Μυστικά για να αυξήσεις τη γονιμότητά σου

Υπολογίζεται ότι 1 στα 5 ζευγάρια αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας. Αυτό μπορεί να οφείλεται είτε σε εσωτερικούς είτε σε εξωτερικούς παράγοντες που έχουν επηρεάσει την υγεία του ασθενή.
Δες ακόμα: Πόσο ασφαλής είναι η εξωσωματική γονιμοποίηση;
Ποιες τροφές μπορούν να αυξήσουν τη γονιμότητά σου;
Για να βελτιώσεις την υγεία σου και να ενισχύσεις την γονιμότητά σου μέσω της διατροφής θα πρέπει να εντάξεις στο καθημερινό σου διαιτολόγιο τροφές πλούσιες σε συστατικά όπως οι βιταμίνες, τα μέταλλα, οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες και τα λιπαρά οξέα. Η διαιτολόγος– διατροφολόγος Μαρία Ρίτσου, συνιστά την κατανάλωση άφθονων φρούτων και λαχανικών σε καθημερινή βάση, για τα άτομα αναπαραγωγικής ηλικίας. Ιδιαίτερη βάση πρέπει να δοθεί σε φρούτα που είναι πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία έχει την ιδιότητα να αυξάνει την κινητικότητα του σπέρματος και να προάγει την ωορρηξία. Ο ανανάς είναι μία εξαιρετική πηγή μαγγανίου, το οποίο προκαλεί παραγωγή ορμονών του αναπαραγωγικού συστήματος και η έλλειψή του συνδέεται με την μειωμένη γονιμότητα. Επίσης, σημαντικό είναι να συμπεριλαμβάνονται στη διατροφή και λαχανικά με έντονα χρώματα που περιέχουν β-καροτίνη και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά που είναι πλούσια σε φολικό οξύ, το οποίο είναι απαραίτητο και για την ανάπτυξη του υγιούς νευρικού συστήματος του εμβρύου κατά τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης.
Οι ξηροί καρποί, κυρίως αυτοί που είναι ωμοί και ανάλατοι, είναι πλούσιοι σε Ω-3 και Ω-6 λιπαρά οξέα, τα οποία συμβάλλουν στην κατασκευή κυτταρικών μεμβρανών. Τέλος, σημαντικές είναι και οι τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και τα δημητριακά ολικής άλεσης. Τροφές πλούσιες σε όλα τα παραπάνω συστατικά είναι οι ξηροί καρποί το κοτόπουλο, το ταχίνι, το σουσάμι, το σπανάκι, το αβοκάντο, οι πιπεριές, το κολοκύθι, οι σαρδέλες, το άπαχο μοσχάρι, το πορτοκάλι και οι φράουλες.
Bonus Συμβουλή: Προσπάθησε να καταναλώνεις φρούτα και λαχανικά εποχής, ώστε να αποφύγεις τα φυτοφάρμακα, για τα οποία υπάρχουν ενδείξεις ότι μειώνουν τη γονιμότητα του ανθρώπου.
Τι θα πρέπει να αποφεύγεις όταν προσπαθείς να κάνεις παιδί;
Υπάρχουν τροφές και συνήθειες, οι οποίες συνιστάται να αποφεύγονται κατά την περίοδο που κάποιος προσπαθεί να τεκνοποιήσει. Το αλκοόλ πρέπει να αποφεύγεται, και από τους άνδρες και από τις γυναίκες, καθώς μπορεί να μειώσει τη γονιμότητα έως 50% στις γυναίκες και στους άνδρες οδηγεί στην παραγωγή αναποτελεσματικού σπέρματος.
Ο καφές καλό είναι να καταναλώνεται με μέτρο, καθώς έρευνες δείχνουν ότι μειώνει την πυκνότητα του σπέρματος.
Επιπλέον, καλό θα ήταν να αποφεύγονται τα μεγάλα ψάρια όπως ο σολομός, ο τόνος και ο ξιφίας, καθώς περιέχουν μεγάλη ποσότητα υδραργύρου, ο οποίος έχει ενοχοποιηθεί τόσο για πρόκληση υπογονιμότητας όσο και για βλάβες στην υγεία του εμβρύου.
