Κλεπτομανία

Κλεπτομανία-δείτε πώς αντιμετωπίζεται

Τι είναι η κλεπτομανία

Η κλεπτομανία ανήκει στην κατηγορία των διαταραχών ελέγχου της παρόρμησης (ο πάσχων χάνει τον έλεγχο μιας συγκεκριμένης παρόρμησης).

Δες ακόμα: Ψυχογενής ανορεξία: η σύγχρονη νόσος των γυναικών

Οι κλεπτομανείς κλέβουν αντικείμενα που δεν χρειάζονται ή έχουν μικρή χρηματική αξία, καταναγκαστικά, βιώνοντας ικανοποίηση, ως αποτέλεσμα.

Η κλεπτομανία ορίζεται από μια σειρά από χαρακτηριστικά, όπως τάση να κλέψουν αντικείμενα που δεν χρειάζονται για προσωπική χρήση ή λόγω νομισματικής αξίας.

Τα αντικείμενα που έχουν κλαπεί συνήθως έχουν μικρή αξία για το άτομο. Θα μπορούσαν να έχουν πληρώσει γι ‘αυτά και συχνά εκ των υστέρων τα χαρίζουν ή τα πετάνε.

Μια άλλη πτυχή της κλεπτομανίας περιλαμβάνει την ένταση που βιώνουν οι ασθενείς πριν από την κλοπή και τα συναισθήματα της ευχαρίστησης, ικανοποίησης ή ανακούφισης όταν διαπράττεται η κλοπή.

Η κλοπή, δεν γίνεται για να εκφράσουν οργή ή εκδίκηση, ούτε ως απάντηση σε μια παραίσθηση ή ψευδαίσθηση, και δεν αποδίδεται σε Διαταραχή Συμπεριφοράς, σε μανιακό επεισόδιο ή Αντικοινωνική Διαταραχή Προσωπικότητας.

Μερικές φορές ο ασθενής μπορεί να συλλέγει τα κλεμμένα αντικείμενα και να τα επιστρέφει κρυφά.

Παρά το γεγονός ότι κάποιος με αυτή τη διαταραχή θα αποφύγει εν γένει να κλέψει όταν μία άμεση σύλληψη είναι πιθανή (όπως μπροστά σε ένα αστυνομικό) συνήθως δεν προγραμματίζει τις κλοπές ή δεν λαμβάνει πλήρως υπόψη τις πιθανότητες σύλληψης.

Η κλοπή γίνεται χωρίς τη συνεργασία άλλων .

Που οφείλεται η κλεπτομανία

Η κλεπτομανία είναι σπάνια σε γενικές γραμμές, και είναι πιο συχνή στις γυναίκες από ότι στους άνδρες (2:1).

Είναι δύσκολο να τεκμηριωθεί ο ακριβής αριθμός των ατόμων με αυτό το πρόβλημα.

Συχνά άτομα με κλεπτομανία υποφέρουν παράλληλα και από άλλη ψυχιατρική διαταραχή, όπως μια διαταραχή της διάθεσης π.χ. κατάθλιψη ή άγχος.

Υπάρχουν έμμεσες ενδείξεις που συνδέουν την κλεπτομανια με ανωμαλίες όσον αφορά τα επίπεδα της σεροτονίνης (νευροδιαβιβαστής του εγκέφαλου).

Άλλη έρευνα δείχνει ότι κλεπτομανία μπορεί να σχετίζεται με διαταραχές εθισμού, κατάχρησης ουσιών αλλά και διατροφικές διαταραχές.

Ορισμένοι κλινικοί βλέπουν την κλεπτομανία ως μέρος του φάσματος των Ιδεοψυχαναγκαστικων διαταραχών, εφόσον πολλά άτομα αντιμετωπίζουν την τάση για κλοπή ως μία ξένη, ανεπιθύμητη εισβολή στην ψυχική τους κατάσταση.

Συμπτώματα που εκδηλώνει η κλεπτομανία

Ο πάσχων συνήθως παρουσιάζει τη νόσο για αρκετά μεγάλο διάστημα και με μεγάλη συχνότητα.

Συμπτώματα κλεπτομανίας περιλαμβάνουν:

  • Επαναλαμβανόμενη αποτυχία να αντισταθεί στον πειρασμό να κλέψει αντικείμενα που δεν σχετίζονται με προσωπική χρήση ή οικονομική ανάγκη
  • Αίσθημα αυξημένης έντασης ακριβώς πριν από την κλοπή
  • Οι κλοπές δεν γίνονται για την αντιμετώπιση παραισθήσεων, ψευδαισθήσεων ή ως εκφράσεις εκδίκησης ή θυμού.
  • Αίσθημα ευχαρίστησης, ικανοποίησης ή ανακούφισης κατά τη στιγμή της κλοπής
  • Οι κλοπές, δεν μπορεί να εξηγηθούν καλύτερα ως συμπεριφορά ως συμπτωμα αντικοινωνικής διαταραχής της προσωπικότητας, διαταραχής συμπεριφοράς ή μανιακού επεισοδίου.

Η ηλικία έναρξης για την κλεπτομανία είναι μεταβλητή. Μπορεί να αρχίσει στην παιδική ηλικία, την εφηβεία ή την ενήλικη ζωή και σε σπάνιες περιπτώσεις, κατά την διάρκεια της τρίτης ηλικίας.

Διάγνωση για την κλεπτομανία

Για τη διάγνωση της κλεπτομανίας απαιτείται ο αποκλεισμός άλλων πιθανών ψυχολογικών παθήσεων.

Ως τέτοιες θεωρούνται π.χ. η αντικοινωνική συμπεριφορά, η χρήση ναρκωτικών, οι διαταραχές μνήμης, η κατάθλιψη.

Επίσης, πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ο πάσχων να προσβλέπει σε κάποιο οικονομικό όφελος.

Πώς αντιμετωπίζεται για την κλεπτομανία

Λίγοι είναι εκείνοι οι πάσχοντες από κλεπτομανία που θα αναζητήσουν βοήθεια και λύση στο πρόβλημά τους.

Πολλοί φοβούνται ότι ο θεραπευτής θα προβεί σε καταγγελία των περιστατικών.

Το γεγονός αυτό αποκλείεται όμως, καθώς ο ασθενής προστατεύεται από το ιατρικό απόρρητο.

Η γνωστική και συμπεριφοριστική θεραπεία δίνει βάση στον τρόπο σκέψης και εκδήλωσης της παρόρμησης του ασθενούς που συντηρεί την αποκλίνουσα συμπεριφορά.

Η ψυχανάλυση στοχεύει στην αντιμετώπιση ψυχολογικών προβλήματων που μπορεί να συμβάλλουν στην κλεπτομανία ώστε να εντοπιστούν τα βαθύτερα αίτια της ενδοψυχικής σύγκρουσης του ασθενούς.

Η θεραπεία μπορεί να γίνει σε μια ομάδα ή σε ατομικές συνεδρίες. Χρήσιμη ακόμα είναι η οικογενειακή θεραπεία όταν ο ασθενής είναι ανήλικος.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για την κλεπτομανία είναι ο Ψυχολόγος