Βρεφικό έκζεμα (ατοπική δερματίτιδα)

Βρεφικό- έκζεμα-δείτε πώς αντιμετωπίζεται

Τι είναι το βρεφικό έκζεμα (ατοπική δερματίτιδα)

Το βρεφικό έκζεμα ή αλλιώς στην ιατρική ορολογία βρεφική ατοπική δερματίτιδα ορίζεται ως η πάθηση που εκδηλώνεται στο δέρμα ως αλλεργία κατά τη βρεφική ηλικία. Τα σημεία που κυρίως προσβάλλονται είναι το πρόσωπο, η εξωτερική επιφάνεια των άκρων και το τριχωτό της κεφαλής. Μετά την ηλικία των 2-3 χρόνων εντοπίζονται συνήθως στις καμπτικές επιφάνειες (αγκώνες, γόνατα).  Στους εφήβους οι βλάβες εντοπίζονται συνήθως στο λαιμό γύρω από τα μάτια και στη ραχιαία επιφάνεια των χεριών.

Δες ακόμα: Τι είναι η δερματίτιδα εκ σπαργάνων

Που οφείλεται

Το βρεφικό έκζεμα (ατοπική δερματίτιδα ) είναι κληρονομικό νόσημα και άρα  υπάρχει γενετική προδιάθεση, δηλαδή το μωρό γεννιέται και κουβαλά στα γονίδιά του την προδιάθεση να εκδηλώσει αλλεργία. Αλλεργικό έκζεμα θα εκδηλωθεί όταν το μωρό με τη γενετική προδιάθεση έρθει σε επαφή με συγκεκριμένα ερεθίσματα, όπως τροφές, λοιμώξεις, εισπνεόμενες ουσίες , ουσίες που έρχονται σε άμεση επαφή με το δέρμα (μάλλινα ή συνθετικά ρούχα, απορρυπαντικά, σκόνη) και άλλα.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα που εμφανίζει ποικίλουν ανάλογα με την βαρύτητα της νόσου. Έτσι λοιπόν ήπιες μορφές εμφανίζουν κνησμό, ξηρότητα και ερυθρότητα κυρίως  στις παρειές (στα μάγουλα).  Όσο πιο σοβαρή είναι η περίπτωση τόσο πιο έντονο είναι το εξάνθημα,  επεκτείνεται και σε άλλα σημεία του σώματος και  ορορροεί, δηλαδή βγάζει υγρό. Αυτό υποδηλώνει και η λέξη έκζεμα που προέρχεται από το ζέω που σημαίνει βράζω. Το εξάνθημα συνοδεύεται πάντα από κνησμό.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για το βρεφικό έκζεμα (ατοπική δερματίτιδα) είναι ο Παιδίατρος

Διάγνωση

Για το βρεφικό έκζεμα (ατοπική δερματίτιδα) δεν υπάρχει κάποια ειδική εξέταση. Τα συμπτώματα που εμφανίζει είναι διαφορετικά από άρρωστο σε άρρωστο και για αυτό το λόγο δεν είναι πάντα εύκολη η διάγνωσή του. Ο γιατρός για να κάνει τη διάγνωση βασίζεται στο οικογενειακό ιστορικό αλλεργίας , στο ιστορικό του παιδιού για την  ύπαρξη άλλων ατοπικών νοσημάτων (αλλεργική ρινίτιδα, άσθμα).  Αν ο γιατρός κρίνει απαραίτητο μπορεί να ζητηθεί να γίνουν αιματολογικές εξετάσεις ή και δερματικά test για την ανίχνευση αλλεργίας σε κάποιον ερεθιστικό παράγοντα.

Πώς αντιμετωπίζεται

Ο πιο κοινός τρόπος αντιμετώπισης του βρεφικού εκζέματος (ατοπική δερματίτιδα) είναι η χρήση ενυδατικών και κορτιζονούχων αλοιφών και σε περιπτώσεις έντονης φαγούρας ο γιατρός χορηγεί κάποιο αντιισταμινκό φάρμακο. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν υπάρχει παρουσία εκζέματος να αποφεύγεται η χρήση οποιασδήποτε ερεθιστικής ουσίας όπως τα σαπούνια και τα μάλλινα ρούχα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το βρεφικό έκζεμα μπορεί να διαρκέσει μερικούς μήνες αλλά μπορεί να παρουσιάζει και να υποτροπιάζει για μερικά χρόνια. Όταν τα παιδιά μπαίνουν στην εφηβική ηλικία συνήθως  το ξεπερνάνε.

Επιπλοκές

Οι επιπλοκές που συνήθως παρουσιάζει το βρεφικό έκζεμα (ατοπική δερματίτιδα) είναι ο κνησμός που είναι έντονος και από το έντονο ξύσιμο συχνά δημιουργούνται  λύσεις της συνέχειας του δέρματος και επιμολύνσεις. Επίσης, επιμόλυνση μπορεί να συμβεί στην περίπτωση που το βρεφικό έκζεμα ορορροεί .

Πρόληψη

Για να προλάβουμε την εμφάνιση βρεφικού εκζέματος (ατοπικής δερματίτιδας) στο μωρό καλό είναι να:

  • Αποφεύγουμε να το ντύνουμε με μάλλινα και συνθετικά ρούχα  και προτιμάμε τα βαμβακερά ρούχα
  • Πλένουμε τα ρούχα του με υγρό απορρυπαντικό και τα ξεβγάζουμε καλά χωρίς μαλακτικό
  • Το κάνουμε καθημερινά μπάνιο με χλιαρό νερό (35οC) και χωρίς να χρησιμοποιούμε σφουγγάρι
  • Δεν ασκούμε τριβή με την πετσέτα στο δέρμα του
  • Τα νύχια πρέπει να κόβονται συχνά
  • Αποφεύγουμε τα χνουδάτα ζωάκια και τα χαλιά στο δωμάτιο του μωρού
  • Αποφεύγονται οι  τροφές που περιέχουν συντηρητικά και χρωστικές
  • Αποφεύγονται οι  τροφές που έχουμε παρατηρήσει ότι επιδεινώνουν το εξάνθημα