Site icon Doctoranytime Blog

Μύθοι και αλήθειες στην Πλαστική Χειρουργική: Μια παρεξηγημένη ειδικότητα

πλαστική χειρουργική

 

  1. Η Πλαστική Χειρουργική ασχολείται μόνο με την αισθητική. Η πλαστική χειρουργική είναι μια από τις πιο παρεξηγημένες, αν όχι η πιο παρεξηγμένη ειδικότητα της Ιατρικής. Το πλήρες όνομα είναι Πλαστική Επανορθωτική και Αισθητική Χειρουργική. Η Επανορθωτική Πλαστική Χειρουργική είναι το κομμάτι της από το οποίο «ξεκίνησε» η συγκεκριμένη ειδικότητα και συνεχίζει να αποτελεί την βάση πάνω στην οποία στηρίζεται. Είναι ο κλάδος εκείνος που παρεμβαίνει σε ένα τεράστιο φάσμα παθολογικών καταστάσεων από την γέννηση του ανθρώπου (συγγενείς παθήσεις), αλλά και επίκτητων. Η πρώτη περίπτωση περιλαμβάνει παθήσεις όπως τα «αφεστώτα ώτα» (πεταχτά αυτάκια στα παιδιά), τις συνδακτυλίες και τους συγγενείς σπίλους που μπορεί να είναι πολύ μεγάλων διαστάσεων. Οι παθήσεις της δεύτερης περίπτωσης είναι πολύ πιο συχνές και περιλαμβάνουν παθήσεις που αποκτιούνται και προκύπτουν στη ζωή του ατόμου, όπως όγκοι του δέρματος, εγκαύματα, τραύματα, έλκη κάτω άκρων σε άτομα ιδιαίτερα με σακχαρώδη διαβήτη και κατακλίσεις. Δυστυχώς λόγω της υπέρμετρης προβολής από τα μέσα ενημέρωσης της Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής που «ιντριγκάρει» περισσότερο την κοινή γνώμη, η Επανορθωτική Πλαστική Χειρουργική αγνοείται από τους περισσότερους.
  2. Η Πλαστική Χειρουργική είναι ειδικότητα των λίγων και τον «εχόντων», δεν έχει χώρο στην παρούσα οικονομική κατάσταση της χώρας και αποτελεί «αχρείαστη ματαιοδοξία». Μεγάλο λάθος. Έχει περάσει ανεπιστρεπτί η εποχή που οι τιμές των υπηρεσιών Πλαστικής Χειρουργικής ήταν υψηλές και κατ’ επέκταση ανέφικτες. Όπως προαναφέρθηκε είναι πολλές οι παθολογικές καταστάσεις (τραύματα, όγκοι δέρματος, εγκαύματα) στις οποίες ο Πλαστικός Χειρουργός καλείται να δώσει λύση. Η αποκατάσταση μαστού σε γυναίκες μετά από μαστεκτομή, για παράδειγμα, σίγουρα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί «αχρείαστη ματαιοδοξία»! Όσο αφορά στις υπηρεσίες της Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής μπορεί ο καθένας στα πλαίσια των δυνατοτήτων του και με σωστό οικονομικό προγραμματισμό να τις παρέχει στον εαυτό του.
  3. Η επεμβάσεις της Πλαστικής απευθύνονται αποκλειστικά στο γυναικείο φύλο. Ενώ η πλειονότητα των ασθενών είναι όντως γυναίκες, είναι ολοένα περισσότεροι οι άντρες που απευθύνονται στον Πλαστικό Χειρουργό. Η γυναικομαστία, που είναι αρκετά συχνή, είναι ο κυριότερος λόγος και ακολουθούν η αραίωση του τριχωτού της κεφαλής που βελτιώνεται σε μεγάλο βαθμό σήμερα με τη χρήση του PRP (platelet rich plasma) και το τοπικό πάχος (ιδιαίτερα στην περιοχή της κοιλιάς) που μπορεί να αντιμετωπιστεί πλέον και μη επεμβατικά. Ας μην ξεχνάμε και τις περιπτώσεις μεγάλης απώλειας βάρους (πάνω από 30+ κιλά) στις οποίες προκαλείται συχνά μεγάλη χαλάρωση δέρματος που προκαλεί τόσο ψυχολογικά όσο και λειτουργικά προβλήματα στον ασθενή και που μπορεί σε τεράστιο βαθμό να βελτιωθεί με την Πλαστική Χειρουργική.
