Site icon Doctoranytime Blog

Μεταβολικό σύνδρομο

Γράφει ο Τριανταφυλλίδης Αχιλλέας, Καρδιολόγος συνεργάτης του doctoranytime.gr

Πολλά ακούγονται τα τελευταία χρόνια για το μεταβολικό σύνδρομο , τις αιτίες του , το τι προκαλεί και ποια είναι η θεραπεία του.Με απλά λόγια λοιπόν το μεταβολικό σύνδρομο είναι ένα επικίνδυνο οργανικό σύνδρομο το οποίο χαρακτηρίζεται από μια σειρά μεταβολικών διαταραχών όπως :

Η παρουσία τριών ή και παραπάνω από τα παραπάνω κριτήρια θέτει την διάγνωση του μεταβολικού συνδρόμου.

Αξίζει να τονίσουμε ότι η συνύπαρξη των παραπάνω μεταβολικών δυσλειτουργιών δρα τοξικά για τον οργανισμό με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζεται ο κίνδυνος για καρδιοεγκεφαλικά επεισόδια , εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη καθώς και αρκετές άλλες καταστάσεις. Ο υπολογισμός του κινδύνου αυτού μπορεί να ποσοτικοποιηθεί καλύτερα σε συνδυασμό με πιο εξειδικευμένες εξετάσεις όπως hsCRP , απολιποπρωτείνη Β  κ.α.

Δεν πρέπει σαφώς να ξεχνάμε και τους πιο ‘’κλασικούς’’ παράγοντες κινδύνου όπως κάπνισμα και  οικογενειακό ιστορικό.

Διάγνωση

Ένα σημείο που θα πρέπει να σταθούμε είναι το θέμα της διάγνωσης του συνδρόμου.Μέχρι πριν λίγο καιρό θεωρούσαμε πως οι ασθενείς ήταν απολύτως ασυμπτωματικοί. Πλέον έχουν αποδοθεί στο συγκεκριμένο σύνδρομο συμπτώματα όπως αίσθημα χρόνιας κόπωσης , διαταραχές στην διάρκεια αλλά και ποιότητα του ύπνου , εμφάνιση διαβήτη , υπέρτασης , παχυσαρκίας.

Βέβαια η τεκμηρίωση του συνδρόμου γίνεται κυρίως εργαστηριακά και αυτός είναι και ο λόγος που ο τακτικός εργαστηριακός έλεγχος στα πλαίσια της πρόληψης πρέπει να γίνει μέρος της νοοτροπίας μας. Επιπλέον η διενέργεια εξετάσεων που αφορούν στην μέτρηση των επιπέδων της ινσουλίνης και των ορμονών που συνεργάζονται μαζί της, όπως η λεπτίνη και η βιταμίνη D, μας επιτρέπουν να έχουμε ακριβή εικόνα για τη κατάσταση του μεταβολικού μας προφίλ.

Όσο αναφορά την αιτιολογία  του συνδρόμου πρέπει να αναφέρουμε ότι πρωταρχικό ρόλο έχουν γενετικοί παράγοντες οι οποίοι σχετίζονται με την λεγόμενη αντίσταση των ιστών στην ινσουλίνη , η οποία κατέχει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση του συνδρόμου. Μην ξεχνάμε όμως την σημασία του σύγχρονου τρόπου ζωής που συνεπάγεται την αύξηση του σωματικού βάρους , τα υψηλά επίπεδα stress και την μειωμένη εώς μηδενική άσκηση.

Τέλος η θεραπεία ενός ασθενούς με μεταβολικό σύνδρομο οφείλει να εξατομικευμένη δηλαδή να προσαρμόζεται στις διατροφικές και όχι μόνο συνήθειες του ασθενούς και με την ενδεχόμενη υποβοήθησή του με φαρμακευτικά σκευάσματα.

 

Exit mobile version