Καλοήθης υπερπλασία προστάτη
Γράφει ο Παπαχρήστου Χρήστος, Ουρολόγος – Ανδρολόγος συνεργάτης του doctoranytime.gr
Καλοήθης υπερπλασία προστάτη ονομάζεται η αύξηση του μεγέθους του αδένα που παρατηρείται μετά τα 40 έτη. Η αύξηση του μεγέθους του προστάτη συχνά συμπιέζει το τοίχωμα της ουρήθρας κυκλοτερώς, αλλά και την κύστη προς τα πάνω, προκαλώντας διαταραχές στην ούρηση που ονομάζονται συμπτώματα από το κατώτερο ουροποιητικό σύστημα. Θα πρέπει να τονιστεί ότι δεν έχει σχέση με τον καρκίνο του προστάτη, ο οποίος δυστυχώς δεν δίνει έγκαιρα συμπτώματα.
Πρόκειται για μία εξαιρετικά συχνή καλοήθη πάθηση, αφού οι 4 στους 10 άντρες έχουν συμπτώματα στην 5η δεκαετία της ζωής τους, 7 στους 10 στην 6η δεκαετία, 8 στους 10 στην 7η δεκαετία, για να φθάσουν στο 90% στα 90 χρόνια. Η πάθηση παρατηρείται συχνότερα σε άντρες που είναι παχύσαρκοι, κάνουν καθιστική ζωή, πάσχουν από μεταβολικό σύνδρομο, έχουν προβλήματα στύσης και επιβαρυμένο κληρονομικό ιστορικό. Αντίθετα, άντρες με υπογοναδισμό, έλλειψη δηλαδή τεστοστερόνης, σπάνια θα παρουσιάσουν τη νόσο, αφού η ανάπτυξη του προστάτη εξαρτάται από την αντρική ορμόνη.
Μερικά από τα πιο κοινά συμπτώματα της υπερπλασίας του προστάτη είναι:
- Διστακτική – δυσχερής ούρηση- δυσκολία έναρξης
- Διακεκομμένη – χαμηλής ροής ούρηση
- Επιτακτική ούρηση συνοδευόμενη από ακράτεια
- Νυχτουρία ή ημερήσια συχνουρία
- Αίσθημα ατελούς κένωσης της ουροδόχου κύστεως
Το μέγεθος του προστάτη δεν καθορίζει πάντοτε τη βαρύτητα των συμπτωμάτων. Υπάρχουν άνδρες με πολύ διογκωμένους προστάτες και λίγα συμπτώματα, ενώ άλλοι, των οποίων οι αδένες είναι λιγότερο διογκωμένοι αλλά εμφανίζουν περισσότερα προβλήματα σχετιζόμενα με την ούρηση.
Χειρουργική επέμβαση (TURIS) συνιστάται στους ασθενείς:
- Που δεν βελτιώνονται με την λήψη φαρμάκων
- Που υπέστησαν επίσχεση ούρων πάνω από μία φορά (επίσχεση ούρων = πλήρης αδυναμία ούρησης)
- Με ακράτεια ούρων λόγω υπερπλήρωσης της ουροδόχου κύστης με ούρα
- Με επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις
- Με παρουσία λίθων στην ουροδόχο κύστη ή εκκολπωμάτων
- Με παρουσία αίματος στα ούρα εξαιτίας του μεγέθους του προστάτη που δεν θεραπεύεται με φάρμακα
- Που παρουσιάζουν διάταση στους νεφρούς η οποία οφείλεται σε μεγάλο υπόλειμμα ούρων, με επηρεασμό ή μη της νεφρικής λειτουργίας
TURIS εξάχνωση του προστάτη
Διπολική εξάχνωση
Το ηλεκτρόδιο εξάχνωσης πλάσματος TURIS είναι μια νέα προσθήκη που συμπληρώνει το καθιερωμένο σύστημα της Olympus TURIS (διουρηθρική εκτομή σε φυσιολογικό ορό). Αντίθετα με τις συμβατικές τεχνικές εξάχνωσης, επομένως, δεν είναι ένα μονοπολικό, αλλά ένα σύγχρονο διπολικό σύστημα. Με τη χρήση φυσιολογικού αλατούχου διαλύματος ως υγρό πλύσεων και μιας τοπικά περιορισμένης ροής ρεύματος (χωρίς εξωτερικής ηλεκτρόδιο γείωσης) προστατεύονται οι περιβάλλοντες ιστοί και τα νεύρα, ελαχιστοποιείται η μετουσίωση του ιστού και αποφεύγεται το σύνδρομο απορρόφησης. Η χρήση διπολικής τεχνολογίας αυξάνει περαιτέρω την ασφάλεια της επέμβασης.
Πως δουλεύει το TURIS
Με την χρήση ηλεκτρικής ενέργειας, προκαλείται αύξηση της θερμοκρασίας και η φυσική κατάσταση αλλάζει από στερεά, σε υγρή και μετά σε αέρια. Εάν προστεθεί στη συνέχεια επιπλέον ενέργεια στο αέριο, η κινητική ενέργεια των στοιχειωδών σωματιδίων συνεχίζει να αυξάνεται με τη θερμοκρασία, και το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα εξαιρετικά ιονισμένο αέριο που περιέχει ελεύθερους φορείς φορτίου όπως ιόντα και ηλεκτρόνια. Αυτή η μορφή του αερίου ονομάζεται ψυχρό πλάσμα ή η τέταρτη κατάσταση της ύλης. Το κρύο πλάσμα έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε ενέργεια και νέες ιδιότητες που μπορούν να αξιοποιηθούν σε ορισμένες από τις τεχνολογίες αιχμής στην καθημερινή μας ζωή.
Η διαδικασία εξάχνωσης πλάσματος TURIS
Η εξάχνωση πλάσματος TURIS αποτελεί την πιο καινοτόμο θεραπευτική χειρουργική μέθοδο για την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη. Βοηθούμενη από το ρεύμα υψηλής συχνότητας με διπολική λειτουργία, η εξάτμιση του υγρού πλύσεως δημιουργεί ένα λεπτό στρώμα αερίου (μαξιλάρι ατμού) γύρω από το ηλεκτρόδιο. Το ηλεκτρόδιο τότε γλιστράει σε αυτό το μαξιλάρι πάνω από τον ιστό χωρίς να υπάρχει επαφή (τεχνική αιώρησης). Η ενέργεια από το πλάσμα μεταφέρεται στον ιστό του προστάτη προκαλώντας τοπικά περιορισμένη εξάχνωση. Η δομή των κυττάρων απομακρύνεται προσεκτικά στη διαδικασία. Λόγω της μη παραγωγής θερμότητας στον περιβάλλοντα ιστό, η διαδικασία αυτή ονομάζεται επίσης «κρύα» εξάχνωση. Με τον τρόπο αυτό, η σύγχρονη τεχνολογία πλάσματος TURIS καθιστά δυνατή την επιλεκτική εξάχνωση επιφανειακών στρωμάτων ιστού χωρίς την υποβολή του περιβάλλοντος ιστού και των νεύρων σε περιττό θερμικό φορτίο. Το θερμικό βάθος διείσδυσης του TURIS είναι 0,20 χιλιοστά, μικρότερη από ό,τι στην περίπτωση της μονοπολικής TUR-P. Η ταυτόχρονη πήξη της επιφάνειας του ιστού σημαίνει ότι το ηλεκτρόδιο εξάχνωσης αφήνει λείες επιφάνειες και επιτρέπει την πραγματοποίηση ουσιαστικά αναίμακτης εκτομή ιστού. Λόγω των καλών ιδιοτήτων πήξεως, η διαδικασία είναι ιδιαίτερα κατάλληλη για τη θεραπεία ανδρών με υψηλό κίνδυνο αιμορραγίας (π.χ. λόγω αντιπηκτικής θεραπείας), αλλά αυξάνει επίσης τα επίπεδα ασφάλειας και άνεσης για όλους τους ασθενείς. Με τη νέα τεχνολογία TURIS 2,0 η συνεχής ενεργοποίηση είναι δυνατή για εύκολη και ταχεία επέμβαση.
Με αυτό τον τρόπο η εξάχνωση πλάσματος TURIS είναι η πιο αποτελεσματική και οικονομικά αποτελεσματική θεραπεία για την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη σε σύγκριση με κάθε μέθοδο εξάχνωσης λέιζερ που κυκλοφορεί σήμερα στην αγορά (συμπεριλαμβανομένου του Greenlight laser) και προσφέρει βέλτιστα αποτελέσματα για τον ασθενή και το γιατρό.
Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η μέθοδος TURIS είναι
- Δυνατότητα αφαίρεσης μεγάλων αδενωμάτων του προστάτη
- Όχι περιορισμό στο χειρουργικό χρόνο λόγω μη ύπαρξης των επιπλοκών της κλασσικής μεθόδου.
- Δεν επηρεάζεται η στυτική λειτουργία
- Ο ασθενής την επομένη επιστρέφει σπίτι του συνήθως χωρίς καθετήρα ή με καθετήρα ο οποίος αφαιρείται μετά από μία ημέρα.
- Άμεση ανάρρωση με ελάχιστη μετεγχειρητική ταλαιπωρία
- Είναι σχεδόν αναίμακτη
Τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα από την εφαρμογή της μεθόδου TURIS δείχνουν ότι η νέα μέθοδος τείνει να επισκιάσει τις μέχρι σήμερα εφαρμοζόμενες τεχνικές και να καθιερωθεί ως η ποιο κατάλληλη τεχνική επιλογής για την ολική αφαίρεση τόσο για μικρούς όσο και για μεγάλους προστάτες.
Η νέα μέθοδος προσφέρεται για ασθενείς με πιο ειδικά προβλήματα, οι οποίοι δε μπορούν να αντέξουν τη βαρύτητα μιας ανοικτής επέμβασης. Κυρίως ηλικιωμένοι, με άλλες σοβαρές παθήσεις, ασθενείς που παίρνουν αντιπηκτικά, διαβητικοί κλπ.