  4. Στις επεμβάσεις Πλαστικής Χειρουργικής δεν υπάρχουν σημάδια και τομές. Είναι γεγονός ότι κάθε τομή αφήνει σημάδι. Στην Πλαστική Χειρουργική οι τομές είναι πιο διακριτικές και όσο το δυνατόν πιο καλά «κρυμμένες» σε φυσιολογικές πτυχές ή σε μη εμφανή σημεία του σώματος. Αυτό επιτυγχάνεται με μικρότερες τομές που έχουν συγκεκριμένη φορά πάνω στις «γραμμές ελάχιστης τάσης» του δέρματος και τη χρησιμοποίηση πιο λεπτών ραμμάτων.
  5. To Botox παραλύει εντελώς τους μύες και το πρόσωπο φαίνεται ψεύτικο”.  Όταν το Botox γίνεται σωστά δεν εμποδίζει τις κινήσεις έκφρασης ενός προσώπου, αλλά εξαλείφει τις ακούσιες κινήσεις ενός προσώπου που γίνονται από συνήθεια ή υποσυνείδητα και δημιουργούν συγκεκριμένες ρυτίδες. Η αποτελεσματικότητα του εξαρτάται αποκλειστικά από τις μονάδες τοξίνης που χρησιμοποιούνται συνολικά σε κάθε εφαρμογή και όχι από τον συνολικό όγκο διαλύματος που χρησιμοποιείται, αφού οι διαλύσεις που ακολουθούνται από όσους το εφαρμόζουν μπορεί να έχουν τεράστιες διαφορές μεταξύ τους (από 1 μέχρι και 10 ml Φυσιολογικού ορού!! – συνιστώμενη ποσότητα: 2-3 ml).
  6. “Το Botox προκαλεί εθισμό”. Το σίγουρο είναι ότι θα αισθάνεστε τόσο όμορφα με τον εαυτό σας και το πρόσωπό σας που απλά θα επιθυμείτε όποτε το θελήσετε να συνεχίσετε την εφαρμογή του. Σε καμία όμως περίπτωση δεν μπορεί να προκληθεί εθισμός από αυτό. Κάτι τέτοιο φαρμακολογικά είναι αδύνατο!
  7. “Το Botox και τα ενέσιμα εμφυτεύματα Υαλουρονικού Οξέος είναι το ίδιο”. Λάθος! Το Botox είναι τοξίνη που εμποδίζει την σύσπαση των μυών και διορθώνει τις ρυτίδες που αυτοί δημιουργούν κατά την σύσπασή τους. Το υαλουρονικό οξύ και τα υπόλοιπα fillers διορθώνουν και αποκαθιστούν την απώλεια όγκου που εμφανίζεται σε ένα πρόσωπο με την πάροδο της ηλικίας και με τον τρόπο αυτό βελτιώνουν τις πτυχές του προσώπου.
