Μεταμόσχευση μαλλιών

Μεταμόσχευση μαλλιών

Μεταμόσχευση μαλλιών

Το τριχωτό της κεφαλής ανέκαθεν αποτελούσε ένα αναπόσπαστο κομμάτι της εμφάνισης και της προσωπικότητας του ατόμου. Τα μαλλιά συνηθίζεται να σχετίζονται με τη νεότητα, το σεξ απήλ, την υγεία και τη δύναμη.

Πώς προκαλείται η τριχόπτωση;

Υπό φυσιολογικές συνθήκες ο καθένας μας χάνει περίπου έως 100 τρίχες την ημέρα. Αυτές οι χαμένες τρίχες αντικαθίστανται από νέες, οι οποίες προέρχονται από τον ίδιο τριχικό θύλακο με αυτές που απωλέσθησαν. Συμβαίνει, όμως, μερικές φορές οι χαμένες αυτές να μην αντικαθίστανται από καινούργιες και έτσι, να αρχίζει η απώλεια των μαλλιών. Τα πιο συνηθισμένα αίτια της μόνιμης ή παροδικής απώλειας μαλλιών είναι: η κληρονομικότητα, οποιαδήποτε βαριά οξεία ή χρόνια ασθένεια, το στρες, τα φάρμακα, ο τραυματισμός, ο πυρετός, η διατροφική ανεπάρκεια, οι ορμονικές διαταραχές και οι διάφορες θεραπείες για την αντιμετώπιση του καρκίνου όπως η χημειοθεραπεία και η ακτινοβολία.  Παρόλα αυτά, η πλειονότητα των περιπτώσεων της απώλειας των μαλλιών που οδηγεί σε φαλάκρα στους άντρες και σε έντονη αραίωση στις γυναίκες, αναφέρεται ως ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία και η πιο συνηθισμένη αιτία είναι η κληρονομικότητα. Αν η αδύναμη τρίχα είναι παράδοση στην οικογένεια σας δεν είναι καθόλου απίθανο να το αποκτήσετε και εσείς.

Ο δερματοχειρουργός με τη μεταμόσχευση μαλλιών μπορεί να δημιουργήσει μια αισθητικά αποδεκτή επανέκφυση τριχών σε περιοχή με έντονη αραίωση. Τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα έχουν ανακαλυφθεί νέες τεχνικές, οι οποίες έχουν κάνει τη μεταμόσχευση των μαλλιών ασφαλέστερη και ευκολότερη για τους ασθενείς και μάλιστα, με καλύτερα αποτελέσματα.

Ποιοι μπορούν να κάνουν μεταμόσχευση μαλλιών;

Η μεταμόσχευση μαλλιών μπορεί να έχει άψογα αποτελέσματα και στις γυναίκες.

Ο ιδανικότερος υποψήφιος για να υποβληθεί σε μεταμόσχευση μαλλιών είναι αυτός που έχει φυσιολογική τριχοφυΐα, δηλαδή πυκνότητα τριχών στο πίσω μέρος και στα πλαϊνά του κεφαλιού. Οι περιοχές αυτές λέγονται δότριες χώρες. Επίσης, ασθενείς με σαφή όρια φαλάκρας, αδύνατες τρίχες και ασθενείς με περιορισμένη φαλάκρα που οφείλεται σε τραυματισμό του κεφαλιού ή σε εγκαύματα είναι καλοί υποψήφιοι για μεταμόσχευση.

Τεχνικές μεταμόσχευσης μαλλιών

1)ΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕ ΛΗΨΗ ΛΩΡΙΔΑΣ (Stripe)
Η τεχνική της μεταμόσχευσης μαλλιών βασίζεται στην αρχή που θέλει να επιβιώνουν οι τρίχες στην πίσω επιφάνεια και στα πλάγια του κεφαλιού μέχρι τα βαθιά γεράματα στους περισσότερους ανθρώπους. Έτσι, λαμβάνεται  μία ενιαία λεπτή «λωρίδα» μοσχευμάτων απ’ τα σημεία αυτά που ονομάζονται δότριες χώρες και χωρίζεται πολύ προσεκτικά σε μικρότερα μοσχευματάκια. Τα μοσχεύματα χρειάζονται επεξεργασία για αρκετή ώρα και ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ασθενούς χωρίζονται σε διάφορα μεγέθη. Τέλος, τα μοσχεύματα εισέρχονται με πολύ προσεκτική τοποθέτηση, ώστε να μην καταστραφούν, εντός των πολύ μικρών υποδοχών που ανοίγονται στη φαλακρή δέκτρια περιοχή.

2) ΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕ FUE (ΤΡIΧΑ-ΤΡΙΧΑ)
Με ένα ειδικό εργαλείο αφαιρείται μία- μία τρίχα(μόσχευμα) από το πίσω μέρος του κεφαλιού χωρίς έτσι να απαιτείται η λήψη «λωρίδας» μοσχευμάτων. Κατόπιν γίνεται η τοποθέτηση της τρίχας αυτής (μοσχεύματος) στην περιοχή της υπάρχουσας αραίωσης με τον ίδιο τρόπο όπως και με την πρώτη τεχνική. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο μπορεί να γίνει η λήψη τριχών και από άλλα σημεία του σώματος, όπως το στήθος ή τα πόδια όταν ο ασθενής είναι εντελώς φαλακρός.

Είναι επώδυνη η επέμβαση; Τι αποτελέσματα έχει;

Η μεταμόσχευση  γίνεται χρησιμοποιώντας αποκλειστικά και μόνο τοπική αναισθησία, ενώ πριν την επέμβαση δίνεται συνδυασμός αναλγητικού και αγχολυτικού χαπιού. Έτσι, ο ασθενής δεν πονά καθόλου.

Οι επίδεσμοι αφαιρούνται την επόμενη ημέρα από την επέμβαση, λούζονται τα μαλλιά και ο ασθενής επιστρέφει στις καθημερινές του ασχολίες.

Μετά 2 περίπου μήνες τα μαλλιά αρχίζουν να «φυτρώνουν» και να μεγαλώνουν με φυσιολογικό ρυθμό. Περίπου 6 μήνες μετά την επέμβαση οι μεταμοσχευμένες τρίχες αρχίζουν να αποκτούν την φυσιολογική τους εμφάνιση, ενώ μέχρι και ένα χρόνο μετά συνεχίζει η πύκνωση των μαλλιών.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.