Στένωση ουρήθρας

Τι είναι η στένωση ουρήθρας

Κατά τη διαδικασία της ούρησης τα ούρα εξέρχονται από την ουροδόχο κύστη μέσω της ουρήθρας. Η στένωση ουρήθρας δημιουργείται όταν η ουρήθρα παρουσιάσει κάποιο στένωμα, το οποίο δυσκολεύει τη διαδικασία της ούρησης. Η στένωση ουρήθρας απαντάται συχνότερα στους άνδρες.

Δες ακόμα: Η Νόσος του Peyronie στους άνδρες!

Πού οφείλεται

Η στένωση ουρήθρας μπορεί να οφείλεται σε διάφορα αίτια. Μπορεί να οφείλεται σε κληρονομικούς παράγοντες, σε κάποιον τραυματισμό ή σε κάποια φλεγμονή στην περιοχή.

Συμπτώματα

Μεταξύ των συμπτωμάτων της στένωσης ουρήθρας είναι τα εξής:

  • Συχνουρία
  • Δυσκολία στην ούρηση
  • Πόνος κατά την ούρηση
  • Μείωση της ροής και την ακτίνας των ούρων
  • Ακράτεια
  • Πόνος στην περιοχή

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για την στένωση ουρήθρας είναι ο ουρολόγος

Πώς γίνεται

Η διάγνωση της στένωσης ουρήθρας γίνεται μέσω της κλινικής εξέτασης από τον αρμόδιο γιατρό. Οι εξετάσεις που μπορεί να γίνουν είναι η ουρομετρία, η κυστεοσκόπηση, η ουρηθρογραφία, οι ουρολογικές εξετάσεις ή και μικροβιολογικές εξετάσεις.

Πώς αντιμετωπίζεται

Η αντιμετώπιση της στένωσης ουρήθρας γίνεται από τον αρμόδιο γιατρό και πρέπει να γίνει άμεσα. Οι τεχνικές που συνήθως χρησιμοποιούνται είναι η κυστεοσκόπηση ή ο καθετηριασμός, ώστε να αποκατασταθεί η διαδικασία της ούρησης.

Επιπλοκές που παρουσιάζει

Ως επιπλοκή οι ειδικοί αναφέρουν την αδυναμία ούρησης. Είναι δυνατόν λόγω της στένωσης ουρήθρας να προκληθούν τοπικές φλεγμονές.

Πρόληψη

Η στένωση ουρήθρας μπορεί να προκληθεί μετά από κακώσεις στην περιοχή. Θα πρέπει να δίνεται προσοχή, ώστε να αποφευχθεί τυχόν τραυματισμός της ουρήθρας κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

Ενδιαφέρεσαι να μάθεις περισσότερα για την περίπτωσή σου;
Επισκέψου καλύτερα έναν ειδικό!

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΣΟΥ ΟΥΡΟΛΟΓΟ