Κρυολόγημα; Δες εδώ πώς να το αντιμετωπίσεις

Κρυολόγημα. Δες πώς θα το αντιμετωπίσεις

Από την Ιωάννα Βλάσση, ιατρική συντάκτρια του doctoranytime.gr

Αυτή την εποχή, οπότε και οι έντονες εναλλαγές της θερμοκρασίας είναι στο αποκορύφωμά τους, το κρυολόγημα και η γρίπη είναι τα πιο κοινά και συχνά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει κανείς.

Δες ακόμα: Πως να απαλλαγείς γρήγορα από το κρυολόγημα

Πώς να αντιμετωπίσεις τα ενοχλητικά συμπτώματα από τις πρώτες ενδείξεις

Αν αρχίσεις να νιώθεις αδυναμία και κόπωση, καλό είναι να παραμείνεις για λίγο στο σπίτι, να ξεκουραστείς και να κοιμηθείς αρκετές ώρες. Αν ξεκουράζεσαι όταν είσαι άρρωστος, δίνεις τη δυνατότητα στο ανοσοποιητικό σου σύστημα να αφοσιωθεί στη μάχη κατά του ιού που έχει εισβάλλει στον οργανισμό σου. Καλό είναι να παραμείνεις σε ζεστό χώρο.

Είναι πολύ ευεργετικά για τον οργανισμό τα ζεστά αφεψήματα. Πιες τσάι, χαμομήλι, φασκόμηλο ή οποιοδήποτε άλλο ζεστό ρόφημα σου αρέσει να καταναλώνεις και θα κάνει καλό στο κρυολόγημά σου. Γενικότερα, καλό είναι όταν κάποιος έχει κρυολογήσει να πίνει άφθονα υγρά και ειδικά νερό και ζεστά αφεψήματα.

Για να δημιουργήσεις ένα καλύτερο κλίμα στο υπνοδωμάτιο που θα μπορέσει να σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις τη ρινική συμφόρηση, βάλε σε ένα ποτήρι ζεστό νερό μερικές σταγόνες ευκαλύπτου. Οι ατμοί θα σε βοηθήσουν να αναπνεύσεις καλύτερα και θα βελτιώσουν τις συνθήκες που επικρατούν στο δωμάτιο. Εξίσου, βοηθητική είναι και η χρήση δεύτερου μαξιλαριού στον ύπνο, ώστε να μην επιβαρύνει τη ρινική συμφόρηση ή το βήχα.

Μπορείς επίσης να φτιάξεις ένα φυσικό ρινικό σπρέι με αλατόνερο. Το αλατόνερο έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες και λειτουργεί ως φυσικό αποσυμφορητικό για τη μύτη, διευκολύνοντας την αναπνοή.

Γενικότερα, το κάθε κρυολόγημα κάνει τον κύκλο του και υποχωρεί. Τα έντονα συμπτώματα είναι σημάδι ότι το ανοσοποιητικό σύστημα εκείνη τη στιγμή αντιμετωπίζει τον ιό που έχει επιτεθεί στον οργανισμό. Δηλαδή ο πυρετός, δημιουργεί στον οργανισμό συνθήκες μη-ευνοϊκές για τον ιό και άρα, προσπαθεί να τον εξουδετερώσει. Όποια φάρμακα και να πάρουμε η νόσος θα κάνει τον κύκλο της. Καλό είναι βεβαίως να λαμβάνονται αντιπυρετικά κατόπιν ιατρικής συμβουλής στον ασθενή που έχει επίμονο υψηλό πυρετό. Οι αντιβιώσεις καλό είναι να αποφεύγονται, εκτός αν το συστήσει ο θεράπων ιατρός.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.