Από την Ιωάννα Βλάσση, ιατρική συντάκτρια του doctoranytime.gr
Παγκόσμια ημέρα αντισύλληψης η 26η Σεπτεμβρίου και θα ήταν σκόπιμο να αναφερθούμε στις μεθόδους αντισύλληψης που υπάρχουν, αλλά και στην αποτελεσματικότητά τους.
Οι μέθοδοι αντισύλληψης είναι τρεις και καλύπτουν κάθε γυναικεία επιθυμία. Μια γυναίκα μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε φυσικές μεθόδους, σε μεθόδους φραγμού και σε ορμονικές.
Ποιες είναι οι φυσικές μέθοδοι αντισύλληψης;
Κάποιες γυναίκες προτιμούν να μην επιβαρύνουν τον οργανισμό τους με χημικά φαρμακευτικά σκευάσματα και είναι σε θέση να εφαρμόσουν μία πιο φυσική μέθοδο αντισύλληψης. Η περίοδος του θηλασμού είναι μία πιθανή μέθοδος αντισύλληψης, καθώς επίσης και η αποφυγή επαφών κατά τις «επικίνδυνες μέρες», δηλαδή τις γόνιμες ημέρες του κύκλου. Ωστόσο, αυτές οι μέθοδοι, όπως και η διακεκομμένη συνουσία, δεν αποτελούν ασφαλείς μεθόδους αντισύλληψης, αφού υπάρχει πιθανότητα να αποτύχουν.
Ποιες είναι οι ορμονικές μέθοδοι;
Τα αντισυλληπτικά χάπια αποτελούν μία από τις πιο γνωστές μεθόδους ορμονικής αντισύλληψης στην Ελλάδα. Είναι μία πολύ ασφαλής μέθοδος και χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια από γυναίκες κάθε ηλικίας.
Τα αντισυλληπτικά χάπια δεν συνδέονται με παθήσεις, όπως ο καρκίνος του μαστού, όπως επικρατούσε παλαιότερα η αντίληψη, αντιθέτως, δρουν και ως «φάρμακο» για την αντιμετώπιση πολλών γυναικείων προβλημάτων. Μερικά από αυτά είναι η εμφάνιση καρκίνου των ωοθηκών, του μαστού, οι πόνοι περιόδου, η τριχοφυία, η σαλπιγγίτιδα, η ακμή κ.ά.
Πριν τη χορήγηση αντισυλληπτικής αγωγής συνιστάται η επίσκεψη σε ένα γυναικολόγο για να επιβεβαιώσει την ικανότητα λήψης τους. Η ορμονική αντισύλληψη υφίσταται και με μορφή εμφυτεύματος, με ενέσιμη μορφή ή διαδερμικά αυτοκόλλητα.
Υπάρχει και άλλη μία μέθοδος αντισύλληψης σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, η οποία εφαρμόζεται μετά από ανεπαρκή αντισύλληψη ή αναποτελεσματική χρήση προφυλακτικού. Καλείται χάπι της επόμενης μέρας και πρέπει να λαμβάνεται μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις και μόνο μετά από υπόδειξη του γυναικολόγου σας.
Ποιες είναι οι μέθοδοι φραγμού;
Το προφυλακτικό είναι το πιο διαδεδομένο μέσα προστασίας και αντισύλληψης. Μεταξύ άλλων, εκτός από την αντισύλληψη προσφέρει και προστασία απέναντι στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, γι’ αυτό είναι καλό να προτιμάται αυτή η μέθοδος αντισύλληψης τουλάχιστον κατά τα πρώτα χρόνια μίας σχέσης και φυσικά, σε όλες τις περιστασιακές σχέσεις. Αυτή η μέθοδος εφαρμόζεται από τους άνδρες και προστατεύει και τα δύο φύλα από τη μετάδοση πολύ σοβαρών παθήσεων.
Άλλες μέθοδοι είναι το κολπικό διάφραγμα, το οποίο εφαρμόζεται στη γυναίκα, το γυναικείο προφυλακτικό και τα σπερματοκτόνα, τα οποία σκοπό έχουν να αδρανοποιήσουν το σπέρμα που έχει εισαχθεί μέσα στον κόλπο. Αυτές οι μέθοδοι είναι ασφαλείς και ελέγχονται πλήρως από τη γυναίκα.
Πολύ διαδεδομένη στη χώρα μας και ειδικότερα σε γυναίκες που έχουν ήδη αποκτήσει παιδιά είναι και η χρήση του σπιράλ. Το σπιράλ τοποθετείται από τον γυναικολόγο στη μήτρα της γυναίκας και εμποδίζει τη γονιμοποίηση για αρκετά χρόνια, ενώ καλό θα ήταν να γίνεται χρήση του μόνο από γυναίκες που έχουν ήδη τεκνοποιήσει. Προσοχή χρειάζεται στην περίπτωση που υφίστανται υποκείμενες νόσοι.
Είναι σημαντικό σε κάθε περίπτωση να συμβουλευτείτε το γυναικολόγο σας για να καταλήξετε μαζί στη μέθοδο αντισύλληψης που είναι η πιο ασφαλής για την περίπτωσή σας. Πάντως, η χρήση προφυλακτικού συνιστάται σε κάθε σεξουαλική επαφή με σύντροφο, του οποίου την κατάσταση υγείας δεν γνωρίζετε καλά, καθώς είναι η μόνη μέθοδος η οποία προσφέρει εκτός από αντισύλληψη και προστασία απέναντι σε σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.