Ολιστική αντιμετώπιση της κατάθλιψης και των ψυχοσωματικών παθήσεων
Η κατάθλιψη ανήκει στις ψυχικές διαταραχές της σημερινής κοινωνίας που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Μιλήσαμε με την κυρία Κοσκερίδου Αγγελική, Ολιστική Θεραπεύτρια-Ψυχοθεραπεύτρια, η οποία μας αναλύει πώς μέσω του ολιστικού μοντέλου μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κατάθλιψη και τα ψυχοσωματικά συμπτώματα. Τα περισσότερα από αυτά τα σωματικά συμπτώματα, εξάλλου, έχουν άμεση σχέση με την ψυχική κατάσταση του ασθενή και συνήθως, προέρχονται από συσσωρευμένα άλυτα θέματα και χρόνιο άγχος που καταλήγει σε σωματοποίηση.
Κυρία Κοσκερίδου, πώς μπορεί πλέον κάποιος να αντιμετωπίσει την κατάθλιψη και τα ψυχοσωματικά συμπτώματα;
Σύμφωνα με τις νέες επιστημονικές έρευνες που βασίζονται στο βιοψυχοκοινωνικό μοντέλο της Ψυχολογίας της Υγείας, η κατάθλιψη και οι ψυχοσωματικές παθήσεις μπορούν να παρουσιάζονται είτε μεμονωμένα ως ψυχική διαταραχή είτε ως συννοσηρότητα εξαιτίας άλλων χρόνιων νοσημάτων και απαιτούν μία πιο ολιστική αντιμετώπιση για την αποτελεσματική διαχείρισή τους που ξεφεύγει από τα κλασικά μοντέλα ψυχοθεραπείας.
Πού στοχεύει η ολιστική θεραπεία;
Στόχος της ολιστικής θεραπείας αποτελεί η ουσιαστική διαχείριση της κατάθλιψης και των ψυχοσωματικών παθήσεων με σκοπό τη μείωση του πόνου, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των θεραπευόμενων και την αύξηση της λειτουργικότητάς τους. Οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται περιλαμβάνουν ψυχοεκπαίδευση, συνθετική συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία ως βασικό πυλώνα διαχείρισής τους, σε συνδυασμό με την αποκατάσταση της σωματικής υγείας και της γενικής ευεξίας του θεραπευόμενου. Οι επιπλέον τεχνικές προέρχονται από τη φυσικοπαθητική, την ολιστική διατροφολογία, τη βοτανοθεραπεία, τη θεραπευτική γιόγκα, την προηγμένη ομοιοπαθητική, την κινέζικη ιατρική (βελονισμό) και την αγιουβέρδα.
Σε ποια περιστατικά κατάθλιψης δεν αρκεί η ψυχοθεραπεία;
Σύμφωνα με τις μελέτες και βάσει της επαγγελματικής εμπειρίας υπάρχουν πολλές περιπτώσεις ανθρώπων που πάσχουν από αύξηση του μύκητα Candida Albicans στο πεπτικό σύστημα του οργανισμού τους, με αποτέλεσμα ανάπτυξης των καταθλιπτικών συμπτωμάτων. Σε αυτή την περίπτωση, για παράδειγμα, θα ήταν ανεπαρκής η συμβουλευτική διαχείριση της κατάθλιψης χωρίς την αποκατάσταση της πεπτικής χλωρίδας δια μέσου της φυσικοπαθητικής και της ολιστικής διατροφολογίας.
Επιπλέον, πολλές ψυχοσωματικές παθήσεις σχετίζονται άμεσα με την κατάθλιψη όπως οι περιπτώσεις χρόνιου πόνου άγνωστης αιτιολογίας που οδηγεί στο σύνδρομο της ινομυαλγίας και η ιατρική αντιμετώπιση είναι συνήθως η αντικαταθλιπτική αγωγή. Σε αυτή την περίπτωση, η ψυχοεκπαίδευση, η πιεσοθεραπεία και οι τεχνικές χαλάρωσης μειώνουν άμεσα τα συμπτώματα πόνου, ενώ η προηγμένη ομοιοπαθητική και η βοτανοθεραπεία μπορούν να αντικαταστήσουν ικανοποιητικά την ήπια αντικαταθλιπτική αγωγή σε συνεργασία πάντα με το θεράποντα ιατρό.
Αναφερόμενη στις τεχνικές αποκατάστασης της σωματικής υγείας και ευεξίας, θα ήταν σημαντικό να προστεθεί ότι οι τεχνικές αυτές έχουν άμεσο αντίκτυπο στα σωματικά συμπτώματα και τη βελτίωση λειτουργίας του οργανισμού και έμμεσο αποτέλεσμα στην ψυχική διάθεση. Όπως αντίστοιχα η ψυχοθεραπεία έχει άμεσο αποτέλεσμα στην ψυχική κατάσταση, ενώ εμφανίζει έμμεσα θετικά αποτελέσματα σε σωματικό επίπεδο. Με την Ολιστική Θεραπεία όμως επιτυγχάνονται άμεσα θετικά αποτελέσματα σε όλα τα επίπεδα του οργανισμού του θεραπευόμενου.