Site icon Doctoranytime Blog

Μετανάστευση και Οικογένεια

Μετανάστευση και Οικογένεια

Η μετανάστευση αποτελεί μια καινούρια και δύσκολη κατάσταση με πολλές δυσκολίες και ιδιαιτερότητες κατά το στάδιο της προσαρμογής.

Δες ακόμα: Βάζοντας όρια στα παιδιά

Προσαρμογή στις νέες συνθήκες

Η προσαρμογή ενός παιδιού σε αλλαγές και σε νέες συνθήκες εξαρτάται από την ιδιοσυγκρασία του ίδιου του παιδιού, από την ευελιξία του συστήματος της οικογένειας και από τον τρόπο με τον οποίο οι γονείς επεξεργάζονται τις αλλαγές.

Αν οι γονείς διαχειρίζονται ομαλά την όποια αλλαγή, αυτό επηρεάζει θετικά και τα παιδιά. Ομαλή διαχείριση σημαίνει ανοιχτός διάλογος στον οποίο ακούγονται όλες οι απόψεις και συνυπολογίζονται οι ανάγκες των μελών σε σχέση με μία νέα συνθήκη.

Ομαλή διαχείριση δεν σημαίνει απαραίτητα συμφωνία, αλλά ειλικρινής ανταλλαγή απόψεων με διάθεση εύρεσης μίας βιώσιμης λύσης με γνώμονα τη συλλογική ωφέλεια.

Μιλώντας στο παιδί για τη μετανάστευση

Αρχικά, οι λόγοι της μετανάστευσης χρειάζεται να είναι πάνω από όλα σαφείς και να έχει επέλθει συμφωνία για αυτή καθαυτή την αλλαγή από το ζευγάρι. Σε κάποιες περιπτώσεις, υπάρχει έντονη αμφιθυμία του ενός ή και των δύο γονέων αναφορικά με τη μετακίνηση ενός μέλους ή ολόκληρης της οικογένειας και αυτή διαχέεται στα παιδιά. Η ύπαρξη αρνητικών συναισθημάτων χρειάζεται να αναγνωρίζεται ώστε να διερευνάται και όχι να απαρνιέται.

Προσοχή χρειάζεται, εκτός από τη διαχείριση αρνητικών συναισθημάτων, και στην εκδήλωση υψηλών προσδοκιών. Για παράδειγμα, η στάση «μοιάζει αναγκαίο για την οικογένειά μας να μετακομίσουμε σε μία άλλη χώρα γιατί δυσκολευόμαστε να ανταπεξέλθουμε οικονομικά» είναι προτιμότερη από τη στάση του «φεύγουμε για να πάμε κάπου καλύτερα».

Μία οικογένεια χρειάζεται να προετοιμάσει τα μέλη της ότι ίσως υπάρχουν δυσκολίες στην προσαρμογή τον πρώτο καιρό, μετριάζοντας έτσι την απογοήτευση που εκπορεύει από τη διάψευση ενός φιλόδοξου οραματισμού.

Προσαρμογή σε μία νέα πραγματικότητα

Συνήθως μία μετανάστευση συνοδεύεται από πολλαπλές αλλαγές: νέα χώρα, νέα πόλη, νέα γειτονία, νέα κατοικία, νέοι φίλοι, νέο σχολείο – σχολή – δουλειά. Μικροί και μεγάλοι χρειάζονται σταθερές, ανεξάρτητα από τις νέες συνθήκες. Ίσως κάποιες συνήθειες αντικατασταθούν από άλλες, ενώ κάποιες άλλες μπορούν να συνεχιστούν σε ένα άλλο πλαίσιο, π.χ. ένα άθλημα ή η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου.

Μετανάστευση του ενός γονέα

Είναι συχνό φαινόμενο τα τελευταία χρόνια η μετανάστευση ενός από τους δύο γονείς, ιδίως του πατέρα, στο εξωτερικό είτε προς αναζήτηση εργασίας είτε στο πλαίσιο των αναγκών της υπάρχουσας θέσης του. Αν κάτι τέτοιο χρειάζεται να γίνει, η καθημερινή επικοινωνία μέσω βιντεοσκόπησης και τα τακτικά ταξίδια ώστε να βρίσκεται η οικογένεια μαζί μοιάζουν απαραίτητα.

Η μητέρα δεν μπορεί να αναπληρώσει την πατρική φιγούρα αλλά σε κάποιες περιπτώσεις ίσως χρειάζεται να αναλάβει προσωρινά ένα μέρος από το ρόλο του συζύγου της, στην διαπαιδαγώγηση ή σε ζητήματα πρακτικά, όπως η μελέτη ή μεταφορά των παιδιών προς και από μία δραστηριότητα.

Η καθημερινή επικοινωνία, όταν ο πατέρας ζει σε άλλη χώρα, είναι απαραίτητη τόσο για τη σχέση των παιδιών με εκείνον, όσο και για τη σχέση ανάμεσα στους συντρόφους. Το ζευγάρι χρειάζεται χρόνο ώστε να μπορέσει να μοιραστεί τις δυσκολίες που βιώνει είτε ζώντας σε μία άλλη χώρα, μακριά από την οικογένεια, είτε αντιμετωπίζοντας το σύνολο των οικογενειακών υποχρεώσεων, και τελικά να διατηρήσει το δεσμό του μπροστά στα νέα δεδομένα.

Exit mobile version