Εξόγκωμα στην κοιλιά που πονάει; Μάθε τι μπορεί να είναι

koiliokili

Πολλές φορές μπορεί να παρατηρήσουμε ένα εξόγκωμα στην περιοχή της κοιλιάς, το οποίο όταν το πιέσουμε μπορεί να ξαναμπαίνει μέσα. Συνήθως πονάει ή είναι ευαίσθητο και διογκώνεται με τον βήχα και την άρση βάρους ή με τη σωματική κόπωση. Χαρακτηριστικό του είναι ότι όσο περνά ο καιρός γίνεται όλο και πιο μεγάλο. Αυτό συνήθως είναι μία κήλη του κοιλιακού τοιχώματος και αυτό που προβάλλει είναι κάποιο ενδοκοιλιακό σπλάγχνο, συνηθέστερα έντερο, διαμέσου μιας τρύπας (χάσματος) που έχει δημιουργηθεί στο κοιλιακό τοίχωμα.

Δες ακόμα: Βουβωνοκήλη: Η πιο συχνή μορφή κήλης στους άνδρες

Πού οφείλεται η κήλη και ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου;

Μία κήλη του κοιλιακού τοιχώματος μπορεί να οφείλεται σε διάφορα αίτια. Τα πιο συνηθισμένα είναι:

  • Η ηλικία (όσο μεγαλύτερος είναι κάποιος τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος)
  • Η παχυσαρκία
  • Οι πολλές εγκυμοσύνες
  • Η δυσκοιλιότητα
  • Η γενετική προδιάθεση
  • Το κάπνισμα
  • Προηγούμενη χειρουργική επέμβαση (μετεγχειρητικές κήλες)
  • Χρόνιος βήχας
  • Βαριά χειρωνακτική εργασία
  • Σημαντική και σύντομη απώλεια σωματικού βάρους

Ανάλογα με τη θέση που εντοπίζεται η κήλη παίρνει και το όνομα της. Έτσι, αν μια κήλη εντοπίζεται στη βουβωνική χώρα (συνηθέστερα στους άνδρες) ονομάζεται βουβωνοκήλη, αν βρίσκεται στον ομφαλό ονομάζεται ομφαλοκήλη και αν εντοπίζεται στο κέντρο της κοιλιάς κοιλιοκήλη ή κήλη λευκής γραμμής. Εκτός από αυτές, τις πιο συνηθισμένες κήλες, υπάρχουν και άλλες πιο σπάνιες κήλες στο κοιλιακό μας τοίχωμα (μετεγχειρητικές, οσφυοκήλες, Spighel, Petit κ.ά.)

Μία κήλη του κοιλιακού τοιχώματος δεν μπορεί ποτέ να υποστρέψει ή να εξαφανιστεί από μόνη της. Αντιθέτως, επειδή με τις καθημερινές μας δραστηριότητες υπάρχει συνεχής πίεση στο κοιλιακό τοίχωμα (άρση βάρους, βήχας, αφόδευση, εργασία, γυμναστική κλπ) μία κήλη μπορεί μόνο να μεγαλώνει και να γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη.

Γι’ αυτό, πρέπει να αντιμετωπίζεται χειρουργικά και μόνο από εξειδικευμένο στις κήλες χειρουργό. Τα φάρμακα και τα παυσίπονα καλύπτουν το πρόβλημα και δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο την επέμβαση, αφού καλύπτουν τον πόνο, που αποτελεί ένα σήμα κινδύνου που μας δίνει ο οργανισμός, ενώ επιπρόσθετα οι κηλεπίδεσμοι αδυνατίζουν τα κοιλιακά τοιχώματα και προκαλούν συμφύσεις κάνοντας ακόμη πιο δύσκολο το έργο του χειρουργού.

Τι διαφορά έχει ένα καθυστερημένο χειρουργείο από ένα άμεσο και έγκαιρο;

Αν το χειρουργείο δεν γίνει εγκαίρως και ο ασθενής προσπαθήσει με συντηρητικά μέσα (επιδέσμους, παυσίπονα) να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, τότε ενέχει ο κίνδυνος περίσφυξης. Σε αυτή την περίπτωση η επέμβαση θα είναι μοιραία επείγουσα και πολύ πιο δύσκολη, αφού θα χρειαστεί αφαίρεση του νεκρωμένου εντέρου. Έτσι, η νοσηλεία δεν θα διαρκέσει λίγες ώρες, αλλά πολλές ημέρες.

Η επέμβαση, λοιπόν, για την αποκατάσταση μιας κήλης του κοιλιακού τοιχώματος γίνεται προληπτικά για να αποφευχθούν οι επιπλοκές.

Πώς γίνεται η διάγνωση της κήλης και τι περιλαμβάνει η εξέταση;

Για να γίνει η διάγνωση της κήλης θα πρέπει να απευθυνθείς στον κατάλληλο γιατρό που είναι ο γενικός χειρουργός, που έχει εξειδικευτεί στη χειρουργική αποκατάσταση των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος. Απαιτείται κλινική εξέταση, λεπτομερής καταγραφή του ιστορικού του ασθενή και συμπληρωματικά, αν χρειαστεί, υπερηχογράφημα ή αξονική τομογραφία.

Σχεδόν πάντα η διάγνωση τίθεται από την κλινική εξέταση και μόνο.

Ποιες θεραπευτικές επιλογές υπάρχουν; Πώς να επιλέξω ποια είναι η καταλληλότερη για εμένα;

Ένας ασθενής μπορεί να απαλλαγεί από την κήλη με:

– κλασικό ανοικτό χειρουργείο  

– με λαπαροσκόπηση

– με ρομποτική χειρουργική

– με ελάχιστα επεμβατικές ανοικτές μεθόδους ONSTEP και MOPP.

Αναλόγως με το περιστατικό επιλέγεται και η καταλληλότερη μέθοδος. O άριστα εκπαιδευμένος και εξειδικευμένος χειρουργός κηλών, γνωρίζει όλες τις τεχνικές έτσι ώστε να επιλέξει την καλύτερη και πιο κατάλληλη μέθοδο αποκατάστασης για τον ασθενή του. Σε καμιά περίπτωση δεν εφαρμόζεται μια τεχνική σε όλους. Η κάθε μέθοδος έχει τις ενδείξεις και τις αντενδείξεις της, που ο έμπειρος χειρουργός θα αναλύσει διεξοδικά στον ασθενή.

Ενημερωθείτε υπεύθυνα.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.