Υστερική διαταραχή προσωπικότητας

Υστερική-διαταραχή-προσωπικότητας-δείτε πώς αντιμετωπίζεται!

Τι είναι η υστερική διαταραχή προσωπικότητας

Η υστερική διαταραχή προσωπικότητας είναι μία ψυχολογική διαταραχή κατά την οποία το άτομο επιζητά να κεντρίσει την προσοχή των άλλων. Τα άτομα αυτά είναι υπερβολικά στη συμπεριφορά τους γενικώς. Εκδηλώνουν πολύ έντονα τα συναισθήματα τους, είναι εγωκεντρικά και φιλάρεσκα, ενώ φροντίζουν υπερβολικά τον εαυτό τους. Συχνά γίνονται πολύ δραματικά και ενδέχεται να απειλήσουν ακόμη και με απόπειρες αυτοκτονίας για να πείσουν. Η διαταραχή απαντάται συχνότερα σε γυναίκες.

Δες ακόμα: Γιατί συνεχίζω να τρώω αυτά που ήδη γνωρίζω ότι δεν πρέπει;

Που οφείλεται

Τα αίτια δεν είναι σαφή. Η υστερική διαταραχή προσωπικότητας ίσως οφείλεται σε αδυναμία των ατόμων να αντιμετωπίσουν τους άλλους με ίσους όρους λόγω μειωμένης αυτοεκτίμησης. Συχνά τα άτομα θεωρούν ότι δεν έχουν την αρμόζουσα προσοχή πάνω τους, ενώ στην πλειοψηφία τους είναι άτομα που σαν παιδιά είχαν υποτιμηθεί αρκετά από τους γονείς τους. Όταν οι γονείς δε δίνουν σημασία στα παιδιά τους, εκείνα δραματοποιούν τη συμπεριφορά τους για να κερδίσουν την προσοχή τους. Η ίδια συμπεριφορά συνεχίζεται και στην ενήλικη ζωή, με πιο έντονες εκφράσεις.

Συμπτώματα

Τα άτομα με υστερική διαταραχή προσωπικότητας επιδιώκουν με προκλητικό τρόπο την προσοχή και ενεργούν θεατρικά. Με τον πολύ εκφραστικό τρόπο που έχουν, κάνουν εύκολες αλλά πολλές φορές επιφανειακές σχέσεις.

Έχουν την τάση να επιδεικνύουν σεξουαλικά προκλητική συμπεριφορά ή να δίνουν σεξουαλικό περιεχόμενο σε μη ερωτικές σχέσεις. Στην πραγματικότητα μπορεί να μη θέλουν σεξουαλικές σχέσεις και μάλλον πίσω από την σαγηνευτική τους συμπεριφορά συχνά κρύβεται η επιθυμία τους για εξάρτηση και προστασία.

Η υστερική διαταραχή προσωπικότητας εκδηλώνεται ως εξής:

•    Υπερβολική ενδιαφέρον για την εξωτερική εμφάνιση
•    Ομιλία με τάση προς εντυπωσιασμό
•    Υπερβολικές εκφράσεις στην ομιλία
•    Προβολή της σεξουαλικότητας με την εξωτερική εμφάνιση
•    Προσπάθεια να γίνει θελκτικός/ή στο αντίθετο φύλο
•    Γρήγορες μεταβολές συναισθήματος
•    Αδυναμία ανοχής της διαφορετικής άποψης από τη δική τους
•    Ανάγκη να είναι το κέντρο του ενδιαφέροντος και της παρέας

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για την υστερική διαταραχή προσωπικότητας είναι ο Ψυυχολόγος

Αντιμετώπιση

Η ψυχοθεραπεία θα βοηθήσει και στην αντιμετώπιση της υστερικής διαταραχής προσωπικότητας ώστε το άτομο να αποκτήσει αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση, να ανακαλύψει <<κρυμμένες>> πλευρές της προσωπικότητας του ώστε να μπορέσει να κάνει ισότιμες σχέσεις με άλλους ανθρώπους.

Ενδιαφέρεσαι να μάθεις περισσότερα για την περίπτωσή σου;
Επισκέψου καλύτερα έναν ειδικό!

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΣΟΥ ΨΥΧΟΛΟΓΟ