Site icon Doctoranytime Blog

Κύστη κόκκυγα: ποιους αφορά περισσότερο;

kisti kokkiga

Η κύστη κόκκυγα παρατηρείται κατά μήκος του ανώτερου τμήματος της μεσογλουτιαίας σχισμής. Η επιθηλιακή διόγκωση που δημιουργείται στην περιοχή έχει δομή χοάνης που περιέχει τρίχες και οι οποίες με τις κινήσεις του σώματος μετακινούνται όλο και πιο βαθιά, δημιουργώντας, έτσι, μια φλεγμονώδη αντίδραση. Πολλές φορές υπάρχουν θύσανοι τριχών, που αποτελούνται τόσο από τεμαχισμένα όσο και από ολόκληρα στελέχη τρίχας και εκφύονται από την κορυφή της κύστης κόκκυγα.

Δες ακόμα: Σμηματογόνος κύστη: Πως δημιουργείται και ποια η θεραπεία

Λόγω της εγγύτητας της κύστης με την περιπρωκτική χλωρίδα, συχνά εμφανίζεται αποικισμός με γαστρεντερικούς οργανισμούς που εντείνει την φλεγμονώδη αντίδραση και καταλήγει σε πυόρροια. Η κύστη κόκκυγα μπορεί να αποτελείται από πολλαπλές οπές, τα συρίγγια, που μπορεί να επεκταθούν σε όλη την περιοχή και να επιδεινώσουν την κατάσταση.

Συμπτώματα κύστης κόκκυγα και η κατάλληλη θεραπεία

Η κύστη κόκκυγα μπορεί να μην εμφανίσει συμπτώματα από την αρχή, όμως, αργότερα ο ασθενής ενοχλείται από πόνο που γίνεται όλο και πιο έντονος, κυρίως όταν κάθεται ή περπατάει. Χωρίς την κατάλληλη laser θεραπεία για κύστη κόκκυγα, που είναι η πλέον σύγχρονη και ενδεδειγμένη μέθοδος για την ανώδυνη αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγα, η κύστη κόκκυγα θα επιμείνει, θα επεκταθεί πέρα ​​από τα όρια της αρχικής κύστης, θα εκκρίνει πύον και αίμα που θα χαρακτηρίζεται από άσχημη μυρωδιά, ενώ μπορεί να συνοδεύεται και από πυρετό, δυσφορία και μυαλγίες.

Με την πρωτοποριακή τεχνολογία LASER νέας γενιάς, σήμερα η θεραπεία κύστης κόκκυγα καθίσταται ανώδυνη, αναίμακτη, χωρίς ουλές, χωρίς ράμματα, χωρίς αλλαγές, χωρίς νοσηλεία, χωρίς αποθεραπεία και επιτρέπει την άμεση επιστροφή του ασθενή στην εργασία και τις καθημερινές δραστηριότητες.

Τα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν κύστη κόκκυγα είναι κυρίως εκείνα που γεννιούνται με μια δερματική ανωμαλία στην κορυφή της μεσογλουτιαίας σχισμής και έχουν τριχοφυΐα στην περιοχή. Τα στελέχη των τριχών εισέρχονται στο δέρμα, λειτουργούν ως ξένο σώμα και προκαλούν φλεγμονώδη αντίδραση.

Όμως, αυτό δεν σημαίνει πως όλοι όσοι έχουν εκ γενετής προδιάθεση μπορεί να αναπτύξουν κύστη κόκκυγα. Παρόλο που η τριχοφυΐα στην περιοχή είναι ένας καθοριστικός παράγοντας για εμφάνιση κύστης κόκκυγα, η παχυσαρκία και η κακή υγιεινή έχουν αναγνωριστεί, επίσης, ως σημαντικοί αλλά δευτερεύοντες παράγοντες κινδύνου.

Πόσο συχνά εκδηλώνεται μια κύστη κόκκυγα;

Έχει εκτιμηθεί ότι περίπου το 20-30% των ασθενών με δερματική ανωμαλία στην κορυφή της μεσογλουτιαίας σχισμής θα αναπτύξει κύστη κόκκυγα. Το είδος της απασχόλησης και οι καθημερινές δραστηριότητες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της κύστης κόκκυγα. Για παράδειγμα, τα άτομα που κάνουν καθιστική εργασία κατά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, όπως οι οδηγοί φορτηγών ή ταξί, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν κύστη κόκκυγα, ακόμη και αν έχουν ελάχιστα αισθητή τριχοφυΐα στην επιφάνεια των γλουτών και στο κάτω μέρος της σπονδυλικής στήλης.

Το ίδιο μπορεί να συμβεί και σε άτομα νεαρής ηλικίας με προδιάθεση στην συγκεκριμένη ασθένεια, όπως είναι οι μαθητές ή φοιτητές σε περίοδο εξετάσεων που αναγκάζονται να παραμένουν καθιστοί για πολλές ώρες σε καθημερινή βάση.

Το μέγεθος και η μορφολογία της λεκάνης και των γλουτών παίζουν, επίσης, σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της κύστης κόκκυγα. Από στατιστικές, υπάρχει συγκεκριμένη καμπυλότητα και σχήμα γλουτών που διευκολύνουν την εσωτερική διείσδυση των τριχών. Ωστόσο, υπάρχουν άνδρες με έντονη τριχοφυΐα που μπορεί να έχουν ανατομικά προδιάθεση για κύστη κόκκυγα, αλλά να μην την εμφανίσουν ποτέ, γιατί στην συγκεκριμένη περιοχή δεν αναπτύσσονται τρίχες.

Από την άλλη, υπάρχουν γυναίκες, που ενώ έχουν ελάχιστη ποσότητα τριχοθυλακίων στην επιφάνεια των γλουτών, αναπτύσσουν συστηματικά κύστη κόκκυγα λόγω ύπαρξης τριχών στη συγκεκριμένη περιοχή. Ωστόσο, μόνο όσοι άνδρες και γυναίκες έχουν συγκεκριμένη ανατομία και τριχοφυΐα σε πλάτη και γλουτούς θα αναπτύξουν κύστη κόκκυγα.

Για τον λόγο αυτό, είναι απαραίτητες οι τακτικές και συχνές επισκέψεις των ατόμων με προδιάθεση στα εξειδικευμένα δερματολογικά ιατρεία για αποτρίχωση της περιοχής με LASER. Το ίδιο ισχύει και για ασθενείς που έχουν κάνει θεραπεία κύστης κόκκυγα, καθώς είναι αναγκαία η διατήρηση του δέρματος χωρίς τριχοφυΐα για να υπάρξει πλήρης ύφεση του προβλήματος και αποφυγή επαναλαμβανόμενης εμφάνισης κύστης κόκκυγα.

 

Exit mobile version