Site icon Doctoranytime Blog

Πως να απαλλαγείς γρήγορα από το κρυολόγημα

Πώς έχω μικρότερη διάρκεια στο κρυολόγημα

Από τον Χριστοδούλου Αλέξανδρο, Γενικό γιατρό και συνεργάτη του doctoranytime.gr

Αν δεν έχεις κρυολογήσει εσύ, σίγουρα θα έχεις κάποιο άτομο στο περιβάλλον σου, τ’ οποίο έχει περάσει πρόσφατα κάποιο κρυολόγημα ή ίωση που να τον έχει ταλαιπωρήσει. Και παρότι αποτελεί, συνήθως, μια περίοδο που κυκλοφορούν οι εποχικές ιώσεις, τον τελευταίο καιρό έχει παρατηρηθεί ιδιαίτερη έξαρση.

Σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια δηλαδή, υπάρχει αυξημένη ευαισθησία και πιο έντονα συμπτώματα. Ωστόσο, δεν έχουμε αποδείξεις, ακόμη, σχετικά με τους παράγοντες που οφείλεται αυτή η έξαρση. Αν δηλαδή έχει παίξει ρόλο η προηγούμενη νόσηση από Covid-19, ή έχει μειωθεί η ανοσία που διαθέτουμε, λόγω της μικρότερης έκθεσή στους ιούς κατά την διάρκεια της πανδημίας τα τελευταία χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να είμαστε προετοιμασμένοι και να γνωρίζουμε πως μπορούμε να περάσουμε πιο ανώδυνα μια τέτοια κατάσταση.

Πως να μειώσεις τη διάρκεια του κρυολογήματος

Μπορεί να μην υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία για το κοινό κρυολόγημα, όμως, υπάρχουν τρόποι να αντιμετωπίσεις τα συμπτώματα και να μειώσεις τη διάρκεια του. Να πώς μπορείς να ενισχύσεις τον οργανισμό σου για να καταπολεμήσει την ίωση ή το κρυολόγημα και να αναρρώσεις γρηγορότερα.

Βιταμίνες & Μέταλλα

Μπορεί οι βιταμίνες και τα μέταλλα να μην είναι αρκετά ώστε να αποτρέψουν ένα κρυολόγημα αλλά μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της διάρκειάς και της σοβαρότητας των συμπτωμάτων του.

Ιδανικά η λήψη βιταμίνης C μπορεί να γίνεται προληπτικά, χωρίς να έχουν εμφανιστεί συμπτώματα, τα οποία μπορεί να είναι πλέον αργά να αντιμετωπιστούν.

Σύμφωνα με έρευνες, ο ψευδάργυρος μπορεί, επίσης, να βοηθήσει να ξεπεραστεί πιο σύντομα ένα κρυολόγημα. Ο συνδυασμός του, όμως, με άλλα φάρμακα θα πρέπει να γίνεται με προσοχή και τη συμβουλή γιατρού.

Πολλά υγρά

Για να απαλλαγείς όσο το δυνατόν πιο γρήγορα από ένα κρυολόγημα χρειάζεται να δώσεις βάση στην κατανάλωση πολλών υγρών, τα οποία θα μπορέσουν να διατηρήσουν την ενυδάτωση του οργανισμού, που είναι απαραίτητη και ιδιαίτερα σε συνθήκες πυρετού. Τα υγρά συμβάλλουν στην αποσυμφόρηση των ρινικών διόδων με αποτέλεσμα την διευκόλυνση της αναπνοής.

Επομένως, αν περνάς κάποιο κρυολόγημα φρόντισε να πίνεις πολύ νερό, τσάι και σούπες. Απόφυγε υγρά που μπορεί να σε αφυδατώσουν όπως καφεΐνη ή αλκοόλ.