  8. Η αυξητική χειλέων είναι πολύ επώδυνη. Η περιοχή των χειλέων αποτελεί όντως μια πολύ ευαίσθητη περιοχή. Τα σύγχρονα υλικά όμως που χρησιμοποιούνται σήμερα αποτελούν συνδυασμό Υαλουρονικού Οξέος και τοπικού αναισθητικού. Επιπλέον η αυξητική χειλέων πραγματοποιείται με πολύ μικρές και λεπτές βελόνες. Ο συνδυασμός αυτών καθιστά την διαδικασία σχεδόν ανώδυνη. Παρ’ όλα αυτά σε πιο ευαίσθητους ασθενείς υπάρχει πάντα η δυνατότητα  στελεχιαίας τοπικής αναισθησίας όλης της περιοχής (διάρκειας περίπου 2 ωρών) κατά την διάρκεια της οποίας η αυξητική χειλέων είναι εντελώς ανώδυνη.
  9. Το αποτέλεσμα της αυξητικής χειλέων είναι αφύσικα πρησμένα χείλη. Πρόκειται ίσως για την πιο «αδικημένη» θεραπεία στην Πλαστική. Η αλήθεια είναι ότι κυκλοφορούν ανάμεσά μας ή βλέπουμε στα μέσα ενημέρωσης γυναίκες με χείλη , ύστερα από αυξητική, τα οποία μόνο όμορφα, φυσικά και συμμετρικά δεν είναι. Αυτό οφείλεται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στην λάθος εφαρμογή, η οποία πολύ συχνά δεν γίνεται από ΣΩΣΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΜΕΝΟ Πλαστικό Χειρουργό ή Δερματολόγο μιας και ολοένα και περισσότεροι δηλώνουν ότι γνωρίζουν την εν λόγω τεχνική και την διενεργούν σε αμφιλεγόμενους χώρους και με χαρακτηριστική ευκολία. Η αλήθεια είναι ότι τα χείλη μας είναι η «βιτρίνα» ενός προσώπου, το σημείο που συγκεντρώνεται το βλέμμα του συνομιλητή μας και είναι ζήτημα χιλιοστών τοποθέτησης του Υαλουρονικού Οξέος ώστε να πετύχουμε ΕΚΣΤΡΟΦΗ του χείλους και όχι αύξησή του προς εμπρός.
  10. Η αυξητική μαστού προκαλεί αδυναμία θηλασμού και μειωμένη αισθητικότητα στο στήθος. Λάθος και τα δύο. Αν η αυξητική του μαστού γίνεται μέσω της υπομάστιας προσέγγισης (μικρή τομή περίπου 4 εκατοστών στην υπομάστιο πτυχή) και ιδιαίτερα αν το ένθεμα τοποθετηθεί κάτω από τον θωρακικό μυ, δεν υπάρχει καμία αδυναμία θηλασμού ή διαταραχή της αισθητικότητας του μαστού.
  11. Η αυξητική στήθους και η ανόρθωση στήθους είναι το ίδιο. Η αυξητική στήθους αλλάζει το μέγεθος τοων μαστών, ενώ η ανόρθωση τους (μαστοπηξία) είναι απαραίτητη σε περιπτώεις πτωτικών μαστών. Ενώ ορισμένες φορές μπορούν οι δύο αυτές επεμβάσεις να συνδυαστούν, αποτελούν 2 διαφορετικές μεθόδους. Η αυξητική στήθους με χρήση ενθεμάτων προτείνεται σε περίπτωση ασυμμετρίας μαστών, σε απώλεια μεγέθους τους ύστερα από θηλασμό και σε περιπτώσεις που το μέγεθός τους είναι δυσαναλογα μικρό με το υπόλοιπο σώμα. Αντίθετα ανόρθωση μαστών απαιτείται όταν υπάρχει ανάγκη μετακίνησης όλου του μαστού σε σημείο ψηλότερα στο θώρακα, με ταυτόχρονη αλλαγή του σχήματός τους σε πιο στρογγυλό και σφριγηλό. Κάτι τέτοιο είναι συχνό με την πάροδο της ηλικίας, μεγάλες αυξομειώσεις στο βάρος της γυναίκας και ύστερα από εγκυμοσύνες και θηλασμό.
