Κρίσεις πανικού: πώς να τις αντιμετωπίσω

Κρίσεις πανικού και πως να τις αντιμετωπίσω

Κρίσεις πανικού και πως να τις αντιμετωπίσωΓράφει η Μαρία Καπουκάκη, ψυχολόγος και συνεργάτης του doctoranytime.gr

Αρκετά από τα άτομα που υποφέρουν από κρίσεις πανικού ή διαταραχή πανικού, δεν γνωρίζουν καν τι είναι αυτό που τους κάνει να υποφέρουν. Τελικά απευθύνονται σε κάποιο ψυχολόγο, αφού κάποιος ιατρός τους πει ότι αυτό που έχουν οφείλεται σε ψυχολογικούς παράγοντες.

Επειδή όταν ένας άνθρωπος αγνοεί τι έχει, ο φόβος μεγεθύνεται και πολλές φορές προκαλεί τρόμο, παρακάτω περιγράφονται τα συμπτώματα των κρίσεων πανικού και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζονται.

Τι είναι οι κρίσεις πανικού

Κρίσεις πανικού είναι οι αιφνίδιες προσβολές έντονου άγχους, δυσφορίας και τρόμου που συνοδεύονται από ψυχολογικά και σωματικά συμπτώματα.

Συμπτώματα που εκδηλώνουν οι κρίσεις πανικού

Τα σωματικά συμπτώματα που περιλαμβάνουν οι κρίσεις πανικού:

  • ταχυκαρδία
  • αίσθημα έλλειψης αέρα
  • εφίδρωση
  • ζάλη
  • αστάθεια
  • αδυναμία
  • τάση για λιποθυμία
  • ρίγη ή εξάψεις

Στα ψυχολογικά συμπτώματα που εκδηλώνουν οι κρίσεις πανικού περιλαμβάνονται τα εξής: αίσθημα απώλειας ελέγχου ή το άτομο νομίζει ότι θα “τρελαθεί” ή θα πεθάνει.

Το άτομο δε βιώνει πάντα όλα τα συμπτώματα. Όταν μία τουλάχιστον κρίση και για διάστημα ενός τουλάχιστον μήνα, δημιουργεί στον πάσχοντα έντονο άγχος και επίμονη ενασχόληση ότι θα ακολουθήσει και άλλη κρίση πανικού, ανησυχία ότι μπορεί να πάθει έμφραγμα ή να τρελαθεί κτλ. και υιοθέτηση συμπεριφοράς αποφυγής (π.χ αποφεύγει να πάει στο χώρο που έπαθε την προηγούμενη κρίση, επειδή φοβάται ότι θα ξαναπάθει το ίδιο), τότε μιλάμε για Διαταραχή Πανικού.

Οι κρίσεις πανικού και η διαταραχή πανικού αντιμετωπίζονται. Πιο αποτελεσματική θεωρείται η γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία, μόνη της ή σε συνδυασμό με φαρμακοθεραπεία (αν κριθεί απαραίτητο). Καλό θα ήταν να απευθυνθείτε σε ειδικό άμεσα, ώστε να απαλλαγείτε το συντομότερο από τις κρίσεις πανικού και να έχετε καλύτερη ποιότητα ζωής.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.