Ναρκοληψία

Ναρκοληψία-δείτε πώς αντιμετωπίζεται

Τι είναι η ναρκοληψία

Η ναρκοληψία είναι μία μορφή διαταραχής ύπνου που απαντάται και στα δύο φύλα κυρίως στην ηλικία της εφηβείας.

Δες ακόμα: Ο καθρέφτης: η εικόνα του εαυτού μας και ο ρόλος της αυτοεκτίμησης

Που οφείλεται η ναρκοληψία

Για τη ναρκοληψία ευθύνεται η υποκρετίνη, μία ορμόνη που παράγεται στον εγκέφαλο και φροντίζει για την αναζωογόνηση που προσφέρει ο ύπνος. Οι όποιες διαταραχές υπάρχουν σχετίζονται με αυτή την ορμόνη, η οποία μπορεί να οφείλεται σε αυτοάνοσο νόσημα (ο ίδιος ο οργανισμός καταστρέφει τα κύτταρα που την παράγουν) ή σε κάποια λοίμωξη του εγκεφάλου ή κρανιοεγκεφαλική κάκωση ή έκθεση σε ακτινοβολία.

Συμπτώματα

Η πάθηση εκδηλώνεται με τα εξής συμπτώματα:

•    Αιφνίδια επιθυμία ύπνου
•    Υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας
•    Καταπληξία
•    Υπναγωγικές ψευδαισθήσεις
•    Αδυναμία στους μυς του κεφαλιού και του αυχένα
•    Υπνική παράλυση
•    Έντονα όνειρα

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για τη ναρκοληψία είναι ο Ψυχίατρος

Πώς γίνεται η διάγνωση

Η διάγνωση της ναρκοληψίας γίνεται με την λεπτομερή καταγραφή του ιστορικού του ασθενούς και ο γιατρός βασίζεται στην κλινική του εικόνα. Συμπληρωματικά γίνονται κάποιες εξετάσεις, όπως μελέτη ύπνου, μέτρηση υποκρετίνης, μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου. Η διάγνωση γίνεται σε ειδικά κέντρα μελέτης ύπνου.

Αντιμετώπιση

Η ναρκοληψία δεν αντιμετωπίζεται μόνιμα. Κυρίως εστιάζει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών. Ο γιατρός συνιστά ειδική φαρμακευτική αγωγή με αντικαταθλιπτικά χάπια, διεγερτικές ουσίες που αντιμετωπίζουν την υπνηλία, νατριούχο οξυβουτίνη και διεγερτικά του νευρικού συστήματος.

Η χρήση των παραπάνω φαρμάκων θα πρέπει να γίνεται πάντα με συνταγή γιατρού, διότι μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές παρενέργειες.

Ο γιατρός συνιστά επίσης στον ασθενή να κοιμάται σε σταθερές ώρες κάθε μέρα, να αποφεύγει τα διεγερτικά πριν το νυχτερινό ύπνο, να ξεκουράζεται κατά τη διάρκεια της ημέρας, να στραφεί σε ψυχολογική υποστήριξη.

Ενδιαφέρεσαι να μάθεις περισσότερα για την περίπτωσή σου;
Επισκέψου καλύτερα έναν ειδικό!

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΣΟΥ ΨΥΧΙΑΤΡΟ