Οδοντιατρική θεραπεία κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης

egkyos-odontiatros

Η εγκυμοσύνη, χωρίς αμφιβολία, αποτελεί βιολογικά τη σημαντικότερη στιγμή για μια γυναίκα.

Στη διάρκειά της συντελείται μια κοσμογονία σε όλα τα συστήματα και τις λειτουργίες του γυναικείου οργανισμού, σε επίπεδο βιοχημικό, ορμονικό και βιολογικό.

Δες ακόμα: Η ψυχική υγεία στην εγκυμοσύνη

Σε αυτή λοιπόν την τόσο ιδιαίτερη και μοναδική περίοδο στη ζωή κάθε γυναίκας  η οδοντιατρική επιβάλλεται να είναι παρούσα και άγρυπνη, τόσο στο προληπτικό όσο και στο θεραπευτικό επίπεδο, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν αρνητικές επιπτώσεις στην κύηση και το έμβρυο, από τις διάφορες παθολογικές καταστάσεις του στόματος.

Σύμφωνα με τις σύγχρονες γνώσεις και απόψεις, οι απλές οδοντιατρικές εργασίες (πχ: εμφράξεις, αποτρύγωση) μπορούν να γίνουν σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή του 9μήνου.

Εάν όμως έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε το χρόνο της οδοντιατρικής θεραπείας, θα επιλέγαμε το 2ο τρίμηνο και θα αποφεύγαμε το 1ο.

Κατά το 1ο τρίμηνο συντελείται η οργανογέννεση του εμβρύου και επίσης τότε είναι μεγαλύτερη η πιθανότητα να αποβάλλει η έγκυος από πιθανό στρες κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, γι αυτούς τους λόγους αποφεύγεται.

Κατά τη διάρκεια του 3ου τριμήνου μπορούμε να προβούμε σε οδοντιατρικές πράξεις εφόσον η ασθενής νιώθει άνετα στον οδοντίατρο.

Τα συνήθη παυσίπονα παρακεταμόλης, οι πενικιλίνες και η ερυθρομυκίνη από τα αντιβιοτικά θεωρούνται συνήθως αποδεκτά, όταν ο κίνδυνος μόλυνσης είναι μεγαλύτερος από τον κίνδυνο λήψης αυτών και μπορούν να χρησιμοποιηθούν, μόνο αν είναι απολύτως απαραίτητο και κατόπιν της σύμφωνης γνώμης του επιβλέποντα γυναικολόγου.

Ποια οδοντιατρικά υλικά πρέπει να αποφεύγονται;

Από τα οδοντιατρικά υλικά, το αναισθητικό υλικό είναι απολύτως ασφαλές καθώς η χορήγηση του είναι τοπική. Καλό θα είναι να χρησιμοποιείται αναισθητικό υλικό χωρίς αδρεναλίνη, χωρίς όμως να είναι κ απαγορευτική η χρήση της.

Το υλικό, που καλό είναι να αποφεύγεται σε μια έγκυο γυναίκα, είναι το αμάλγαμα και κυρίως στο 1ο τρίμηνο.

Κατά κύριο λόγο ο υδράργυρος αλλά και τα υπόλοιπα συστατικά του αμαλγάματος, δεν είναι ξεκάθαρο αν και κατά πόσο μπορούν να βλάψουν το έμβρυο.

Οι ακτινογραφίες που χρησιμοποιούνται κατά την οδοντιατρική πράξη είναι ασφαλείς, καθώς η ακτινοβολία είναι μικρή, πολύ κάτω από τα επιτρεπτά όρια έως και μηδενική, όταν μιλάμε για την ψηφιακή ακτινογραφία, επιβάλλεται όμως να χρησιμοποιηθεί η ακτινοπροστατευτική ποδιά, που προστατεύει και τη μητέρα και το έμβρυο.

Πάντως οι ακτινογραφίες πρέπει να γίνονται με φειδώ και μόνο όταν χρειάζεται.

Εστίασε στην πρόληψη!

Μία έγκυος μπορεί με ασφάλεια να υποβληθεί σχεδόν σε όλες τις μορφές οδοντοθεραπείας, με εξαίρεση ίσως τις πολύ εξεζητημένες επεμβάσεις.

Ωστόσο, το φρονιμότερο είναι η γυναίκα να έχει ήδη αποκαταστήσει τις σοβαρές οδοντικές βλάβες πριν μείνει έγκυος, έτσι ώστε κατά την διάρκεια της κύησης να επισκέπτεται τον οδοντίατρο μόνο προληπτικά.

Η πρόληψη μπορεί να εξασφαλίσει μια εγκυμοσύνη χωρίς πόνο, άγχος, λοιμώξεις και άλλα δυσάρεστα προβλήματα!

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.