Site icon Doctoranytime Blog

Ποια ηλικία είναι η καταλληλότερη για να κάνω παιδί;

ilikia-katalliloteri-na-kanw-paidi

Η μητρότητα αποτελεί το πιο πολύτιμο δώρο του Θεού στις γυναίκες και συμβάλλει ουσιαστικά στην ολοκλήρωσή τους. Τις τελευταίες δεκαετίες το όριο ηλικίας της έναρξης τεκνοποίησης των γυναικών τείνει να αυξάνεται, γεγονός το οποίο έχει και κοινωνικό και βιολογικό αντίκτυπο. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι όσο μεγαλώνει μία γυναίκα τόσο μειώνεται η γονιμότητά της, και αυτό είναι απολύτως φυσικό και ισχύει για όλες τις γυναίκες ανεξαιρέτως.

Δες ακόμα: Μυστικά για να αυξήσεις τη γονιμότητά σου

Πολύ συχνά, λοιπόν, μια γυναίκα αναρωτιέται «ποια είναι τελικά η καταλληλότερη ηλικία για να κάνω παιδί;» Φυσικά, η απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν εξαρτάται μόνο από βιολογικούς, αλλά και από κοινωνικούς παράγοντες, οι οποίοι είναι εξίσου σημαντικοί.

Η γονιμότητα σε αριθμούς

Αρχικώς, να αναφέρουμε ότι η μεγαλύτερη εγκυμονούσα γυναίκα που έχει καταγραφεί παγκοσμίως ήταν 70 ετών και ζούσε στην Ινδία. Σύμφωνα με επίσημες στατιστικές μελέτες της Ε.Ε., ο μέσος όρος ηλικίας της πρώτης εγκυμοσύνης έχει αυξηθεί κατά τα τελευταία 25 χρόνια από τα 26 στα 28. Σε κάποιες χώρες ο μέσος όρος φαίνεται να αγγίζει τα 30 έτη, ενώ στη Μεγάλη Βρετανία οι γυναίκες γύρω στην ηλικία των 40 που αποκτούν παιδί έχουν επισήμως τριπλασιαστεί.

Οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να αναβάλλει ένας άνθρωπος την απόκτηση ενός μωρού μπορεί να είναι κοινωνικής, οικονομικής, επαγγελματικής ή οικογενειακής φύσεως ή ακόμη και ένας συνδυασμός μερικών από αυτών. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής επιβάλλει η γυναίκα να είναι ενεργή στην αγορά εργασίας, ενώ και η απόκτηση πτυχίων καθυστερεί τη μητρότητα. Τα τελευταία στους παράγοντες καθυστέρησης έρχεται να προστεθεί και ο οικονομικός παράγων, ο οποίος είναι έτσι κι αλλιώς ανασταλτικός τόσο για την απόκτηση ενός παιδιού όσο και για τον αριθμό των τέκνων.

Ποια είναι η ιδανικότερη βιολογικά ηλικία να αποκτήσει μία γυναίκα παιδί;

Σε αυτή την περίπτωση δεν μιλούμε για μία συγκεκριμένη ηλικία, αλλά για ένα εύρος ηλικίας. Η γονιμότερη περίοδος είναι μεταξύ 18 και 34 ετών. Από την ηλικία των 30 και μετά, η γονιμότητα μειώνεται με αξιοσημείωτο ρυθμό. Από τα 35 έτη, η γονιμότητα μειώνεται 10% κάθε χρόνο, ενώ στα 40 οι πιθανότητες σύλληψης ανέρχονται σε 20% και στα 45 μειώνονται κατακόρυφα στο 1%.

Και ποιες είναι οι ιδανικές προϋποθέσεις για να μείνεις έγκυος; Βιολογικά, οι πιο γόνιμες ημέρες του κύκλου μιας γυναίκας είναι περίπου από την 9η έως την 17η ημέρα. Για να επέλθει μία εγκυμοσύνη θα πρέπει να συμβούν τα εξής:

Η διάρκεια ζωής ενός σπερματοζωαρίου μέσα στη μήτρα κυμαίνεται μεταξύ 3 και  5 ημερών, αναλόγως των συνθηκών που επικρατούν στην «περιοχή». Γι’ αυτό είναι πιθανό ακόμη κι αν η επαφή γίνει 3-4 μέρες πριν τις ημέρες της ωορρηξίας, να μείνει μία γυναίκα έγκυος.

Για να υπολογίσει μια γυναίκα τις γόνιμες ημέρες της πρέπει να κάνει το εξής:

Υπολογίζουμε κάθε πότε έρχεται η περίοδος. Στη συνέχεια, εντοπίζουμε ποια είναι η μεγαλύτερη διάρκεια του κύκλου μας, π.χ. 30 μέρες, και ποια είναι η μικρότερη, π.χ. 26 ημέρες.

Αφαιρούμε 11 από τη μεγαλύτερη διάρκεια και 18 από τη μικρότερη και έτσι υπολογίζουμε το εύρος των γόνιμων ημερών μας. Π.χ. αν μια γυναίκα έχει μεγαλύτερο κύκλο διάρκειας 31 ημερών και μικρότερο κύκλο διάρκειας 27 ημερών, οι γόνιμες μέρες της υπολογίζονται ως εξής:

31-11= 20 και 27-18= 9. Άρα οι γόνιμες ημέρες της είναι περίπου από την 9η μέρα του κύκλου μέχρι την 20η.

Οι πιθανότητες να μείνει έγκυος μία γυναίκα σε αναπαραγωγική ηλικία που έχει τακτική ελεύθερη επαφή είναι 1 στις 4. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι δεν είναι ούτε πολύ εύκολο ούτε όμως και δύσκολο, γι’ αυτό σε κάθε περίπτωση που δεν επιθυμείτε να αποκτήσετε παιδί, καλό θα ήταν να λαμβάνετε τακτική αντισυλληπτική αγωγή.

 

 

Exit mobile version