Υπερχολεστερολαιμία

Υπερχολεστερολαιμία:δείτε πως αντιμετωπίζεται

Τι είναι η υπερχολεστερολαιμία

Η χοληστερίνη είναι από τους πιο βασικούς παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα πρόκλησης στεφανιαίας νόσου. Η χοληστερίνη ορίζεται ως τα λιπίδια του αίματος που προσχωρούν στις λιποπρωτεΐνες που υπάρχουν στο πλάσμα του αίματος. Με αυτό τον τρόπο τα λιπίδια είναι πιο εύκολο να κυκλοφορήσουν στο αίμα.

Δες ακόμα: Παχυσαρκία και θεραπευτικές λύσεις

Οι λιποπρωτεΐνες διακρίνονται σε δύο είδη την «καλή» και την «κακή» χοληστερίνη. Η «κακή» χοληστερίνη ή αλλιώς LDL (λιποπρωτεϊνες χαμηλής πυκνότητας) είναι η χοληστερίνη και τα τριγλυηκερίδια από το συκώτι στους ιστούς του σώματος. Όσο για την «καλή» χοληστερίνη ή αλλιώς HDL (λιποπρωτεϊνες υψηλής πυκνότητας) ορίζεται έτσι διότι η χοληστερόλη μεταφέρεται στο συκώτι μέσω των λιποπρωτεϊνών και προστατεύει τα αγγεία του αίματος για να μην εμφανιστεί η νόσος της αθηροσκλήρυνσης.

Που οφείλεται η υπερχολεστερολαιμία

Η εμφάνιση υπερχολεστερολαιμίας οφείλεται σε μια σειρά διαφόρων λόγων. Προκαλείται λόγω παχυσαρκίας και έλλειψης σωματικής άσκησης. Αλλά και η διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και οξέα μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών της χοληστερίνης. Κάπνισμα και κατανάλωση αλκοόλ θεωρούνται υπεύθυνα για εμφάνιση υπερχολεστερολαιμίας.

Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζει και ο παράγοντας της κληρονομικότητας καθώς από νεαρή ηλικία ένα άτομο μπορεί να έχει υψηλές τιμές χοληστερόλης. Τέλος, υπάρχουν κάποιες ασθένειες που συνδέονται με την υπερχολεστερολαιμία όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, το σύνδρομο Cushing,  o υποθυρεοειδισμός καθώς και διάφορες μορφές νεφροπάθειας.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για την υπερχολεστερολαιμία είναι ο παθολόγος και ο καρδιολόγος

Διάγνωση για την υπερχολεστερολαιμία

Για να γίνει διάγνωση της υπερχολεστερολαιμίας ο ασθενής υποβάλλεται σε αιματολογικό έλεγχο για να διαπιστωθεί αν η χοληστερόλη ξεπερνάει τις φυσιολογικές τιμές. Ο αιματολογικός έλεγχος περιλαμβάνει τις εξής εξετάσεις:

  • Εξέταση LDL και HDL
  • Εξέταση ολικής χοληστερόλης
  • Εξέταση για τριγλυκερίδια
  • Ανάλυση α-λιποπρωτεΐνης

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι φυσιολογικές τιμές της χοληστερόλης διακρίνονται σε:

  • LDL χοληστερίνη <100 mg/dl
  • HDL χοληστερίνη <40 mg/dl για τους άνδρες <50 mg/dl για τις γυναίκες
  • Ολική χοληστερόλη <200

Επιπλοκές της υπερχολεστερολαιμίας

Οι υψηλές τιμές χοληστερόλης μπορούν να προκαλέσουν επιπλοκές στον ανθρώπινο οργανισμό. Οι πιο συχνές επιπλοκές Υπερχολεστερολαιμία:δείτε πως αντιμετωπίζεταιπου σημειώνονται είναι:

Πώς αντιμετωπίζεται η υπερχολεστερολαιμία

Η υπερχολεστερολαιμία μπορεί να αντιμετωπισθεί τόσο με φαρμακευτική αγωγή όσο και χωρίς. Ο θεράπων ιατρός είναι αυτός που αποφασίζει για την φαρμακευτική αγωγή τόσο για τη χορήγηση όσο και για τη δοσοληψία. Η φαρμακευτική θεραπεία είναι διαφορετική από ασθενή σε ασθενή και συνήθως λαμβάνεται εφόρου ζωής.

Όσο για τη φαρμακευτική αντιμετώπιση της υψηλής χοληστερόλης αυτή αποτελείται από αλλαγές στην διατροφή και στην καθημερινότητα του ασθενούς. Η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής με τροφές που δεν περιέχουν λίπη αλλά και με τη μείωση κατανάλωσης αλκοόλ και τη διακοπή καπνίσματος μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση  τιμών της χοληστερίνης. Πολύ σημαντικό είναι ο ασθενής να εντάξει και τη σωματική άσκηση στην καθημερινότητά του.

Πρόληψη κατά της υπερχολεστερολαιμίας

Η πρόληψη για την υπερχολεστερολαιμία βασίζεται σε τρεις βασικές αλλαγές της καθημερινής ζωής.

  1. Μείωση ή αν είναι δυνατό διακοπή του καπνίσματος. Επίσης αποφυγή του παθητικού καπνίσματος, συντελεί και αυτό αρνητικά.
  2. Ένταξη σωματικής άσκησης από 3-5 φορές την εβδομάδα. Η σωματική άσκηση συνετελεί θετικά στην καλή χοληστερόλη.
  3. Έλεγχος του σωματικού βάρους. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με αλλαγές στην καθημερινή διατροφή καθώς και με αλλαγές στον τρόπο μαγειρέματος. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι το αλάτι πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδωλό τρόπο καθώς και να αφαιρούνται όλα τα λίπη που υπάρχουν στις τροφές πριν το μαγείρεμα.

Ενδιαφέρεσαι να μάθεις περισσότερα για την περίπτωσή σου;
Επισκέψου καλύτερα έναν ειδικό!

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΣΟΥ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΣΟΥ ΠΑΘΟΛΟΓΟ