Η καρδιαγγειακή νόσος αποτελεί την σημαντικότερη απειλή για την υγεία στον σύγχρονο κόσμο (ακόμα μεγαλύτερη και από τον καρκίνο). Αναμένεται να γίνει η συχνότερη αιτία πρώιμης θνησιμότητας.
Πρόκειται για πολυπαραγοντική νόσο και ενώ κάποιοι παράγοντες δεν μπορούν να επηρεαστούν (π.χ. το φύλο, η ηλικία και το θετικό οικογενειακό ιστορικό), άλλοι, όπως το κάπνισμα, η αρτηριακή υπέρταση, η παχυσαρκία, ο μεταβολισμός των λιπιδίων και η γλυκαιμική ρύθμιση μπορούν να τροποποιηθούν και να αλλάξουν την πορεία της υγείας μας. Οι παραπάνω παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου συχνά συνυπάρχουν, συνεργούν και δρούν πολλαπλασιαστικά, ώστε να είναι επιβεβλημένη η εξατομικευμένη προσέγγιση και ο υπολογισμός του συνολικού κινδύνου για κάθε ασθενή, για να ληφθούν οι απαραίτητες προφυλάξεις, να γίνουν οι σωστές τροποποιήσεις του τρόπου ζωής του και, άν χρειάζεται, οι κατάλληλες θεραπευτικές παρεμβάσεις. Επομένως, η εξασφάλιση καλύτερης υγείας είναι θέμα σωστής πρόληψης.
Σακχαρώδης διαβήτης
Στο παραπάνω πλαίσιο, σημαντική είναι η συμβολή του Σακχαρώδους Διαβήτη στον συνολικό καρδιαγγειακό κίνδυνο. Είναι πλέον κοινά αποδεκτό ότι ο διαβήτης πρέπει να αντιμετωπίζεται από την παγκόσμια ιατρική κοινότητα σαν ένα σύνδρομο επιδημικού χαρακτήρα. Διαχρονικά αυξάνεται τόσο ο πληθυσμός των διαβητικών ασθενών όσο και η συχνότητα των επιπλοκών του (εμφράγματα, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, νεφρική ανεπάρκεια, τύφλωση, ακρωτηριασμοί κ.ά.). Ο Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου 2 είναι ο συχνότερος τύπος διαβήτη (90% του συνόλου) και σχετίζεται στενά με τη διατροφή και την παχυσαρκία. Πρόκειται για χρονία και συνεχώς επιδεινούμενη νόσο, που επηρεάζει κυρίως τον μεταβολισμό των υδατανθρακών, αλλά και των υπολοίπων θρεπτικών συστατικών του οργανισμού. Τελικό αποτέλεσμα είναι η εμφάνιση μεγάλων τιμών σακχάρου στο αίμα. Είναι ύπουλη νόσος με ήπια έναρξη και αμβληχρά πρώιμα συμπτώματα, που συνήθως δεν γίνονται αντιληπτά, και το 50% των ασθενών παρουσιάζει ήδη βλάβες των οργάνων-στόχων όταν επισκέφτονται τον Διαβητολόγο, γεγονός που υπογραμμίζει την αναγκαιότητα της πρόληψης, της έγκαιρης διάγνωσης και της κατάλληλης καθοδήγησης.