Ινομυώματα μήτρας : τι πρέπει να γνωρίζουν οι γυναίκες

Ινομυώματα στις γυναίκες

Τα ινομυώματα αποτελούν τους πιο συχνούς καλοήθεις όγκους της μήτρας και εμφανίζονται στο 20% περίπου των γυναικών  κυρίως της αναπαραγωγικής (25-45 ετών) ηλικίας. Το μέγεθός τους μπορεί να είναι από λίγα χιλιοστά μέχρι και πάνω από 15 εκατοστά, αλλοιώνοντας το σχήμα της μήτρας. Οι πιθανότητες να εξελιχθούν σε κακοήθεια είναι πολύ μικρές (0,1-0,5%).

Δες ακόμα: Οι κολπίτιδες του καλοκαιριού και η έγκαιρη πρόληψή τους, για διακοπές χωρίς… ταλαιπωρία

Τα αίτια της εμφάνισής τους είναι άγνωστα αν και πιθανολογείται ότι εμφανίζονται όταν υπάρχει κληρονομική διάθεση. Επίσης έχει βρεθεί ότι η ανάπτυξή τους συνδέεται με τα αυξημένα επίπεδα ορμονών (οιστρογόνα). Συνήθως κατά την εμμηνόπαυση όπου και σταματάει η παραγωγή οιστρογόνων , το μέγεθός τους μικραίνει και περιορίζονται τα συμπτώματα. Αντιθέτως διογκώνονται συχνά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ταξινόμηση: Ανάλογα με τη θέση εμφάνισής τους ταξινομούνται σε τρείς κατηγορίες: α) τα υπορογόνια τα οποία αναπτύσσονται κάτω από τον εξωτερικό  χιτώνα της μήτρας, β) τα ενδοτοιχωματικά τα οποία αναπτύσσονται εντός του τοιχώματος της μήτρας και γ) τα υποβλενογόννοια  τα οποία αναπτύσσονται κάτω από τον εσωτερικό χιτώνα της μήτρας και προβάλουν εντός της κοιλότητας της μήτρας. Η τελευταία κατηγορία εμφανίζει και τα πιο συχνά προβλήματα.

Συμπτώματα: Ανάλογα με τη θέση εμφάνισης  και το μέγεθός τους δίνουν και τα ανάλογα συμπτώματα τα οποία μπορεί να είναι: α) αιμορραγίες με τη  μορφή κολπικής αιμόρροιας  ή αιμορραγιών που δε σχετίζεται με τη περίοδο (μητρορραγίες) ή αιμορραγιών που σχετίζονται με την περίοδο (μηνορραγίες), β) συμπτώματα από την  πίεση  γειτονικών  οργάνων, με αποτέλεσμα οι γυναίκες να παρουσιάζουν οιδήματα και κιρσούς από την πίεση μεγάλων αγγείων, δυσκοιλιότητα από την πίεση του εντέρου και συχνοουρία ή και ουρολοιμώξεις από την πίεση της ουροδόχου κύστεως και των ουρητήρων,  γ) πόνος και αίσθημα βάρους από την αύξηση του μεγέθους του ινομυώματος και δ) προβλήματα γονιμότητας είτε λόγω ακαταλληλότητας του ενδομητρίου να δεχθεί το γονιμοποιημένο ωάριο είτε λόγω μηχανικών εμποδίων που δημιουργούνται από στένωση ή απόφραξη των σαλπίγγων ή τμήματος της μήτρας.

Ινομυώματα και κύηση: η επίδραση των ινομυωμάτων στην κύηση εξαρτάται από το μέγεθός, τη θέση και την ταχύτητα ανάπτυξής τους. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης λόγω της επίδρασης των οιστρογόνων του πλακούντα αυξάνουν σε μέγεθος. Οι κυριότερες επιπλοκές που μπορεί να συμβούν κατά την εγκυμοσύνη είναι η αιμορραγία και κατ’επέκταση η αποβολή του κυήματος λόγω εμφύτευσης του γονιμοποιημένου ωαρίου και ανάπτυξης του πλακούντα στο ενδομήτριο που βρίσκεται πάνω από το ινομύωμα. Επίσης όταν η θέση εμποδίζει την εξέλιξη του φυσιολογικού τοκετού, εμποδίζοντας την κάθοδο και την έξοδο του εμβρύου τότε πραγματοποιείται καισαρική τομή.

Αντιμετώπιση:  για ινομυώματα των οποίων το μέγεθος είναι κάτω των 5 εκατοστών και δε δημιουργούν συμπτώματα συνιστάται απλή παρακολούθηση με τακτικό υπερηχογράφημα και έλεγχο του ρυθμού αύξησης του μεγέθους τους. Αυτό δεν ισχύει στα υποβλενογόννοια ινομυώματα τα οποία πρέπει να αφαιρούνται. Επίσης σε γυναίκες που βρίσκονται σε εμμηνόπαυση συνιστάται συντηρητική αντιμετώπιση και με μεγαλύτερου μεγέθους ινομυώματα όταν βέβαια δε δίνουν συμπτώματα. Σε μεγαλύτερου μεγέθους ινομυώματα και όταν υπάρχει συμπτωματολογία συνιστάται χειρουργική αφαίρεση η οποία στο 95%  των περιπτώσεων γίνεται με ενδοσκοπικές μεθόδους (υστεροσκόπηση – λαπαροσκόπηση).

Κατά την υστεροσκόπηση με την οποία αφαιρούνται τα υποβλενογόννοια ινομυώματα, ο ιατρός εισάγει από τον κόλπο μέσα στη μήτρα ένα πολύ λεπτό εργαλείο με κάμερα, βλέπει που βρίσκεται το ινομύωμα και το αφαιρεί από τον κόλπο. Κατά την λαπαροσκόπηση, με την οποία αφαιρούνται τα υπόλοιπα ινομυώματα, ο χειρουργός  μέσα από 3-4 μικρές οπές στην κοιλιά εισάγει εργαλεία και μια μικροκάμερα εντός της κοιλιάς της γυναίκας και πραγματοποιεί την επέμβαση.

Το αισθητικό αποτέλεσμα είναι άψογο και η γυναίκα εξέρχεται από το νοσοκομείο την επόμενη ημέρα. Ανοικτό χειρουργείο με τομή στην κοιλιά γίνεται σπάνια και μόνο σε περιπτώσεις μεγάλων ινομυωμάτων πάνω από 10 εκατοστά που αλλοιώνουν το σχήμα της μήτρας καθώς και σε ειδικές παθολογικές περιπτώσεις που αντενδείκνυται η λαπαροσκόπηση.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.