Η οστεοπόρωση ταλανίζει την πλειοψηφία των γυναικών που διανύουν την περίοδο της εμμηνόπαυσης. Μάθετε τα πάντα για την πιο συχνή πάθηση των οστών και βρείτε απαντήσεις σε κάθε ερώτημα που σας απασχολεί γύρω από την οστεοπόρωση.
Βρες τους καλύτερους γιατρούς για την οστεοπόρωση
Ποιοι άνθρωποι εμφανίζουν οστεοπόρωση;
Οι γυναίκες που παρουσιάζουν πρόωρη εμμηνόπαυση παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν οστεοπόρωση. Οι γυναίκες μπαίνουν στην εμμηνόπαυση, δηλαδή στη διακοπή της εμμήνου ρύσης, από την ηλικία των 45 ετών και άνω. Όταν η εμμηνόπαυση συμβεί πριν την ηλικία των 45 για διάφορους ιατρικούς λόγους, πρόκειται για πρόωρη εμμηνόπαυση.
Εξίσου, υψηλό κίνδυνο διατρέχουν και οι γυναίκες που παρουσιάζουν αμηνόρροια. Η αμηνόρροια μπορεί να οφείλεται σε διάφορα αίτια όπως η νευρική ανορεξία, ο έντονος αθλητισμός, οι παθήσεις του εντέρου ή του ήπατος.
Άλλες ομάδες υψηλού κινδύνου για οστεοπόρωση είναι οι ασθενείς που λαμβάνουν κορτικοστεροειδή, όσοι έχουν υποστεί κάταγμα, όσοι έχουν θυρεοειδοπάθεια, οι καρκινοπαθείς, οι πάσχοντες από χρόνιες νόσους των νεφρών.
Ποια είναι τα συμπτώματα της οστεοπόρωσης;
Η κλινική εκδήλωση της οστεοπόρωσης ξεκινά με παθολογικά κατάγματα. Ο ασθενής παραπονείται για ραχιαλγία και οσφυαλγία. Τα οστεοπορωτικά κατάγματα δημιουργούν πόνο και δυσκολία στην κίνηση του πάσχοντος. Τα συμπτώματα είναι είτε οξεία και στη συνέχεια σταδιακά υποχωρούν είτε παραμένουν χρονίως.
Τα οστεοπορωτικά κατάγματα παρατηρούνται στον καρπό, στην πύελο, στο ισχίο, στο βραχιόνιο οστό και στις αρθρώσεις. Το πιο σύνηθες σύμπτωμα είναι το κάταγμα στη σπονδυλική στήλη.
Πως γίνεται η διάγνωση της οστεοπόρωσης;
Για να μετρηθεί και να εντοπιστεί ο κίνδυνος οστεοπόρωσης είναι απαραίτητο να μετρηθεί η οστική πυκνότητα. Οι εξετάσεις αίματος, οι ουρολογικές και η λήψη ακτινογραφίας απαιτούνται για τον αποκλεισμό άλλων παθήσεων. Οι ακτινογραφίες συχνά αποδεικνύουν ότι τα οστά είναι αραιά.
Πως αντιμετωπίζεται η οστεοπόρωση;
Η ένταση του πόνου ο οποίος συνοδεύει την οστεοπόρωση εξαρτάται από το στάδιο της νόσου. Όταν ο πόνος από τα κατάγματα της σπονδυλικής στήλης είναι έντονος απαιτείται ξεκούραση του ασθενούς, ίσως ο γιατρός να συστήσει να παραμείνει για ένα διάστημα κλινήρης. Παράλληλα, συνιστάται η χορήγηση αναλγητικών φαρμάκων, όπως η μορφίνη. Όταν η οξεία φάση του πόνου υποχωρήσει αρκεί η λήψη παρακεταμόλης για να ανακουφίσει τον ασθενή από το άλγος.
Για τη χρόνια μορφή της νόσου αποτελεσματικές είναι η φυσικοθεραπεία και η υδροθεραπεία. Οι μέθοδοι αυτές βελτιώνουν την κινητικότητα του ασθενούς, ενώ ταυτόχρονα χαλαρώνουν τους μύες και την ένταση του πόνου.
Πως προλαμβάνεται η οστεοπόρωση;;
Σημαντική για την πρόληψη της νόσου είναι η διατροφή των ομάδων υψηλού κινδύνου. Συνιστάται η καθημερινή κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ασβέστιο και βιταμίνη D. Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο είναι: το γάλα, τα αβγά, το τυρί, φασόλια, το λευκό ψωμί, οι σαρδέλες. Το ασβέστιο μειώνει την οστική απώλεια.
Η βιταμίνη D περιέχεται σε τροφές όπως τα λιπαρά ψάρια. Επίσης, τη βιταμίνη D την προσλαμβάνουμε από την ηλιακή ακτινοβολία. Άτομα τα οποία δεν βγαίνουν συχνά από το σπίτι ή μένουν σε περιοχές που δεν έχει ήλιο παρουσιάζουν έλλειψη βιταμίνης D και συχνά οι γιατροί τους χορηγούν συμπληρώματα διατροφής. Και τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν βιταμίνη D, ωστόσο σε μικρότερες ποσότητες.
Συνιστάται επίσης διακοπή του καπνίσματος και της κατανάλωσης αλκοόλ. Επίσης, είναι σημαντικό ο πάσχων να αθλείται, ωστόσο με μέτρο, διότι η έντονη άσκηση βλάπτει.