Κρίση πανικού ή κρίση εαυτού;

κρίση πανικού

Τo τελευταίο διάστημα  έχει αυξηθεί πολύ ο αριθμός των ανθρώπων  με κρίσεις πανικού που  μας επισκέπτονται στα γραφεία μας και πρόκειται κυρίως για  νέους  ανθρώπους  20-40 ετών.

Οι κρίσεις πανικού εμφανίζονται συνήθως μετά από κάποια αγχογόνα ή μεταβατική  κατάσταση π.χ. εξετάσεις, ανεργία, δυσκολίες στην εργασία, μετακόμιση, αποχώρηση από την πατρική οικογένεια, απόκτηση παιδιού.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της είναι: ταχυπαλμία, εφίδρωση, πόνος στο στήθος, δύσπνοια, ναυτία, μούδιασμα, φόβος θανάτου, φόβος απώλειας ελέγχου, φόβος για κλειστούς χώρους, φόβος ότι το άτομο οδηγείται στην παράνοια, αδυναμία συγκέντρωσης.

Τα άτομα οδηγούνται στο να αποφεύγουν καταστάσεις όπου υπάρχει πιθανότητα να συμβεί κρίση πανικού π.χ. σε σουπερμάρκετ, θέατρο, σινεμά, πάρτι. Έτσι  πολλά άτομα  από τον φόβο μήπως βγουν έξω και τους συμβεί κάτι κακό επιλέγουν να μείνουν σπίτι τους και αυτό τους κλέβει από το να ζήσουν άρα πατάνε φρένο στις επιθυμίες τους.

Στην κρίση πανικού συνυπάρχουν ταυτόχρονα από την μία πλευρά επιθυμία και λαχτάρα  για ζωή, προχώρημα, αυτονόμηση και από την άλλη φόβος, καθήκοντα και υποχρεώσεις. Αυτή η σύγκρουση μέσα μας και  το γεμάτο ένταση και αγωνία μπλοκάρισμα μεταφέρεται στο σώμα μας και μας υπενθυμίζει ότι πρέπει να δράσουμε, να κινητοποιηθούμε και να απολαύσουμε την ζωή. Το σώμα μας μέσω των κρίσεων κάτι θέλει να μας πει και είναι καιρός να ξετυλιχθεί το βαθύτερο κουβάρι μέσα μας. Άρα η κρίση πανικού μπορεί να είναι τελικά  η ελπίδα μας,  το ζωντανό μας κομμάτι που μας λέει ότι έχουμε να προχωρήσουμε και να απολαύσουμε την ζωή. Είναι το εσωτερικό μας καμπανάκι που μας λέει να ακούσουμε ακόμα περισσότερο τις επιθυμίες μας και να ζητήσουμε ακόμα περισσότερα για μας. Αν δεν δώσουμε την απαραίτητη σημασία στο καμπανάκι αυτό οι κρίσεις πανικού θα εμφανίζονται ακόμα πιο συχνά. Άρα είναι μία κρίση εαυτού που μας κάνει να αναρωτιόμαστε για το ποιοι τελικά είμαστε και τι είναι το σημαντικό στην ζωή μας.

Οι κρίσεις πανικού γίνονται η αφορμή για το ταξίδι της ψυχοθεραπείας . Το θεραπευτικό πλαίσιο είναι αυτό που θα  βοηθήσει, πρώτα να κατευναστούν  οι κρίσεις και έπειτα να δούμε  τι υπάρχει από πίσω.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.