Κρυοθεραπεία: Τι είναι και πού εφαρμόζεται

Κρυοθεραπεία: τι είναι και πού εφαρμόζεται

Έχει αποδειχθεί ότι η τοποθέτηση πάγου άμεσα σε ένα τραυματισμένο σημείο (μυς, τένοντας, άρθρωση) είναι απαραίτητη και αναγκαία.

Δες ακόμα: Τι πρέπει να φάω πριν και μετά την άσκηση

Πώς ακριβώς επιδρά η κρυοθεραπεία στον οργανισμό του αθλούμενου;

Κρυοθεραπεία ή παγοθεραπεία είναι η τοπική και συστηματική τοποθέτηση πάγου για θεραπευτικούς σκοπούς.

Η τοπική τοποθέτηση πάγου σε μια περιοχή έχει τα εξής αποτελέσματα:

  • Μείωση της θερμοκρασίας
  • Μείωση της ροής του αίματος
  • Μείωση στον μυϊκό σπασμό
  • Ελάττωση ή εξαφάνιση του οιδήματος
  • Τοπική παυσίπονη δράση

Είναι ευνόητο ότι ο πάγος ελαττώνει την τοπική θερμοκρασία στο σημείο που τοποθετείται. Έχει αποδειχθεί ότι η θερμοκρασία με την κρυοθεραπεία πέφτει 6 -15 βαθμούς Κελσίου.

Για να γίνει αυτό, ο πάγος πρέπει να παραμείνει στο υποφέρων σημείο πάνω από 10 έως 20 λεπτά. Επιπλέον, ο πάγος ελαττώνει τη ροή του αίματος που διαρρέει στους υποκάτω ιστούς.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την σημαντικότατη μείωση του οιδήματος (πρήξιμο) και της φλεγμονής. Η κρυοθεραπεία έχει άμεσα και ανακουφιστικά αποτελέσματα στο μυϊκό σπασμό είτε – συχνότερα- σε χρόνιο πρόβλημα (οσφυαλγία, ραιβόκρανο κ.ά.).

Αυτό γίνεται γιατί αποδείχθηκε ότι ο πάγος: α) ελαττώνει την ταχύτητα μεταβίβασης στο νεύρο αγωγής, β) ελαττώνει τη φλεγμονή του μυ και γ) μειώνει τη συστολή τω μυϊκών ινών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ναι μεν ελαττώνεται η νευρική μεταβίβαση, αλλά δεν δημιουργείται πλήρης νευρικός αποκλεισμός. Με τους παραπάνω τρόπους μειώνεται ο μυϊκός σπασμός και επιτρέπεται η χαλάρωση του μυϊκού συστήματος.

Εδώ, θα ήθελα να προσθέσω ότι για να επιτευχθεί η ελάττωση του μυϊκού σπασμού, αλλά κυρίως  τοπική παυσίπονη δράση απαιτείται περισσότερος χρόνος εφαρμογής πάγου (15-25) στο υποφέρων σημείο.

Είναι σημαντικό, επίσης, ότι η χρήση του πάγου σε θεραπεία ρευματοειδούς αρθρίτιδας βοηθάει περισσότερο απ’ ό, τι η θεραπεία με θερμότητα. Αυτό γίνεται γιατί η κρυοθεραπεία έχει αντιφλεγμονώδη, παυσίπονη και αντιδοιματική δράση, βασικά γνωρίσματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Εξαιτίας, λοιπόν, όλων αυτών των προαναφερθέντων φυσιολογικών αποτελεσμάτων, ο πάγος χρησιμοποιείται σήμερα σαν την καλύτερη επιλογή σε οξείες ή μη οξείες κακώσεις των μαλακών μορίων, όπως διαστρέμματα, εξαρθρώματα, θλάσεις. Ως επίσης και σε καταστάσεις όπως οσφυαλγίες, αυχενικό σύνδρομο, ραιβόκρανο κ.ά.

Η χρήση του πάγου απαιτεί κάποια προσοχή και πρόγραμμα. Όπως αναφέρω στο βιβλίο μου «Η Αθλητιατρική στην πράξη» (σελ.200) στους οξείς και άμεσους τραυματισμούς, η κρυοθεραπεία πρέπει να εφαρμοστεί αυστηρά το πρώτο 48ωρο.

Θα επαναλαμβάνεται δε  8 (οκτώ) φορές ημερησίως με το εξής πρόγραμμα: αρχική τοποθέτηση για 15-20 λεπτά στο τραυματισμένο σημείο. Αφαίρεση για 8 λεπτά. Επανατοποθέτηση για 12 – 16 λεπτά. Αφαίρεση για 6 λεπτά. Επανατοποθέτηση για 10 λεπτά . Αφαίρεση για 4. Επανατοποθέτηση για 5.

Εφαρμόζοντας έτσι ακριβώς το πρόγραμμα κρυοθεραπείας έχουμε εξαιρετικά αποτελέσματα, τα οποία δεν είναι άλλα από τη μείωση συμπτωμάτων στο ελάχιστο και την επάνοδο του αθλούμενου στην αγωνιστική δράση σε μικρό χρονικό διάστημα.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.