Site icon Doctoranytime Blog

Τι είναι η γνωσιακή συμπεριφορική ψυχοθεραπεία

γνωσιακή συμπεριφορική ψυχοθεραπεία

Η γνωσιακή συμπεριφορική ψυχοθεραπεία αναπτύχθηκε από τον Aaron T. Beck και είναι μια μορφή ψυχοθεραπείας στην οποία θεραπευτής και θεραπευόμενος συνεργάζονται για την επίλυση διαφόρων προβλημάτων.
Είναι μια δομημένη θεραπεία σύντομης διάρκειας και έχει επανειλημμένως αποδειχτεί ιδιαίτερα αποτελεσματική για την αντιμετώπιση πολλών διαφορετικών δυσκολιών, όπως της κατάθλιψης, των κρίσεων πανικού και των άλλων διαταραχών άγχους, των διατροφικών διαταραχών και πολλών άλλων θεμάτων όπως τις δυσκολίες στις διαπροσωπικές σχέσεις και τον εθισμό σε ουσίες, τζόγο και το διαδίκτυο.

Επίσης, η γνωσιακή συμπεριφορική ψυχοθεραπεία έχει επεκταθεί και για την ψυχολογική υποστήριξη παιδιών και εφήβων, με εξίσου μεγάλη αποτελεσματικότητα.

Ποιά είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της;

Η Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία στηρίζεται στην αντίληψη ότι υπάρχει αλληλεπίδραση μεταξύ των ‘’, δηλαδή των σκέψεων, των συναισθημάτων και των συμπεριφορών ενός ατόμου.

Για παράδειγμα, αν δυο άτομα δουν έναν γνωστό τους στον δρόμο και δεν τους χαιρετήσει, ο ένας μπορεί να σκεφτεί ‘Α, εντάξει, μάλλον δεν θα με είδε. Θα τον χαιρετήσω εγώ αύριο στο γραφείο’, ενώ ο άλλος μπορεί να σκεφτεί στο ίδιο ακριβώς γεγονός ‘Ωχ! Γιατί δεν με χαιρέτησε; Τί του έκανα; τί του έφταιξα; Δεν με θέλει πια κανείς’.

Επομένως εδω είναι ξεκάθαρο το ότι ο τρόπος που σκέφτεται το κάθε άτομο γύρω από ένα γεγονός επηρεάζει το συναίσθημά του και την μετέπειτα συμπεριφορά του.

Επίσης, η Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία εστιάζει στο ‘εδώ και τώρα.

Exit mobile version