Μυκητιασική Κολπίτιδα: Ποια είναι τα συμπτώματα και πώς αντιμετωπίζεται

Μυκητιασική Κολπίτιδα - kolpitida apo mukites

Τι είναι η μυκητιασική κολπίτιδα;

Η μυκητιασική κολπίτιδα είναι η δεύτερη πιο συχνή φλεγμονή του γυναικείου κόλπου και οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό στον μύκητα Candida albicans.  Πρώτη είναι η βακτηριακή κόλπωση, η οποία οφείλεται στο βακτήριο Gardnerella vaginalis. Ορισμένες φορές ονομάζεται και κολπική καντιντίαση (Candida) ή κολπική αιδοιοκολπίτιδα διότι η φλεγμονή μπορεί να επηρεάσει και τα εξωτερικά γεννητικά όργανα.

Οι μύκητες Candida βρίσκονται  φυσιολογικά και χωρίς να προκαλούν προβλήματα, στο στόμα, στο έντερο, στο δέρμα αλλά και στον γυναικείο κόλπο και είναι υπό έλεγχο λόγω κάποιων βακτηριδίων που ο ρόλος του είναι να κρατούν σε χαμηλό αριθμό τους μύκητες. Μερικές φορές οι συνθήκες αλλάζουν, οι μύκητες αυξάνονται σε αριθμό και προκαλούν συμπτώματα.

Ποιες γυναίκες αναπτύσσουν μυκητιασική κολπίτιδα;

Οι περισσότερες γυναίκες αναπτύσσουν μυκητιασική κολπίτιδα κάποια στιγμή κατά την διάρκεια της ζωής τους αλλά κυρίως είναι πιο κοινή κατά την 3η και 4η δεκαετία, όπως επίσης και στις έγκυες. Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί κάποιες γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς από κάποιες άλλες.

Πιθανά αίτια μυκητιασικής κολπίτιδας:

  • Στενά ρούχα που επηρεάζουν τον αερισμό της περιοχής
  • Αντιβιοτικά (δρουν στα βακτήρια που κρατάνε σε χαμηλό αριθμό τους μύκητες)
  • Κορτιζόνη (και γενικά φάρμακα που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα)
  • Αντισυλληπτικά
  • Σακχαρώδης διαβήτης
  • Παθήσεις που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η μυκητιασική κολπίτιδα, αν και δεν ανήκει στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) (διότι μπορεί να συμβεί και σε γυναίκες που δεν είχαν ποτέ σεξουαλική επαφή), παρά ταύτα μπορεί να μεταδοθεί και στον σύντροφο μετά την επαφή.

Ποια είναι τα συμπτώματα της κολπίτιδας από μύκητες;

Μερικές γυναίκες με μυκητιασική κολπίτιδα δεν έχουν συμπτώματα και  δεν γνωρίζουν ότι έχουν φλεγμονή καθώς δεν εκδηλώνουν συμπτώματα, η φλεγμονή είναι ασυμπτωματική. Μπορεί να βρεθεί τυχαία π.χ. στο τεστ Παπανικολάου.

Τα τυπικά συμπτώματα της μυκητιασική κολπίτιδας είναι:

  • Κνησμός αιδοίου (φαγούρα εξωτερικά) και ερεθισμός
  • Ερυθρότητα του αιδοίου και του κόλπου
  • Κολπικές εκκρίσεις (κυρίως λευκές παχύρευστες και άοσμες)
  • Πόνος κατά την σεξουαλική επαφή και κατά την ούρηση.

Πως γίνεται η διάγνωση για τη μυκητισιακή κολπίτιδα;

Ο γυναικολόγος παίρνει με βαμβακοφόρο στυλεό, δείγμα από τις κολπικές εκκρίσεις και το στέλνει στον μικροβιολόγο ο οποίος κάνει την γνώστη σε όλους  “καλλιέργεια”. Πρόκειται για μια ανώδυνη εξέταση, ενώ στην απάντηση μπορεί να βρεθεί κάποιο άλλο μικρόβιο παρόλο που πιστεύαμε ότι ήταν  μύκητας (π.χ. Gardnerella, χλαμύδια, τριχομονάδες, μυκόπλασμα, ουρεόπλασμα κτλπ.)

Πολλοί γιατροί θεραπεύουν χωρίς να στέλνουν “καλλιεργεια” γιατί η κλινική εικόνα είναι αρκετά εμφανής. Η μυκητιασική κολπίτιδα δεν είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, γι΄αυτό ο σύντροφος δεν χρήζει ελέγχου ή θεραπείας, εκτός εαν έχει συμπτώματα.

Πως θεραπεύεται η μυκητιασική κολπίτιδα;

Εάν τα συμπτώματα είναι ήπια, ο γιατρός συστήνει μικρής διάρκειας θεραπεία  (1-3 μέρες). Εάν τα συμπτώματα είναι πιο έντονα, η θεραπεία μπορεί να διαρκέσει περισσότερο. Υπάρχουν πολλές θεραπείες, όπως ταμπλέτες από το στόμα, κολπικά υπόθετα και κολπικές κρέμες ενώ όλα έχουν σχεδόν ισοδύναμη δράση.

Τι κάνω αν υποτροπιάζει η λοίμωξη;

Η μικρή διάρκειας θεραπεία μπορεί να μην είναι αρκετή για το 1/3 των γυναικών.

Εάν εμφανίζεται συχνά, υποτροπιάζουσα μυκητιασική λοίμωξη:  πάνω από 4 λοιμώξεις σε διάρκεια ενός χρόνου, φρόνιμο είναι ο γιατρός να σκεφτεί μήπως υπάρχει κάποια υποβόσκουσα πάθηση και επιπλέον να ξαναστείλει μια καλλιέργεια, ζητώντας από τον μικροβιολόγο να ψάξει για άλλο είδος μύκητα το οποίο μπορεί να είναι ανθεκτικό στη θεραπεία που δίνουμε (π.χ. Candida glabrata, Candida famata, Candida krusei).

Εάν πάλι είναι υποτροπιάζουσα λοίμωξη από Candida albicans μπορεί ο γιατρός να ακολουθήσει το λεγόμενο “maintenance dose”, δηλαδή αντιμηκυτιασική θεραπεία, κυρίως από στόμα, μια φορά κάθε εβδομάδα για 6 μήνες.

 

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.