  1. Το λίπος είναι πάντα εχθρός. Στο παρελθόν το λίπος θεωρούνταν πραγματικά ανεπιθύμητο και «εχθρός». Η αλήθεια είναι σήμερα ότι «το λίπος θεωρείται υγρός χρυσός», μιας και η αυτόλογη μεταμόσχευση λίπους είναι ότι πιο σύγχρονο έχει να επειδείξει η Πλαστική Χειρουργική. Με τον όρο αυτό ενοούμε την μεταφορά στο ίδιο άτομο ποσότητας λίπους από ένα σημείο του σώματός του με περίσσεια λίπους σε ένα άλλο όπου υπάρχει έλλειψή του. Χαρακτηριστικά παραδειγματα της μεθόδου αποτελούν η μεταφορά λίπους από την περιοχή της κοιλιάς ή των μηρών στο πρόσωπο ή τις ακρες χείρες (lipofilling) αλλά και στο στήθος για αυξητική μαστών χωρίς ενθέματα.
  1. Όποιος απευθύνεται στον Πλαστικό Χειρουργό είναι κατάλληλος υποψήφιος για επέμβαση ή θεραπεία. Λάθος! Είναι πολλές οι περιπτώσεις ατόμων με σωματομορφική διαταραχή, τα οποία αδυνατούν να διακρίνουν τα δυνατά και μη σημεία του προσώπου/σώματός τους και επιθυμούν κάποια αλλαγή. Αυτά τα άτομα είναι ακατάλληλοι υποψήφιοι γιατί έχουν λανθασμένη και μη αντικειμενική εικόνα για το άτομό τους που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Παρομοίως ακατάλληλοι υποψήφιοι για τον Πλαστικό Χειρουργό είναι ασθενείς που προσέρχονται για κάποια θεραπεία ώστε να τονωθεί η ψυχολογία τους ύστερα από κάποιο δυσάρεστο γεγονός στην προσωπική τους ζωή. Είναι ηθικά ανεπίτρεπτο να επωφεληθεί της κατάστασης τους αυτής και να προτείνει οποιαδήποτε θεραπεία, αφού ουσιαστικά δεν συντρέχει αντικειμενικός λόγος για να διορθωθεί κάτι στην εμφάνισή τους.
  2. Η λιποαναρρόφηση είναι ο καλύτερος τρόπος να χάσεις κιλά. Η λιποαναρρόφηση δεν αποτελεί μέθοδο για απώλεια κιλών. Αντιθέτως ο υποψήφιος για λιποαναρρόφηση βρίσκεται ιδανικά στο φυσιολογικό του βάρος και επιθυμεί να βελτιώσει το περίγραμμα κάποιων ανθεκτικών στη γυμναστική ή στη δίαιτα περιοχών του σώματός του. Επειδή μάλιστα ο αριθμός των λιποκυττάρων του ανθρώπου είναι σταθερός και αναλόγως κιλών αυτά αυξομειώνονται σε μέγεθος, το αποτέλεσμα της λιποαναρρόφησης είναι ισόβια
  3. «Όποιος είναι γιατρός γνωρίζει από εφαρμογές πλαστικής χειρουργικής». Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στο ποιος εφαρμόζει μεθόδους και τεχνικές πλαστικής χειρουργικής. Είναι απαραίτητο να απευθυνόμαστε σε πιστοποιημένους  πλαστικούς χειρουργούς που διαθέτουν τόσο την κατάλληλη εκπαίδευση αλλά και πραγματική εμπειρία στον τομέα της πλαστικής χειρουργικής. Ο διάλογος και η εμπιστοσύνη είναι επίσης απαραίτητες προϋποθέσεις για μια αρμονική σχέση μεταξύ ασθενούς και θεράποντος Ιατρού, ώστε να μην υπάρχουν «σκοτεινά σημεία» και αμφιβολίες από την πλευρά του/της ασθενούς και να μην βρεθούμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων.
Exit mobile version