Αναγνώρισε όλα τα συμπτώματα μιας κρίσης πανικού
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία αύξηση ποσοστού στη χώρα μας στις κρίσεις πανικού. Αρκετοί άνθρωποι φτάνουν στα επείγοντα νομίζοντας πως συμβαίνει κάτι πολύ σοβαρό οργανικής αιτίας.
Δες ακόμα: Απόβαλλε το άγχος και το στρες από την καθημερινότητά σου
Το συναίσθημα των ανθρώπων είναι κυρίως φόβος, που τους οδηγεί στο να επισκεφθούν άμεσα κάποιον ειδικό για να δουν τι συμβαίνει με το σύστημά τους.
Tι πραγματικά είναι η κρίση πανικού;
Σύμφωνα με το DSM – 5 θα πρέπει να υπάρχουν 4 ή και περισσότερα από τα ακόλουθα συμπτώματα:
1. Αίσθημα παλμών, χτυπήματα καρδιάς ή επιταχυνόμενος καρδιακός ρυθμός.
2. Εφίδρωση
3. Τρόμος / Τρέμουλο
4. Μείωση βάθους αναπνοής ή αίσθημα μη επαρκής αναπνοής ασφυξία.
5. Αίσθημα πνιγμού
6. Πόνος στο στήθος ή δυσκολία
7. Ναυτία ή γαστρική αδιαθεσία
8. Αίσθημα ζαλάδας, αστάθεια, λιποθυμία
9. Ρίγη ή θερμότητα
10. Παραισθήσεις / αισθήσεις μουδιάσματος ή τσιμπήματος
11. Αποδυνάμωση ή Αποπροσωποποίηση
12. Φόβος απώλειας αυτοελέγχου ή τρέλας
13. Φόβος θανάτου
Τα παραπάνω συμπτώματα μπορεί να εμφανισθούν σε κατάσταση ηρεμίας ή πίεσης.
Για να θεωρηθεί ότι κάποιος παθαίνει κρίσεις πανικού πρέπει να έχουν υπάρξει τουλάχιστον δύο προσβολές (συνήθως είναι πολύ περισσότερες)
Τι κάνουμε;
Μία κρίση πανικού δεν είναι επικίνδυνη αλλά είναι ένα μήνυμα φροντίδας εαυτού, είναι ένα σήμα για να στρέψουμε το φακό στον εαυτό μας. Το να ονοματίσουμε την κρίση και να δούμε πως μπορούμε να την διαχειριστούμε είναι το πρώτο κομμάτι που εξετάζουμε σε συνεργασία με τον άνθρωπο.
Εστιάζοντας στο συναίσθημα που προξενεί στο εδώ και στο τώρα και πηγαίνοντας εξατομικευμένα μπορούμε να διαχειριστούμε με αποτελεσματικό τρόπο τις κρίσεις πανικού.
Tο πρώτο μέλημα των ειδικών ψυχικής υγείας είναι η άμεση ανακούφιση. Αυτό είναι εφικτό να επιτευχθεί με πληθώρα τεχνικών που είναι διαθέσιμες από επιστημονικές έρευνες που έχουν διεξαχθεί στο κομμάτι της διαχείρισης των σωματικών συμπτωμάτων. Έτσι λοιπόν εκπαιδεύεται ο άνθρωπος για να ανακτήσει τον έλεγχο του σώματός του.
Πιο συγκεκριμένα:
Τα επινεφρίδια χρειάζονται 3′ για να γεμίσουν αδρεναλίνη.
Χαλάρωση με εκμάθηση τεχνικών (Εκμάθηση διαφραγματικής αναπνοής, Προοδευτική Νευρομυϊκή Χαλάρωση Jacobson, Θετικοί οραματισμοί), Επαναφορά ομοιόστασης (Σύμφωνα με τον Γ. Χρούσο: Η κατάσταση απειλής ή θεωρούμενης απειλής της ομοιόστασης, η οποία αποκαθίστανται μέσα από ένα σύνθετο πλέγμα συμπεριφορικών και φυσιολογικών αποκρίσεων προσαρμογής του οργανισμού.)
Εν κατακλείδι, προσεγγίζουμε τις κρίσεις πανικού και τις φροντίζουμε ως ένα κάλεσμα για να έρθουμε σε επαφή με τα συναισθήματά μας και να ανακαλύψουμε τι είναι αυτό που θέλουν να μας πουν!