Κολίτιδα

Κολίτιδα-δείτε πώς αντιμετωπίζεται

Πληροφορίες για την κολίτιδα

Τι είναι η κολίτιδα

Το παχύ έντερο αποτελεί βασικό όργανο του ανθρώπου. Όταν λοιπόν δημιουργείται φλεγμονή σε αυτό τότε λέμε ότι ο ασθενής πάσχει από κολίτιδα. Η κολίτιδα εμφανίζεται αδιακρίτως σε όλες τις ηλικίες τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Οι πιο διαδεδομένοι τύποι κολίτιδας είναι η ελκώδης και η σπαστική.

Αίτια της κολίτιδας

Δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο αίτιο για την εμφάνιση κολίτιδας. Οι λόγοι είναι διάφοροι και ποικίλλουν. Κάποιοι από τους λόγους που μπορεί ένας άνθρωπος να εκδηλώσει κολίτιδα είναι:

  • Λοίμωξη που προέρχεται από ιό
  • Κληρονομικότητα
  • Ισχαιμία
  • Τροφική δηλητηρίαση

Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτά είναι μερικά αίτια και η ασθένεια της κολίτιδας δεν περιορίζεται μόνο σε αυτά. Απλά αναφέρονται αυτά ενδεικτικά.

Συμπτώματα της κολίτιδας

Τα πιο κοινά συμπτώματα που εκδηλώνει η κολίτιδα είναι:

  • Κοιλιακός πόνος
  • Αφυδάτωση
  • Πυρετός
  • Φούσκωμα της κοιλιάς
  • Διάρροια
  • Παρουσία αίματος στα κόπρανα

Διάγνωση της κολίτιδας

Για τη διάγνωση της κολίτιδας απαιτείται κλινική εξέταση από τον θεράποντα ιατρό καθώς και λήψη πλήρους ιστορικού του ασθενούς. Αυτά βοηθούν αρχικά στο να διαγνωσθεί εγκαίρως η ασθένεια. Επιπλέον ο ασθενής θα πρέπει να υποβληθεί σε σιγμοειδοσκόπηση και κολονοσκόπηση και ταυτόχρονα γίνεται και βιοψία ώστε να διερευνηθεί το αίτιο. Για να μπορέσει να γίνει σωστή εκτίμηση ο ασθενής κάνει κάποιες επιπλέον εξετάσεις: ακτινογραφίες, μικροβιολογικό έλεγχο, μαγνητική και αξονική τομογραφία.

Πώς αντιμετωπίζεται η κολίτιδα

Η αντιμετώπιση της κολίτιδας βασίζεται στην θεραπεία του βασικού αιτίου που την προκαλεί. Τα βασικά αίτια που φέρουν τον ασθενή σε αυτή την κατάσταση είναι κάποια φλεγμονή αλλά και η ισχαιμία του παχέως εντέρου. Βάσει αυτών των αιτιών καθορίζεται και η ανάλογη θεραπεία. Σημαντικό ρόλο παίζει η ψυχολογία του ασθενούς. Εάν η ψυχολογική του κατάσταση δεν είναι καλή τότε είναι πολύ πιθανόν να υπάρξει επιδείνωση της νόσου.

Επιπλοκές που παρουσιάζει η κολίτιδα

Υπάρχει ενδεχόμενο η κολίτιδα να παρουσιάσει επιπλοκές. Οι επιπλοκές που συνήθως καταγράφονται είναι ρήξη του παχέως εντέρου και αιμορραγία που είναι εκτεταμένη.

Πρόληψη κατά της κολίτιδας

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα που θα πρέπει να λάβει κανείς υπόψην για την πρόληψη της κολίτιδας. Το μόνο ίσως που θα μπορούσε να κάνει είναι να κάνει μια σωστή και υγιεινή διατροφή.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για την κολίτιδα είναι ο Γαστρεντερολόγος

Κλείστε ραντεβού με Γαστρεντερολόγο