Μωβ μέδουσες: Τα do’s & don’ts που συνιστά ο δερματολόγος
Οι μωβ μέδουσες έχουν εγκατασταθεί για τα καλά φέτος στις ελληνικές ακτές και απ’ ότι φαίνεται δεν αναμένεται να φύγουν σύντομα. Και, παρότι το τσίμπημά τους δεν είναι θανατηφόρο, είναι εξαιρετικά επώδυνο εξαιτίας μιας νευροτοξίνης που φέρουν στον οργανισμό τους. Ιδιαίτερα σε περιπτώσεις ατόμων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο, προκαλώντας νευροτοξικές επιδράσεις, εξαιτίας των νηματοκύστών που προσκολλώνται στο δέρμα.
Εκτός, όμως, από τις μωβ μέδουσες, που ανήκουν στα πιο επικίνδυνα είδη, έχει παρατηρηθεί στις παραλίες μας αύξηση και σε πολλά άλλα είδη μεδουσών που χρειάζονται προσοχή εξίσου. Γι’ αυτό το λόγο, είναι αναγκαίο να γνωρίζουμε πώς μπορούμε να προστατευτούμε σε περίπτωση που έρθουμε σε επαφή μαζί τους.
Τα συμπτώματα από το τσίμπημα μέδουσας
Η επαφή με την μέδουσα μπορεί, αρχικά, να προκαλέσει έντονη ερυθρότητα στο δέρμα και πόνο αλλά και φουσκάλες στην περιοχή ενώ στη συνέχεια τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν περιλαμβάνουν:
- Αίσθημα καψίματος
- Τοπικό οίδημα
- Πτώση της πίεσης
- Ταχυκαρδία
- Κεφαλαλγία
- Ναυτία
- Εφίδρωση
- Εμετός
- Δύσπνοια
Τι χρειάζεται να έχετε μαζί σας στην θάλασσα
Φεύγοντας για οποιαδήποτε εξόρμηση στη θάλασσα, φροντίστε να έχετε μαζί σας τα απαραίτητα προκειμένου να προστατευθείτε από ενδεχόμενη επαφή με μέδουσα. Η λίστα που θα χρειαστεί να κάνεις τσεκ είναι η εξής:
- Αντισταμινικό χάπι
- Κορτιζονούχα κρέμα
- Ουροσυλλέκτη
- Λίγη μαγειρική σόδα
- 1 πιστωτική κάρτα
Τι κάνετε αν σας τσιμπήσει μωβ μέδουσα
Σε περίπτωση που έρθετε σε επαφή με κάποια μέδουσα στη θάλασσα, οι παρακάτω οδηγίες θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε το περιστατικό και να αποφύγετε την επιδείνωση της κατάστασης.
- Πλένετε την περιοχή με θαλασσινό νερό, χωρίς να τρίβετε έντονα
- Μέσα στο σκεύος του ουροσυλλέκτη, αναμειγνύετε θαλασσινό νερό με μαγειρική σόδα σε αναλογία 1:1 και στη συνέχεια το ρίχνετε στην πληγείσα περιοχή
- Αφαιρείτε με προσοχή τυχόν υπολείμματα του διαλύματος ή από τα πλοκάμια της μέδουσας από το σημείο με τη βοήθεια της κάρτας, αποφεύγοντας να χρησιμοποιήσετε τα χέρια σας
- Τοποθετείτε στην περιοχή πάγο προκειμένου να μειωθεί η φλεγμονή. Δώστε λίγο χρόνο και αν δεν ανακουφιστείτε, επαναλάβετε τη διαδικασία
- Αλείψτε την περιοχή με κορτιζονούχα κρέμα
- Παίρνετε ένα αντισταμινικό χάπι
Αν παρά τις οδηγίες αυτές, παρατηρήσετε ότι τα συμπτώματα δεν υποχωρούν, φροντίστε να επικοινωνήσετε με κάποιον ειδικό προκειμένου να αξιολογήσει το περιστατικό και να σας κατευθύνει ανάλογα με την κατάστασή σας. Σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να συνταγογραφηθεί κάποια αντιφλεγμονώδης κρέμα ή κάποιο παυσίπονο προκειμένου να καταπραΰνει τα συμπτώματα.
Τι δεν πρέπει να κάνετε για να μην επιδεινωθεί η κατάσταση
Τις επόμενες ώρες από το τσίμπημα είναι σημαντικό να αποφύγουμε την έκθεση στον ήλιο διότι μπορεί να προκληθεί τοξική δερματίτιδα. Ως αποτέλεσμα έχουμε τη μεταφλεγμονώδη υπερμελάγχρωση, η οποία είναι δυνατόν να αφήσει αλλοίωση στο χρώμα του δέρματος. Ακόμη, αποφύγετε να ρίξετε γλυκό νερό στην πληγή ή να τυλίξετε την περιοχή με κάποιο επίδεσμο. Η αμμωνία που μπορεί να βοηθάει σε άλλα τσιμπήματα, στη συγκεκριμένη περίπτωση απαγορεύεται όπως απαγορεύεται να ρίξετε στη περιοχή ξύδι ή λεμόνι και οινόπνευμα.