Η παχυσαρκία είναι ένας εξίσου σημαντικός παράγοντας που επιβαρύνει τη γονιμότητα, καθώς σε αυτήν οφείλονται πολλές ορμονικές διαταραχές, που με τη σειρά τους οδηγούν σε υπογονιμότητα. Αν αντιμετωπίζεις προβλήματα παχυσαρκίας και αυτό σε δυσκολεύει να αποκτήσεις παιδί, απευθύνσου σε έναν ειδικό για να σου δώσει συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να βελτιώσεις τις διατροφικές σου συνήθειες και να απαλλαγείς από το περιττό βάρος. Πώς μπορείς να το κάνεις αυτό; Διάβασε τι μπορείς να κάνεις.
Το ίδιο σημαντικό είναι να διακόψεις και το κάπνισμα, σε περίπτωση που είσαι καπνιστής/στρια. Το τσιγάρο μειώνει την παραγωγή ωαρίων στις γυναίκες και την ποιότητα του σπέρματος στους άνδρες.
Aπό τι επηρεάζεται η γονιμότητα;
Η γονιμότητα επηρεάζεται και καθορίζεται από πλήθος παραγόντων. Δεν είναι τυχάιο ότι πλέον επηρεάζει μεγάλη μερίδα του πληθυσμού που ανήκει στην αναπαραγωγική ηλικία. Αυτό είναι κάτι που δεν αφήνει ανεπηρέαστους τους επιστήμονες σε ολόκληρο τον κόσμο, οι οποίοι καλούνται όχι μόνο να εντοπίσουν και να ερευνήσουν σε βάθος τα αίτια της υπογονιμότητας, αλλά και να βρουν την καλύτερη λύση σε αυτό το πρόβλημα.
Ήδη έχουν γίνει τεράστια άλματα στην πρόοδο της ιατρικής, που σε συνδυασμό με τις νέες τεχνολογίες έχει καταφέρει να αποκαταστήσει προβλήματα γονιμότητας, που κάποτε θα ήταν αδύνατο να λύσει. Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι η πιο σύγχρονη μέθοδος για να αποκτήσεις παιδί, σε περίπτωση που η φυσιολογική σύλληψη έχει αποτύχει. Υπάρχουν αρκετές μέθοδοι για να επιλέξει το κάθε ζευγάρι μαζί με το γιατρό του, αυτήν που θα απαντά στις ανάγκες του και θα το φέρει όλο και πιο κοντά στο όνειρο της απόκτησης ενός παιδιού. Ενημερώσου για την εξωσωματική γονιμοποίηση και για τις επιλογές που έχεις.
Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο, γι’ αυτό και έχει μελετηθεί εις βάθος κάθε ευεργετική ιδιότητα που μπορεί να έχει σε οποιαδήποτε πτυχή της ζωής μας.
Ωστόσο, η διατροφή από μόνη της δεν μπορεί να έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα, αν δεν συνδυαστεί με τακτική σωματική άσκηση, καλή ψυχολογία και φυσικά, προληπτικές εξετάσεις, ώστε να έχεις την υγεία σου υπό έλεγχο.
Πώς η διατροφή επηρεάζει τη συνολική σου υγεία
Η διατροφή επηρεάζει ως σύνολο την υγεία του οργανισμού και ως εκ τούτου, επηρεάζεται και η γονιμότητά του, η οποία συνδέεται άμεσα με τη συνολική κατάσταση της υγείας ενός ανθρώπου.
Σύμφωνα με τη διαιτολόγο-διατροφολόγο Κακούρη Βίκυ, η γονιμότητα επηρεάζεται και καθορίζεται από τη συνολική υγεία του οργανισμού. Η υγιεινή διατροφή πρέπει να καταναλώνεται στα πλαίσια της θωράκισης της υγείας του οργανισμού, ώστε κατ’ επέκταση να ενισχυθεί και η γονιμότητα ενός ατόμου. Η μεσογειακή διατροφή είναι αυτή που βοηθά τον οργανισμό να παραμείνει υγιής. Πρέπει να επιλέγονται 4 γεύματα ημερησίως και να μην παραλείπονται τα βασικά γεύματα της ημέρας. Τα φρούτα και τα λαχανικά ανήκουν στο βασικό καθημερινό διαιτολόγιο ενός ατόμου που επιδιώκει την ισορροπία και την ευεξία. Το ψάρι και το αβγό είναι επίσης δύο επιλογές που συμπεριλαμβάνονται στο μεσογειακό διαιτολόγιο και πρέπει να καταναλώνονται τακτικά. Το μυστικό, επομένως, είναι να έχουμε εγκαίρως θωρακίσει την υγεία με σωστές διατροφικές επιλογές και υγιεινό τρόπο ζωής.