Μύθοι και Αλήθειες για το Σακχαρώδη Διαβήτη

mythoi alitheies diavitis

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μία ιδιαίτερα σοβαρή πάθηση που απασχολεί κοντά στα 422.000.000 ενήλικες παγκοσμίως, ενώ σχεδόν 1 στους 2 δεν το γνωρίζει πως πάσχει από αυτή, καθώς τα συμπτώματα δεν είναι πάντα εμφανή.

Δες ακόμα: Eνημερώσου και εξετάσου τώρα για Διαβήτη από 20€!

Για την καλύτερη αντιμετώπιση της, οφείλουμε να ενημερωθούμε εις βάθος για αυτή, αλλά και να καταρρίψουμε γνωστούς μύθους που μας εμποδίζουν από το να αναγνωρίσουμε τα σημάδια της.

Μύθοι και Αλήθειες

Μύθος #1

Ο διαβήτης εμφανίζεται μόνο σε υπέρβαρους και παχύσαρκους ανθρώπους.

Αλήθεια #1

Αν και είναι γεγονός πως η πλειονότητα των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη έχουν σωματικό βάρος πάνω από το φυσιολογικό, είναι ιδιαίτερα λάθος να πιστέψουμε πως άνθρωποι με φυσιολογικό βάρος δεν κινδυνεύουν, καθώς η εμφάνιση διαβήτη επηρεάζεται σίγουρα από την κακή διατροφή, αλλά και από άλλους παράγοντες, όπως το κάπνισμα, η κληρονομικότητα κλπ.

Μύθος #2

Αν έχω οικογενειακό ιστορικό διαβήτη, θα αποκτήσω οπωσδήποτε και εγώ.

Αλήθεια #2

Σίγουρα όταν μπαίνει στη μέση το ζήτημα της κληρονομικότητας, οι πιθανότητες για να εμφανίσει κάποιος την πάθηση αυξάνονται, αλλά δε σημαίνει πως είναι και απαραίτητο πως κάτι τέτοιο θα συμβεί. Αν το άτομο υιοθετήσει υγιεινές διατροφικές συνήθειες και τρόπο ζωής, γυμνάζεται και κρατάει σταθερό σωματικό βάρος, πιθανότατα δε θα αποκτήσει σακχαρώδη διαβήτη.

Μύθος #3

Αν δεν έχω οικογενειακό ιστορικό διαβήτη, δεν κινδυνεύω.

Αλήθεια #3

Είναι γεγονός πως η κληρονομικότητα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες προβλέψεις του διαβήτη. Παρ’ολ’ αυτά είναι λάθος να θεωρήσουμε πως σε καμία άλλη περίπτωση δεν κινδυνεύουμε. Πιο συγκεκριμένα, όπως προαναφέραμε, ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής, το κάπνισμα και η παχυσαρκία είναι προβλεπτικοί παράγοντες διαβήτη.

Μύθος #4

Όποιος έχει διαβήτη δεν πρέπει να τρώει ποτέ γλυκά.

Αλήθεια #4

Αν και τα γλυκά πρέπει να αποφεύγονται όταν κάποιος έχει διαβήτη, έπειτα από συνεννόηση με το γιατρό του, ο ασθενής μπορεί να τα προσθέσει στο διαιτολόγιο του, πάντα με μέτρο φυσικά. Επιπρόσθετα, σε κάποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητα, αν π.χ. η τιμή του ζαχάρου έχει πέσει και θέλουμε να αποφύγουμε κάποια υπογλυκαιμία.

Μύθος #5

Δεν υπάρχει πρόβλημα να παραλειφθεί κάποια δόση ινσουλίνης.

Αλήθεια #5

Αν και δεν είναι τραγικό λάθος, καλό θα ήταν ο ασθενής να ενημερώσει το γιατρό του και εκείνος θα τον καθοδηγήσει για το πώς να ακολουθήσει την αγωγή του μετά από αυτό.

Μύθος #6

Η χορήγηση της ινσουλίνης είναι το τελευταίο βήμα στην αντιμετώπιση του διαβήτη και μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες.

Αλήθεια #6

Αν και παλιά υπήρχε αυτή η φημολογία, πλέον έχει αποδειχθεί πως η ινσουλίνη είναι ένα ιδιαίτερα αγνό φάρμακο, βοηθάει σημαντικά στην αντιμετώπιση του διαβήτη και μπορεί να δοθεί σαν αγωγή από τα πρώτα κιόλας στάδια της ασθένειας.

Καταλήγοντας, σημαντικό βήμα στην ομαλή πορεία της νόσου είναι η εις βάθος γνώση της και η ομαλή συνεργασία με το γιατρό σου. Ενημερώσου, εξετάσου και ακολούθησε το πρόγραμμα που θα έχεις συμφωνήσει με αυτόν, ώστε να έχεις τη καλύτερη δυνατή εξέλιξη της νόσου και να μην διαταράξεις τη κανονικότητα της καθημερινότητας σου.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.