Γιατί είναι σημαντικό να λέτε “όχι” στο παιδί από νωρίς;

Γιατί είναι σημαντικό να λέτε "όχι" στο παιδί από νωρίς;

Η οριοθέτηση είναι ταυτόσημη με την πειθαρχία και κάθε άλλο παρά βία περιλαμβάνει. Μαθαίνω στο παιδί μου να έχει όρια σημαίνει πως του διδάσκω πώς να ενσωματωθεί, να προσαρμοστεί στον υπόλοιπο κόσμο.

Του μαθαίνω να επιλέγει μόνο του τις σωστές συμπεριφορές κατά περίπτωση, ώστε να οδηγηθεί μεγαλώνοντας προς την ανεξαρτησία και την αυτονομία μέσα από τις επιλογές του.

Οι υπεύθυνοι γονείς όταν λένε «όχι» στο παιδί, θέτουν όρια και περιορισμούς, προφυλλάσουν και μαθαίνουν στο παιδί δεξιότητες ζωής.

Αν το μικρό παιδί συνηθίσει να παίρνει ότι ζητά, εάν του χαριστείτε δηλαδή θα δυσκολευτείτε πάρα πολύ να αλλάξετε συμπεριφορά αργότερα. Το μικρό παιδί θα έχει την εντύπωση ότι μπορούμε να ικανοποιούμε πάντοτε όλες του τις επιθυμίες. Αυτό πραγματικά δεν μπορούμε να το κάνουμε. Είναι απαραίτητο να μπουν κάποιοι κανόνες και κάποια όρια.

  • Όταν π.χ. πηγαίνετε στο σουπερμάρκετ με το παιδί και το παιδί σας ζητά να του πάρετε κάτι, μπορείτε να έχετε κανονίσει από πριν μαζί του θα του αγοράσετε ένα δωράκι. Έαν αυτό επιμείνει και για δεύτερο, εσείς μην υποκείψετε σε αυτό.
  • Εάν εσείς έχετε κάποια δουλειά στο σπίτι (π.χ. σιδερώνετε) και σας ζητά επίμονα μια αγκαλιά, μην σταματήσετε αυτό που κάνετε. Πείτε στο παιδί «Αυτήν την στιγμή δεν γίνεται αυτό. Θα έρθω κοντά σου όταν τελείωσω την δουλεά». Με αυτόν τον τρόπο το παιδί μαθαίνει να έχει υπομονή.
  • Εάν εσείς μιλάτε στο τηλέφωνο ή με τον σύντροφο σας και το παιδί απαιτεί εκείνη τη στιγμή κάτι από εσάς, μη διακόψετε αυτό που κάνετε. Πείτε του ότι θα είστε διαθέσιμη σε 10 λεπτά.

Είναι ο γονιός που θα δώσει χώρο και χρόνο στο παιδί να μάθει μέσα από τα λάθη του, θα του δώσει επιλογές και θα το αφήσει να πάρει το ίδιο την ευθύνη γι’ αυτές. Είναι ο γονιός που θέλει να μεγαλώσει το παιδί του με στόχο την ανεξαρτησία και την αυτονομία, μέσα από μια διαδικασία σωστών και λανθασμένων επιλογών.

Με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλίσετε μια ατμόσφαιρα σεβασμού και αγάπης, επιλογών και αποδοχής που θα κουβαλάτε πάντα εσείς ως γονείς, αλλά και τα παιδιά σας ως παιδιά, ενήλικες, επαγγελματίες, γονείς με τη σειρά τους, άνθρωποι.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.