Λεμφώματα

Λεμφώματα-δείτε πώς αντιμετωπίζεται

Τι είναι τα λεμφώματα

Eίναι τύπος καρκίνου που συναντάται στα λεμφοκύτταρα του αίματος τα οποία σχηματίζουν έναν όγκο. Τα λεμφώματα κατατάσσονται σε δύο είδη στο λέμφωμα Hodgkin και στο λέμφωμα μη-Hodgkin.

Δες ακόμα: Διάγνωση και Αντιμετώπιση Λευχαιμίας

Που οφείλονται

Τα λεμφώματα δημιουργούνται στον οργανισμό όταν έχουν προκληθεί βλάβες στα κύτταρα του λεμφικού ιστού. Εξαιτίας αυτού διαμορφώνεται όγκος. Αυτή η κατάσταση μπορεί να συμβεί για τους εξής λόγους:

  • Από μεταμόσχευση που έχει προηγηθεί
  • Από μόλυνση του οργανισμού από τους ιούς HIV/AIDS, HTLV-1 και EBV
  • Από ασθένειες και φαρμακευτικές αγωγές που έχουν προκαλέσει αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα μεταξύ του λεμφώματος Hodgkin και μη-Hodgkin παρουσιάζουν αρκετές ομοιότητες. Τα πιο βασικά συμπτώματα που παρουσιάζει κάποιος είναι:

  • Μείωση σωματικού βάρους
  • Πυρετός
  • Αναιμία
  • Εφίδρωση κατά τις νυχτερινές ώρες
  • Διόγκωση λεμφαδένων με απουσία πόνου
  • Κατάπτωση και γενικότερη εξασθένιση του οργανισμού
  • Επίμονη φαγούρα στο σώμα

Η μόνη διαφοροποίηση μεταξύ των δύο λεμφωμάτων είναι ότι ο τύπος μη-Hodgkin δεν παρουσιάζει απαραίτητα πυρετό όπως επίσης η κλινική εικόνα του ασθενούς μοιάζει με λευχαιμία. Τέλος, στο λέμφωμα μη- Hodgkin υπάρχουν ενοχλήσεις και στο πεπτικό σύστημα.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για τα λεμφώματα είναι ο Αιματολόγος

Διάγνωση

Δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιος τρόπος να γίνει διάγνωση για ανίχνευση πρώιμου σταδίου λεμφωμάτων. Κρίνεται όμως απαραίτητο αν ο ασθενής παρουσιάζει τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν να επισκέπτεται τον κατάλληλο ιατρό. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι πολλές φορές οι ασθενείς πιστεύουν ότι πάσχουν από κοινό κρυολόγημα ή από κάποιον ιό. Συμβαίνει όμως κιόλας να μην δίνουν την πρέπουσα σημασία.

Εφόσον λοιπόν ο ασθενής επισκεφθεί τον γιατρό η κλινική εξέταση που γίνεται υπάρχει περίπτωση να ανακαλύψει λεμφαδένες σε διάφορα σημεία του σώματος. Ο γιατρός σε αυτή την περίπτωση συστήνει αιματολογικό έλεγχο και βιοψία για να μπορέσει να σιγουρευτεί για την ύπαρξη της νόσου. Ανάλογα το περιστατικό ο ασθενής μπορεί να υποβληθεί και σε απεικονιστικές εξετάσεις για να διερευνηθούν οι βλάβες στα όργανα του ασθενούς.

Πρέπει απλά να τονιστεί ότι όσο πιο έγκαιρα διαγνωσθούν τα λεμφώματα τόσο καλύτερη θα είναι η εξέλιξη του ασθενούς.

Πώς αντιμετωπίζονται

Όταν τα λεμφώματα δεν είναι επιθετικού τύπου τότε δεν δίνεται κάποια συγκεκριμένη αγωγή. Παρόλα αυτά ο πιο συνηθισμένος τρόπος αντιμετώπισης είναι ο συνδυασμός ακτινοθεραπείας και χημειοθεραπείας ή και η επιλογή ενός από τα δύο.

Ενδιαφέρεσαι να μάθεις περισσότερα για την περίπτωσή σου;
Επισκέψου καλύτερα έναν ειδικό!

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΣΟΥ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΟