρίες. Εξίσου σημαντική είναι η διατήρηση αρχείου παρακολούθησης των ασθενών για την μακροχρόνια σταθεροποίηση του αποτελέσματος της θεραπείας.

Ιδιαίτερα τα άτομα με αυτισμό είναι πιο δύσκολο να τα προσεγγίσει ένας γιατρός, διότι είναι εκ φύσεως πιο κλειστοί χαρακτήρες και έτσι, αντιδρούν στην εξέταση αλλά και στη θεραπεία.

Η οδοντιατρική εξέταση ενός ασθενούς με ειδικές ανάγκες προϋποθέτει ότι θα υπάρχει και ο κατάλληλος εξοπλισμός. Η οδοντιατρική φασκιά (pedi wrap) τοποθετείται πάνω στην οδοντιατρική καρέκλα και περιλαμβάνει ιμάντες υφασμάτινους που τυλίγουν τα πόδια και τα χέρια του παιδιού απαλά και έτσι, το παιδί αισθάνεται ασφάλεια λόγω του ότι δεν μπορεί να κάνει ανεξέλεγκτες κινήσεις.

Όταν το παιδί μπει στη φασκιά, η καταστολή των κινήσεών του συμβάλλει στο να μειώσει το ρυθμό της υστερίας. Έτσι μπορούμε να δουλέψουμε με ταχύτητα έχοντας ελαχιστοποιήσει τις αντιδράσεις του ασθενή κατά τον χρόνο εργασίας στην οδοντιατρική καρέκλα.

Η πρώτη διάγνωση του ασθενούς γίνεται μέσω μιας πρώτης επίσκεψης στο ιατρείο, όπου θα ληφθεί το πλήρες ιστορικό και η κλινική εικόνα, αλλά και η αξιολόγηση του βαθμού συνεργασίας του παιδιού και της οικογένειάς του.

Οι επισκέψεις στον οδοντίατρο πρέπει να γίνονται από τη γέννηση του παιδιού, ακριβώς όπως και με τα υπόλοιπα παιδιά. Η προληπτική αγωγή περιλαμβάνει διατροφικές συμβουλές, σωστή στοματική υγιεινή και τακτικές ιατρικές επισκέψεις.

Οδοντιατρική εξέταση σε ΑΜΕΑ

Στην εξέταση που πραγματοποιείται είναι απαραίτητη η παρουσία των γονιών, διότι τα παιδιά φοβούνται πολύ και δυσκολεύονται να εμπιστευτούν άγνωστα πρόσωπα. Η θεραπεία γίνεται με αξιοσημείωτη ταχύτητα και ολοκληρώνεται σε ελάχιστα ραντεβού.

Το κόστος των εξετάσεων και της εκάστοτε θεραπείας δεν είναι απαγορευτικό για την σημερινή εποχή, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς το πόσο σπουδαίο είναι για την υγεία και την ανακούφιση του παιδιού μακροπρόθεσμα.

Οι γονείς οφείλουν να πειστούν ότι ένα άτομο με ειδικές ανάγκες μπορεί και πρέπει να έχει την τέλεια στοματική υγιεινή. Άλλωστε η οδοντιατρική θεραπεία ΑΜΕΑ έχει πάντοτε και αισθητικό αποτέλεσμα, χαρίζοντας στον ασθενή ένα υπέροχο και λαμπερό χαμόγελο.

Τέλος, η οδοντιατρική θεραπεία των ΑΜΕΑ δεν διαφέρει ουσιαστικά από τις υπόλοιπες θεραπείες. Ο γιατρός «μάχεται» ενάντια στις ίδιες ακριβώς ασθένειες. Αυτό που διαφέρει είναι μόνο η μεταχείριση του ασθενούς. Είναι σημαντικό η κοινωνία να ενημερωθεί μέσα από τα ΜΜΕ για τις δυνατότητες θεραπείας των ΑΜΕΑ, ώστε να βελτιωθεί η πρόληψη.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.