Φάρμακα

Ο βήχας, η καταρροή, ο πονόλαιμος και ο πονοκέφαλος είναι συμπτώματα του κρυολογήματος που μπορείς να καταπολεμήσεις με κάποια παυσίπονα ή συγκεκριμένα φάρμακα όπως τα αντιισταμινικά, σιρόπια κατά του βήχα, αποσυμφορητικά και άλλα.  Όλα αυτά, συνήθως, δεν χρειάζονται συνταγή αλλά είναι καλό να συμβουλεύεσαι πρώτα στο γιατρό σου.

Ύπνος και ξεκούραση

Ο καλός ύπνος και η ξεκούραση είναι απαραίτητα για να αναρρώσετε γρηγορότερα. Αν δεν ξεκουράζεσαι αρκετά τα συμπτώματα μπορεί να επιδεινωθούν.

Αν ξαπλώνεις να κοιμηθείς το βράδυ και ο βήχας σου επιδεινώνεται, δοκίμασε να φας λίγο μέλι, το οποίο καταπραΰνει τον πονόλαιμο, μειώνει το βήχα και κατά συνέπεια θα μπορέσεις να κοιμηθείς καλύτερα. Οι έρευνες δείχνουν ότι το μέλι μπορεί συμβάλλει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος.

Δες ακόμα: Πως να προστατεύσετε τα παιδιά σας από τις ιώσεις της εποχής

Πως πέφτει ο πυρετός στα παιδιά

Αυτή την εποχή, αρρωσταίνουν περισσότερο και τα παιδιά, γεγονός που μας προκαλεί, συνήθως, αυξημένη ανησυχία, ειδικά στις περιπτώσεις που παρουσιάζεται πυρετός.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία οι γονείς δεν πρέπει να φοβούνται τον υψηλό πυρετό, καθώς αποτελεί άμυνα του οργανισμού προκειμένου να καταπολεμήσει τον ιό και δεν προκαλεί βλαβερές επιπτώσεις στην υγεία του παιδιού.

Επομένως, τα μέτρα που συστήνονται είναι, κατά κύριο λόγο, προκειμένου να μην ταλαιπωρείται ο ασθενής από τα συμπτώματα.  Η ανακοίνωση της ΕΠΕ παραθέτει τα μέτρα για την φυσική αντιμετώπιση του πυρετού:

  1. Δεν σκεπάζουμε το παιδί με κουβέρτες και παπλώματα παρά μόνο όταν έχει ρίγος. Διαφορετικά δεν το σκεπάζουμε, για να φύγει η θερμοκρασία του σώματος προς το περιβάλλον.
  2. Δεν φοράμε πολλά ρούχα στο παιδί. Το ντύνουμε όσο γίνεται με ελαφρά ρούχα και όχι πολλές στρώσεις που δρουν ως μονωτικό, και εμποδίζουν την πτώση του πυρετού. Εάν δεν έχει κρύο το αφήνουμε τελείως γυμνό ή με ένα φανελάκι.
  3. Κάνουμε ένα μπάνιο στην μπανιέρα, αφήνοντας το παιδί στο νερό για 10-20 λεπτά, και καλό θα είναι όταν το νερό ζεσταίνεται να το φρεσκάρουμε. Το ντούζ δεν ρίχνει τον πυρετό, διότι το νερό περνά στιγμιαία από το σώμα του παιδιού και δεν γίνεται ανταλλαγή της θερμοκρασίας ανάμεσα στο σώμα και το νερό.

Εφόσον τα μέτρα είναι αποτελεσματικά και συμβάλλουν στην πτώση του πυρετού, τότε μπορεί να αποφεύγεται η λήψη αντιπυρετικών φαρμάκων.

Αν, παρόλα τα μέτρα και τις προσπάθειες ο πυρετός ή το κρυολόγημα δεν υποχωρεί και τα συμπτώματα επιμένουν ή διαρκούν περισσότερες μέρες, επικοινώνησε με ένα γιατρό. Πολλές φορές τα κρυολογήματα μπορεί να οδηγήσουν σε κάποια σοβαρότερη ασθένεια ή λοίμωξη του οργανισμού.

Exit mobile version