Ο καθαρισμός δοντιών στον οδοντίατρο είναι μία διαδικασία κατά την οποία αφαιρείται η πλάκα (μια μαλακή, μολυσμένη με βακτήρια μεμβράνη) και η πέτρα από τα δόντια. Τις περισσότερες φορές πραγματοποιείται χωρίς αναισθησία, μιας και είναι ανώδυνη και απλή διαδικασία και ολοκληρώνεται σε μία επίσκεψη.
Βρες εδώ τους καλύτερους γιατρούς για καθαρισμό δοντιών
Πώς γίνεται ο καθαρισμός δοντιών;
Ο οδοντίατρος εξετάζει επιμελώς τις οδοντικές επιφάνειες, ελέγχει το επίπεδο της στοματικής υγείας και εντοπίζει όλες τις περιοχές που έχουν εναποθέσεις πέτρας. Κατόπιν, χρησιμοποιεί ειδικά εργαλεία ώστε να αφαιρέσει απαλά τα περιττά στοιχεία, χωρίς να βλάψει τα δόντια.
Πρώτα, χρησιμοποιεί μια υπερηχητική συσκευή η οποία εκπέμπει δονήσεις, ώστε να αποκολλήσει από τα δόντια τα μεγαλύτερα κομμάτια πέτρας. Στη συνέχεια, χρησιμοποιούνται χειροκίνητα εργαλεία, ώστε να αφαιρεθούν τα μικρότερα κομμάτια πέτρας και να λειανθούν οι επιφάνειες των δοντιών. Αυτά τα εργαλεία έχουν κυρτό σχήμα και είναι σχεδιασμένα για να ταιριάζουν με τις καμπύλες του στόματος.
Μόλις καθαριστούν όλες οι επιφάνειες των δοντιών από την πέτρα και την πλάκα, τα δόντια γυαλίζονται χρησιμοποιώντας ένα ειδικό αμμώδες υλικό με την υφή της οδοντόπαστας το οποίο τοποθετείται στα δόντια με ένα μαλακό περιστρεφόμενο σφουγγαράκι για να τα κάνει γυαλιστερά και λεία, ώστε να μην προσκολλάται εύκολα η πλάκα και η πέτρα. Ο οδοντίατρος μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει και φθόριο για να ενισχύσει το σμάλτο των δοντιών.
Κάθε πότε πρέπει να πηγαίνουμε στον οδοντίατρο για καθαρισμό δοντιών;
Η συχνότητα που πρέπει να επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρο για καθαρισμό των δοντιών δεν είναι ίδια για όλους μας και καθορίζεται από το γιατρό. Μια γενική οδηγία είναι ότι πρέπει να γίνεται κάθε εξάμηνο, αν και για ορισμένες κατηγορίες ασθενών οι επισκέψεις για καθαρισμό απαιτείται να είναι συχνότερες.
Σε ειδικές περιπτώσεις, μπορεί να απαιτούνται περισσότερες από μία επισκέψεις και ίσως και τοπικό μούδιασμα μίας ή περισσοτέρων περιοχών του στόματος προκειμένου να καθαριστούν τέλεια οι οδοντικές επιφάνειες. Αυτή η διαδικασία εφαρμόζεται για τη θεραπεία νόσων του περιοδοντίου (π.χ. περιοδοντίτιδα) και δεν πρέπει να συγχέεται με τον απλό οδοντικό καθαρισμό.
Γιατί είναι τόσο απαραίτητος ο καθαρισμός δοντιών
Γιατί όμως επιβάλλεται να κάνουμε οδοντικό καθαρισμό και μάλιστα τακτικά;
Τι πρόκειται να συμβεί εάν το αμελήσουμε, όπως πολύ συχνά συμβαίνει;
Ο τακτικός καθαρισμός δοντιών είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να αντιμετωπίσουμε τις περιοδοντικές νόσους, όπως η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα, σε αρχικά στάδια, πριν δηλαδή προκαλέσουν ανεπανόρθωτη βλάβη στους ιστούς που στηρίζουν τα δόντια (ούλα και οστά των γνάθων).
Οι περιοδοντικές νόσοι είναι σοβαρές παθήσεις οι οποίες, αν δεν τύχουν της απαραίτητης θεραπείας, μπορεί να οδηγήσουν στην απώλεια δοντιών.
Το πρόβλημα ξεκινά όταν προκαλέσουν φλεγμονή στα ούλα τα βακτήρια που βρίσκονται στην πλάκα (την κολλώδη, άχρωμη μεμβράνη που σχηματίζεται μόνιμα πάνω στα δόντια) και την τρυγία (πέτρα).
Τότε, εμφανίζεται η ουλίτιδα, η οποία είναι η πιο ήπια μορφή περιοδοντικής νόσου. Ως αποτέλεσμά της, τα ούλα κοκκινίζουν, πρήζονται και ματώνουν εύκολα. Συνήθως, στο στάδιο αυτό ο ασθενής έχει ελάχιστες ή καθόλου ενοχλήσεις. Η ουλίτιδα συχνά προκαλείται από ελλιπή στοματική υγιεινή. Είναι αναστρέψιμη, με ιατρική θεραπεία και συνεπή στοματική περιποίηση στο σπίτι. Αν η ουλίτιδα δεν αντιμετωπιστεί με την κατάλληλη θεραπεία (καθαρισμός, σωστή στοματική υγιεινή), μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα.
Η περιοδοντίτιδα είναι βαρύτερη κατάσταση στην οποία εμπλέκεται και το οστό που συγκρατεί τα δόντια, το οποίο σταδιακά αλλοιώνεται και καταστρέφεται. Συχνά, αυτή διαδικασία έχει πολύ ελαφρά συμπτώματα. Τελικά, τα δόντια χάνουν τη στήριξή τους, αρχίζουν να κουνιούνται και ενδεχομένως απαιτείται εξαγωγή τους.
Αυτή η αλληλουχία γεγονότων συμβαίνει προοδευτικά, σε διαφορετικό χρόνο και βαρύτητα για τον καθένα από εμάς και παίζουν ρόλο και άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες, όπως η κληρονομικότητα, το κάπνισμα, η ύπαρξη και άλλων γενικών νοσημάτων (π.χ. σακχαρώδης διαβήτης).
Η χρόνια περιοδοντική νόσος που έχει εγκατασταθεί στη στοματική μας κοιλότητα, αν δεν τύχει της κατάλληλης θεραπείας, δε θα έχει ως αποτέλεσμα μόνο τη μακροπρόθεσμη απώλεια των δοντιών μας, αλλά είναι πιθανό να επηρεάσει και τη γενική μας υγεία, καθώς η ύπαρξη περιοδοντικών νοσημάτων έχει τεκμηριωθεί ότι σχετίζεται με την αυξημένη εμφάνιση καρδιαγγειακών και αναπνευστικών νοσημάτων.
Η τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο για έλεγχο και καθαρισμό δοντιών είναι ο καλύτερος τρόπος να προλάβουμε προβλήματα που μπορούν να εμφανιστούν στα δόντια, τα ούλα μας ή ακόμη και να θωρακίσουμε τη γενική μας υγεία. Όσο και αν μας αγχώνει ή μας φοβίζει, είναι βέβαιο ότι θα μας γλιτώσει από πολύπλοκες και δαπανηρές θεραπείες στο μέλλον.