Μέσα στη μέρα κάνεις πολλά βήματα χωρίς να τα καταλαβαίνεις. Είτε είναι το περπάτημα προς το περίπτερο, είτε η μετακίνηση σου στη δουλειά με τα Μέσα Μεταφοράς, γυμνάζεσαι. Πάντα, όμως, το ερώτημα είναι πόσο. Ή πιο σωστά, πόσο χρειάζεται.
Κατά γενική ομολογία, ο μέσος ενήλικας χρειάζεται να κάνει καθημερινά 10.000 βήματα για να έχει μια ισορροπημένη υγειά. Τα 10.000 βήματα αντιστοιχούν σε μεγάλη καθημερινή δραστηριότητα και δεν είναι τόσο δύσκολα όσο κάποιος θα νόμιζε.
Πώς μπορείς να μετρήσεις τα καθημερινά σου βήματα;
Ευτυχώς για εμάς και την υγεία μας, ζούμε στον κόσμο της τεχνολογία που σχεδόν όλα είναι δυνατά. Η μέτρηση των βημάτων σου είναι τόσο εύκολη όσο και η ανανέωση του newsfeed σου. Έτσι, με ένα απλό application μπορείς να μετρήσεις τα βήματα σου, τις θερμίδες που έχεις κάψει αλλά και τα χιλιόμετρα που κάνεις κάθε μέρα.
Στο doctoranytime δοκιμάσαμε πολλά από αυτά και καταλήξαμε στα καλύτερα:
–Argus: εύκολο στη χρήση με πολλές και ποικίλες επιπλέον λειτουργίες πέρα από μέτρηση βημάτων, όπως καταγραφή βάρους, διατροφικών συνηθειών αλλά και πρόγνωση καιρού.
-Fitbit: ένα app για όλες σου τις δραστηριότητες, από περπάτημα μέχρι προπόνηση και τρέξιμο.
-NoomWalk: καταγράφει όλη μέρα τα βήματά σου και είναι φιλικό προς το χρήστη. Το πιο σημαντικό του χαρακτηριστικό είναι ότι δεν καταναλώνει τόση μπαταρία όσο άλλες, παρόμοιες εφαρμογές.
–Runkeeper: μπορείς να θέσεις στόχους και να βλέπεις πόσα έχεις επιτευξει, ενώ η εφαρμογή καταγράφει όλες τις δραστηριότητες που μπορεί να κάνεις, όπως ποδήλατο, τρέξιμο, περπάτημα, ορειβασία κ.α. Συνδέεται και με άλλες εφαρμογές υγείας και λειτουργεί και ως networking app.
Τι λένε τα βήματα για την καθημερινή σου δραστηριότητα;
Μόλις κάνεις μια πρώτη μέτρηση των βημάτων σου για μία εβδομάδα μπορείς να δεις κατά μέσο όρο σε ποια από τις παρακάτω κατηγορίες βρίσκεσαι:
- Λιγότερα από 5.000 βήματα τη μέρα σημαίνει ότι κάνεις μια καθιστική ζωή
- Από 5.000 μέχρι 7.500 βήματα έχεις μια ελαφριά δραστηριότητα
- 7.500 με 10.000 βήματα καθημερινά δραστηριοποιείσαι σε ένα μέτριο βαθμό
- Τα περίπου 10.000 βήματα τη μέρα είναι στην κατηγορία της υψηλής δραστηριότητας
- Αν κάνεις από 12.500 βήματα και πάνω καθημερινά, τότε αρχίζεις σταδιακά και χάνεις βάρος
Και αν δεν προλαβαίνεις να κάνεις 10.000 βήματα καθημερινά;
Είναι λογικό, ειδικά αν κινείσαι με αυτοκίνητο, να μην μπορείς να καταφέρεις τον στόχο των 10.000 βημάτων που αντιστοιχεί σε 2 ώρες περπάτημα μέτριας έντασης. Αυτό, όμως, δεν πρέπει να σε πτοεί γιατί αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί αλλιώς:
- Μπορείς να πας για 30 λεπτά τρέξιμο
- Αν κάνεις κάποιο άθλημα, όπως ποδόσφαιρο ή μπάσκετ, αντιστοιχεί σε 50 λεπτά προπόνησης
- Τα 10.000 βήματα είναι 1 ώρα αερόμπικ
- Όπως επίσης και 2.30 ώρες γενικές δουλειές στο σπίτι
- Αλλά και 1.5 ώρα χορός (είτε σε μάθημα χορού είτε ως διασκέδαση)
Πώς μπορείς να αυξήσεις τη σωματική σου δραστηριότητα;
Είναι σημαντικό η δραστηριοποίηση αυτή να γίνει σταδιακά. Αν επιβάλεις στον εαυτό σου μια έντονη γυμναστική καθημερινά μετά από πολύ καιρό καθιστικής ζωής, το πιο πιθανό είναι να εγκαταλείψεις την προσπάθεια. Έτσι μπορείς να αρχίσεις από τα βασικά όπως:
- Κάνε το περπάτημα μέρος της καθημερινότητάς σου. Ξέκλεψε λίγο χρόνο για περπάτημα μετά τη δουλειά και θα δεις πως όχι μόνο θα σε αναζωογονήσει αλλά και θα σε κάνει να ζητάς αυτό το διάλειμμα από την πολύβουη καθημερινότητά σου.
- Συνδύασε τη γυμναστική με τη μουσική, το διάβασμα ή και την κουβέντα με φίλους. Με αυτό τον τρόπο ξεχνιέσαι και ασκείσαι περισσότερο χωρίς να καταλαβαίνεις ότι κουράζεσαι τόσο.
- Κάθε δραστηριότητα που περιλαμβάνει κίνηση είναι μια καλή αρχή, όπως για παράδειγμα η κηπουρική
- Όπου μπορείς, χρησιμοποίησε τις σκάλες και όχι το ασανσέρ
- Αν έχεις σκύλο, η μεγαλύτερη βόλτα θα ωφελήσει και τους δύο
- Απέφυγε το αυτοκίνητο, ειδικά για κοντινές μετακινήσεις ή για μετακινήσεις που η συγκοινωνία σε βολεύει αρκετά.
- Ξεκίνα τη μέρα σου δυναμικά με ένα πλούσιο πρωινό αλλά και με μικρά, θρεπτικά γεύματα καθ’ όλη την ημέρα για να έχεις συνέχεια την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεσαι.
Η σωματική δραστηριότητα και η σωστή διατροφή είναι μια απόφαση μακριά. Γι’ αυτό, μην παραμελείς την υγεία σου, φρόντισέ την όπως σου αξίζει.