Κρεατάκια: τι προβλήματα προκαλούν;

kreatakia

Τα κρεατάκια μοιάζουν με τις αμυγδαλές και αποτελούν τμήμα του αμυντικού συστήματος του οργανισμού απέναντι στις φλεγμονές.Βρίσκονται στο πάνω μέρος του φάρυγγα, στο σημείο ακριβώς πίσω από τη μύτη και τη μαλθακή υπερώα. Δεν φαίνονται από το στόμα και για να τα δούμε χρειαζόμαστε ειδικά όργανα (ενδοσκόπια).

Δες ακόμα: Πώς να απαλλαγείς από την ιγμορίτιδα

Πώς δημιουργούνται τα κρεατάκια;

Τα κρεατάκια υπάρχουν από τη γέννηση κάθε παιδιού. Προοδευτικά αρχίζουν να μεγαλώνουν, ενώ στην ηλικία των 3-6 ετών έχουν το μεγαλύτερό τους μέγεθος.

Οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια) υποχωρούν σε μέγεθος με την ηλικία, σε σημείο που μπορεί να γίνουν αρκετά μικρά στους ενήλικες.

Ωστόσο, δεν είναι ασυνήθιστο για τα παιδιά να έχουν τεράστιες αδενοειδείς εκβλαστήσεις (συμπεριλαμβανομένων και των αμυγδαλών) σε μέγεθος καρυδιού που φράζουν τελείως την μύτη τους.

 Κρεατάκια κατά την ενδοσκόπηση στο ιατρείο

Όταν γίνουν αρκετά μεγάλα μπορεί να προκαλέσουν ένα πλήθος προβλημάτων, μεταξύ των οποίων είναι:

  • Η ρινική απόφραξη
  • Η ρινική συμφόρηση
  • Ρινικό άκουσμα της ομιλίας (ένρινη ομιλία)
  • Καταρροή (Ρινίτιδα)
  • Χρωματιστές εκκρίσεις
  • Συμπτώματα που μοιάζουν με αλλεργία
  • Πόνος στο αυτί
  • Απόφραξη
  • Αίσθημα πληρότητας

Συνοπτικά το παιδί δυσκολεύεται να αναπνεύσει από τη μύτη του, έχει το στόμα του ανοιχτό για να αναπνέει, το χρώμα της φωνής του δείχνει ότι η μύτη είναι βουλωμένη, η αναπνοή του κάνει θόρυβο, το βράδυ ροχαλίζει, κάνει συχνά φλεγμονές στα αφτιά του και μερικές φορές σταματά για λίγο η αναπνοή του όταν κοιμάται.

Πώς γίνεται η διάγνωση για τα κρεατάκια;

Δεδομένης της θέσης που έχουν τα κρεατάκια στο πίσω μέρος της μύτης, ο μόνος τρόπος που μπορεί να απεικονίσει άμεσα τα κρεατάκια είναι η ενδοσκόπηση που μπορεί να πραγματοποιηθεί άνετα σε παιδιά ηλικίας έως και 5 ετών, καθώς και ενήλικες στο ιατρείο μας χωρίς καμία νάρκωση.

nosos hirschsprung

Πώς αντιμετωπίζονται τα κρεατάκια;

Υπάρχουν ουσιαστικά δύο παρεμβάσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην επίλυση των συμπτωμάτων που παρουσιάζει ο ασθενής.

Η πρώτη είναι η ιατρική διαχείριση με τη χρήση στεροειδών ρινικών σπρέι που μπορούν να συνταγογραφούνται για ασθενείς από την ηλικία των 2 ετών.

Αυτό το φάρμακο έχει αποδειχθεί ότι συρρικνώνει τον αδενοειδή ιστό για περισσότερο από 2-3 μήνες.

Η δεύτερη επιλογή είναι η χειρουργική αφαίρεση, η οποία πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία. Γίνεται μέσω του στόματος και έτσι, δεν υπάρχουν τομές στο πρόσωπο, τη μύτη ή στο λαιμό.

Τα κρεατάκια απομακρύνονται με πολλές διαφορετικές μεθόδους (ανάλογα με τον χειρουργό), όπως για παράδειγμα η κλασική μέθοδος ξέστρου ή η ενδοσκοπική αδενοτομή.

Με την ενδοσκοπική τεχνική αφαίρεσης των αδενοειδών εκβλαστήσεων με χρήση shaver γίνεται πιο προσεκτική αφαίρεση των ιστών, επειδή το μόνιτορ ελέγχου επιτρέπει την αποφυγή τραυματισμού της ευσταχιανής σάλπιγγας ή του βοθρίου του Rosenmuller.

Παρά το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της επέμβασης αφαιρείται αρκετά μεγάλη ποσότητα των αδενοειδών εκβλαστήσεων που μπλοκάρουν το πίσω μέρος του ρινοφάρυγγα, πάντα αφήνουμε ένα μικρό κομμάτι των αδενοειδών ιστών στη θέση τους.

Οποιαδήποτε προσπάθεια ολικής αφαίρεσης των αδενοειδών εκβλαστήσεων δεν θα έχει καμιά επιτυχία και εκτός από αυτό προσθέτει σοβαρό κίνδυνο τραυμάτων στα τοιχώματα του ρινοφάρυγγα και προκαλεί σχηματισμό ουλών στο πίσω μέρος του ρινοφάρυγγα.

Το παιδί μετά την επέμβαση παραμένει στη κλινική περίπου για 5-6 ώρες και ύστερα, μπορεί να πάει σπίτι με τους γονείς του. Η ανάρρωση γενικά είναι αρκετά γρήγορη (περίπου 3-5 ημέρες).

Σημαντική παρατήρηση

Αν η υπερτροφία των αδενοειδών που οδηγεί σε ρινική απόφραξη δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε πραγματική παραμόρφωση του προσώπου που ονομάζεται αδενοειδές προσωπείο (μισάνοιχτο στόμα, απαθές ύφος, μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια και συχνά ανωμαλίες της οδοντοστοιχίας, που αν αφορά τα μόνιμα δόντια επιβάλλει ακόμα και την παρέμβαση ορθοδοντικού).

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.