Οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά: Τι πρέπει να προσέξουμε

οξεία ηπατίτιδα-oxeia ipatitida-symptomata-prostasia-metadosis

Τις τελευταίες εβδομάδες έχει καταγραφεί σειρά κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας σε μικρά παιδιά διαφορετικών χωρών του πλανήτη χωρίς να έχει διευκρινιστεί, ακόμα, η αιτιολογία. Την ίδια ώρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο ΕΟΔΥ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, αφού τα κρούσματα αυξάνονται συνεχώς. Μέχρι στιγμής η οξεία ηπατίτιδα έχει εντοπιστεί σε περιστατικά στις ΗΠΑ, στην Ισπανία, στο Ισραήλ, στο Βέλγιο, στη Γαλλία, στη Νορβηγία, στη Δανία, στη Ρουμανία, στην Ιρλανδία, στην Ιταλία, στην Ιαπωνία όπως επίσης και στην Ολλανδία. Ο μεγαλύτερος όμως αριθμός κρουσμάτων, τα οποία ξεπερνούν τα 100, έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τι σχολιάζουν οι ειδικοί

Έχοντας αποκλείσει το ενδεχόμενο η οξεία ηπατίτιδα να οφείλεται σε ένα από τα γνωστά στελέχη (ηπατίτιδα Α, Β, C, D, Ε ή και άλλα γνωστά αίτια οξείας ηπατίτιδας), οι ειδικοί στρέφουν την προσοχή τους σε έναν αδενοϊό που έχει απομονωθεί σε μεγάλη ομάδα των νοσούντων, τον αδενοϊό 41F.

Από τα διαθέσιμα στοιχεία που υπάρχουν ως τώρα προκύπτει ότι η πλειοψηφία των κρουσμάτων από οξεία ηπατίτιδα αναρρώνει. Ωστόσο, η νόσος σε ένα ποσοστό περίπου 10% των καταγεγραμμένων περιστατικών  εξελίχθηκε σε ηπατική ανεπάρκεια. Τα συγκεκριμένα ποσοστά χρειάστηκαν να υποβληθούν σε μεταμόσχευση, ενώ παράλληλα έχουν αναφερθεί και οι πρώτοι θάνατοι. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα καταγεγραμμένα κρούσματα μέχρι σήμερα αγγίζουν τα 228, ενώ η ηλικία των ασθενών είναι από 1 μηνός έως 16 ετών.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου έχουν εντοπιστεί τα περισσότερα καταγεγραμμένα κρούσματα, έχει σημειωθεί μια σημαντική αύξηση στην κοινότητα όσον αφορά τις λοιμώξεις από αδενοϊούς. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με το προηγούμενο διάστημα που είχε παρατηρηθεί πτωτική πορεία λόγω της πανδημίας του COVID-19. Αύξηση της κυκλοφορίας του αδενοϊού στην κοινότητα αναφέρεται και στην Ολλανδία αντίστοιχα. Όμως, σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. οφείλουμε να αναφέρουμε ότι πλέον γίνονται εκτεταμένα εργαστηριακά τεστ για την ανίχνευση αδενοϊών, συγκριτικά με το παρελθόν. Άρα, θα μπορούσε η ανίχνευσή τους να είναι αποτέλεσμα των συχνότερων ελέγχων.

Συμπτώματα που πρέπει να προσέξουμε

Το κύριο σύμπτωμα είναι ο ίκτερος. Πριν την εμφάνισή του, το παιδί παρουσιάζει συνήθως διάρροιες, ναυτία ή εμετούς, δηλαδή γαστρεντερικά προβλήματα. Σημαντικά κλινικά χαρακτηριστικά αποτελούν η παρουσία ίκτερου και τα υψηλά ποσοστά στις ηπατικές τρανσαμινάσες. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας επισημαίνει τα συμπτώματα που αναφέρονται:

  • Ίκτερος (κίτρινο χρώμα στα μάτια και στο δέρμα)
  • Πυρετός
  • Εμετός
  • Πόνος στην κοιλιά
  • Φαγούρα
  • Αρθραλγία- μυαλγία
  • Αποχρωματισμός κοπράνων
  • Σκουρόχρωμα ούρα
  • Λήθαργος
  • Ανορεξία

Τα παραπάνω συμπτώματα δεν είναι απαραίτητο να συμβαίνουν ταυτόχρονα σε όλους τους ασθενείς. Είναι σημαντικό, όμως, να επικοινωνείτε άμεσα με τον παιδίατρό σας σε περίπτωση που παρατηρήσετε κάποιο ή κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα για να λάβετε οδηγίες.

Τι συμβουλεύει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τη μείωση του κινδύνου μετάδοσης

Προκειμένου να αναγνωριστούν κρούσματα που ήδη υπάρχουν απαιτείται περαιτέρω έρευνα και μελέτη. Βασική προτεραιότητα των ειδικών είναι να διαπιστωθεί η αιτία πρόκλησης της οξείας ηπατίτιδας, ώστε να μπορέσουν να εφαρμοστούν τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης και προστασίας.

Εν τω μεταξύ, καλό είναι να γνωρίζουμε τα κοινά μέτρα πρόληψης της μετάδοσης των αδενοϊών, τα οποία περιλαμβάνουν:

  • το συχνό πλύσιμο των χεριών
  • την καλή υγιεινή του αναπνευστικού συστήματος (δεν αγγίζουμε με τα χέρια τη μύτη, τα μάτια και το στόμα)
  • τον καλό αερισμό του χώρου
  • τον τακτικό καθαρισμό επιφανειών

Κάθε χώρα είναι σημαντικό να καταγράφει τα περιστατικά και όλα τα σχετικά επιδημιολογικά στοιχεία, ώστε να μπορέσει να γίνει σωστή διασύνδεση των περιστατικών και να καταλήξουν οι ειδικοί σε ασφαλή συμπεράσματα για τα αίτια και τη θεραπεία αυτής της ασθένειας.

 

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.