Τσούξιμο, φαγούρα, πόνος, αυξημένα υγρά; Αν εμφανίσετε κάποια από τα συμπτώματα αυτά, τότε καλό θα είναι να επισκεφθείτε το γυναικολόγο σας, που το πιθανότερο είναι να σας πει να κάνετε μια καλλιέργεια κολπικού υγρού.
Τί είναι η καλλιέργεια κολπικού υγρού;
Πρόκειται για μια μικροβιολογική εξέταση γρήγορη και εντελώς ανώδυνη και ακίνδυνη. Βοηθάει να εντοπιστεί το μικρόβιο που είναι υπεύθυνο για την εκάστοτε φλεγμονή που ταλαιπωρεί τον ασθενή και να οριστεί στην συνέχεια .
Με την καλλιέργεια μπορούμε να ανιχνεύσουμε την ύπαρξη παθογόνων μικροοργανισμών στον κόλπο, είτε αερόβιων είτε αναερόβιων. Μικροοργανισμοί όπως μύκητες, τριχομονάδες και Gardnerellavaginallis μπορεί να ευθύνονται για κολπίτιδα ή τραχηλίτιδα. Ενώ η ύπαρξη μικροβίων όπως χλαμύδια, μυκόπλασμα και ουρεόπλασμα μπορεί να είναι υπεύθυνες για σεξουαλικώς μεταδιδόμενες μικροβιακές λοιμώξεις.
Πότε χρειάζεται να κάνεις καλλιέργεια κολπικού υγρού;
Ο γυναικολόγος συστήνει στην ασθενή να κάνει καλλιέργεια κολπικού υγρού εφόσον εμφανίζει κάποια από τα προαναφερθέντα συμπτώματα. Το τσούξιμο και ο πόνος στην ευαίσθητη περιοχή αλλά και η αλλαγή που μπορεί να παρατηρηθεί στην ποσότητα, το χρώμα και την οσμή των υγρών που εκκρίνονται είναι σημάδια που χρειάζονται έλεγχο.
Πώς γίνεται η καλλιέργεια κολπικού υγρού;
Η διαδικασία για την καλλιέργεια κολπικού υγρού είναι απλή. Κατά την εξέταση, ο ιατρός παίρνει ένα επίχρισμα από τον κόλπο, με τη βοήθεια ενός εργαλείου που μοιάζει με μπατονέτα. Έπειτα, το δείγμα αφήνεται για 2 ημέρες σε ευνοϊκές για τους μικροοργανισμούς συνθήκες. Δηλαδή θερμοκρασία 37 βαθμών Κελσίου, που είναι η θερμοκρασία του σώματος, προκειμένου να αναπτυχθούν τυχόν μικρόβια που υπάρχουν. Έτσι, ο γιατρός μπορεί να τα αναγνωρίσει και να ξεχωρίσει τα παθολογικά από εκείνα της φυσιολογικής χλωρίδας.
Αν η εξέταση πραγματοποιηθεί από τον ίδιο τον γυναικολόγο θα χρειαστεί να στείλει το δείγμα σε μικροβιολογικό εργαστήριο. Αν την κάνει ο μικροβιολόγος, η ασθενής έπειτα θα πρέπει να πάει στο γυναικολόγο. Με τα αποτελέσματα της εξέτασης θα μπορεί να ορίσει την κατάλληλη θεραπεία.
Εάν εντοπιστούν παθογόνα μικρόβια, μπορεί να γίνει συμπληρωματικά και αντιβιόγραμμα, ώστε να ελεγχθεί σε ποια αντιβιοτικά είναι ευαίσθητα τα συγκεκριμένα μικρόβια. Έτσι ο γυναικολόγος αποφασίζει ποιο είναι το καταλληλότερο αντιβιοτικό για την περίπτωση. Εάν βγει θετική η καλλιέργεια σε μύκητες, ζητείται να γίνει αντιμυκητόγραμμα.
Η καλλιέργεια πρέπει να γίνεται μεταξύ 12ης και 15ης ημέρας του κύκλου και τα αποτελέσματα δίνονται συνήθως μετά από 2-3 εργάσιμες ημέρες.