Γιατί μια δίαιτα πολύ χαμηλών θερμίδων δεν κάνει για όλους;
Κάθε φορά που αριθμός των θερμίδων που λαμβάνει κάποιος ημερησίως βρίσκεται ανάμεσα στις 800-1500 τότε λέμε ότι βρίσκεται σε δίαιτα πολύ χαμηλών θερμίδων, αυτό που πολλές φορές το βρίσκουμε γραμμένο σαν VLC ή VLCD.
Δες ακόμα: Δίαιτα και διατροφή για απώλεια βάρους
Αποτελεί μια εναλλακτική λύση απώλειας βάρους που εφαρμόζεται για μικρό χρονικό διάστημα σε ασθενείς που χρειάζονται άμεση απώλεια βάρους.
Τα συστήματα διατροφής χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες είναι εμπορικοί τύποι 800 ή και λιγότερων θερμίδων που αντικαθιστούν όλα τα τρόφιμα που συνήθως τρώτε.
Άλλες δίαιτες στηρίζονται στην κατανάλωση πολλών από τα ίδια τρόφιμα ή τρόφιμα χαμηλών θερμίδων. Οι δίαιτες με πολύ χαμηλές θερμίδες δεν είναι οι ίδιες με τις αντικαταστάσεις γευμάτων, οι οποίες υποκαθιστούν ένα ή δύο γεύματα την ημέρα.
Πόσο αποτελεσματικές είναι οι δίαιτες με πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες;
Όταν έχετε Δείκτη Μάζας Σώματος (ΒΜΙ) πάνω από 30 τότε βρίσκεστε στην ζώνη της παχυσαρκίας.
Με ένα τέτοιο διατροφικό σύστημα μπορεί να χάσετε από 1,5 μέχρι 2,5 κιλά την εβδομάδα και μέχρι 22 κιλά σε 3 μήνες . Η απώλεια βάρους αυτής της τάξεως μεγέθους μπορεί να βελτιώσει τις σχετικές με το βάρος ιατρικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη, της υψηλής αρτηριακής πίεσης, των υψηλών τριγλυκεριδίων και της χοληστερίνης.
Η συνεχής και για μεγάλο χρονικό διάστημα εφαρμογή αυτού του τύπου δίαιτας δεν είναι πιο αποτελεσματική από μια πιο συντηρητική δίαιτα σε μακροχρόνιο επίπεδο αφού και στις δύο περιπτώσεις χρειάζεται καθημερινός σωματικός κόπος και δέσμευση για ανάπτυξη μιας πιο υγιούς σχέσης με το φαγητό.
Οι υποθερμιδικές δίαιτες είναι ασφαλείς;
Οι δίαιτες πολύ χαμηλών θερμίδων δεν είναι κατάλληλες για όλους. Συζητήστε με το γιατρό σας για να δείτε εάν αυτό το είδος διατροφής είναι κατάλληλο για εσάς.
Αν ο δείκτης μάζας σώματος είναι μεγαλύτερος από 30, τότε οι δίαιτες πολύ χαμηλών θερμίδων είναι γενικά ασφαλείς όταν χρησιμοποιούνται υπό την κατάλληλη ιατρική παρακολούθηση.
Για τους ανθρώπους που είναι υπέρβαροι αλλά όχι παχύσαρκοι (BMI 27-30), οι δίαιτες με πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες θα πρέπει να προορίζονται για όσους έχουν προβλήματα υγείας που σχετίζονται με το βάρος και βρίσκονται υπό ιατρική παρακολούθηση.
Οι δίαιτες πολύ χαμηλών θερμίδων δεν συνιστώνται για έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες και δεν είναι κατάλληλες για παιδιά ή εφήβους εκτός από εξειδικευμένα προγράμματα θεραπείας. Μπορεί επίσης να μην είναι κατάλληλες για άτομα άνω των 50 ετών, ανάλογα με την πιθανή ανάγκη για φάρμακα για προϋπάρχουσες καταστάσεις, καθώς και την πιθανότητα παρενεργειών.
Ποιες είναι οι παρενέργειές τους;
Οι ασθενείς που παρακολούθησαν μια δίαιτα πολύ χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες και για χρονικό διάστημα αναφέρουν δευτερεύουσες παρενέργειες όπως κόπωση, δυσκοιλιότητα, ναυτία και διάρροια, που συνήθως υποχωρούν μέσα σε λίγες εβδομάδες και σπάνια εμποδίζουν τους ανθρώπους να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα.
Οι χολόλιθοι είναι η συνηθέστερη σοβαρή παρενέργεια των πολύ χαμηλών σε θερμίδες διαιτών. Οι χολόλιθοι είναι πιο συχνές κατά την ταχεία απώλεια βάρους.
Όταν το σώμα παρουσιάζει ένα έλλειμμα θερμίδων, αρχίζει να διασπά το λίπος για ενέργεια. Το ήπαρ εκκρίνει στη συνέχεια περισσότερη χοληστερόλη και όταν συνδυάζεται με χολική στάση δηλαδή μια κατάσταση μειωμένης κινητικότητας και ανανέωσης της χολής, τότε μπορεί να σχηματισθούν χολόλιθοι.
Ποια είναι τα άλλα μειονεκτήματά τους;
Για να είστε υγιείς, χρειάζεστε ισορροπία των τροφίμων από διαφορετικές ομάδες τροφίμων. Είναι δύσκολο να έχετε καλή διατροφή και να αισθάνεστε ικανοποιημένοι από μια δίαιτα πολύ χαμηλή σε θερμίδες.
Επιπλέον, η κατανάλωση μόλις 800 θερμίδων ημερησίως μπορεί να μην σας δώσει την ενέργεια που χρειάζεστε για καθημερινή ζωή και τακτική σωματική άσκηση, ειδικά αν τρώτε τα ίδια τρόφιμα καθημερινά.
Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε μια τέτοια δίαιτα ρωτήστε μας να διαπιστώσετε αν θα πάρετε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε και τις τυχόν ελλείψεις που θα παρουσιασθούν.
Βεβαίως αν μια δίαιτα πολύ χαμηλή σε θερμίδες στηρίζεται σε υποκατάστατα γεύματος τότε τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά, αφού ο οργανισμός σε αυτή την περίπτωση δεν έχει καμία έλλειψη τόσο σε μακροθρεπτικά συστατικά (πρωτεΐνες ,υδατάνθρακες και λίπη) όσο και σε μικροθρεπτικά, μέταλλα, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
Αυτό είναι το βασικό στοιχείο που διαφοροποιεί τις πολύ χαμηλές σε θερμίδες δίαιτες από τις δίαιτες που στηρίζονται στην υποκατάσταση των γευμάτων και την ποιοτική μεταβολή της σύστασης της.
Συζητήστε με το γιατρό ή τον διαιτολόγο σας για να βεβαιωθείτε ότι έχετε τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε, ενώ είστε σε μια δίαιτα με πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες.