Καρκίνος της ουροδόχου κύστης

Τι είναι ο καρκίνος της ουροδοχου κύστης
Οι κακοήθειες που σχηματίζονται στο εσωτερικό της ουροδόχου κύστης ορίζονται ως καρκίνος της ουροδόχου κύστης.
Δες ακόμα: 10 παθήσεις που θα μπορούσαν να προλάβουν οι γονείς σου αν έκαναν εγκαίρως εξέταση
Συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου της ουροδόχου κύστης
Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι ο δεύτερος σε συχνότητα καρκίνος του ανθρώπινου ουρογεννητικού συστήματος μετά από αυτόν του προστάτη.
Συνολικά, στον άνδρα είναι 4ος σε συχνότητα, μετά από αυτόν του προστάτη, του πνεύμονα και του παχέως εντέρου, ενώ στη γυναίκα είναι 8ος σε συχνότητα.
Είναι μια ασθένεια που εμφανίζεται πιο συχνά στο ανδρικό φύλο από ότι στο γυναικείο με μία αναλογία άνδρες προς γυναίκες περίπου 3 προς 1.
Η νόσος μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία ,αλλά προσβάλλει κυρίως άτομα μεγάλης ηλικίας ,με μέση ηλικία εμφάνισης στους άντρες τα 69 έτη και τα 71 στις γυναίκες.
Που οφείλεται ο καρκίνος της ουροδοχου κύστης
Τα αίτια που συνδέονται με την εμφάνιση καρκίνου της ουροδόχου κύστης είναι τα εξής:
- Η επαγγελματική έκθεση σε χημικά καρκινογόνα ευθύνεται περίπου για το 20% των περιπτώσεων καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Αυξημένο κίνδυνο διατρέχουν οι εργάτες σε βιομηχανίες πετρελαίου, ελαστικών, δέρματος, χημικών και βαφών.
- Κάπνισμα. Η σχέση του καπνίσματος με τον καρκίνο της ουροδόχου κύστεως έχει πλήρως επιβεβαιωθεί. Το κάπνισμα ευθύνεται περίπου για το 25-50% των περιπτώσεων καρκίνου της κύστης. Οι καπνιστές διατρέχουν 4 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο από τους μη καπνιστές, ενώ ο κίνδυνος αυξάνεται με τον αριθμό των τσιγάρων, τη διάρκεια του καπνίσματος και το βαθμό εισπνοής καπνού.
- Οι χρόνιες φλεγμονές της ουροδόχου κύστεως, μικροβιακές ή μη, συνδέονται με την εμφάνιση καρκίνου της κύστεως.
- Υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις
- Χρήση ουροκαθετήρα για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς και φλεγμονές
- Πέτρες στην ουροδόχο κύστη που παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα
- Η σχιστοσωμίαση (βιλαρζίαση) που προκαλείται από το παράσιτο schistosomahaematobium και συναντάται στη βόρεια Αφρική
- Κατάχρηση φαρμάκων όπως φαινακετίνη
- Χημειοθεραπεία με κυκλοφωσφαμίδη
Συμπτώματα του καρκίνου της ουροδοχου κύστης
Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης πολλές φορές είναι ασυμπτωματικός σε αρχικό στάδιο. Το κύριο σύμπτωμα που εκδηλώνει αυτός ο τύπος καρκίνου είναι η παρουσία αίματος στα ούρα συνήθως χωρίς πόνο ή τσούξιμο (ανώδυνη αιματουρία).
Αυτή η κατάσταση μπορεί να εμφανίζεται παρατεταμένα ή με διακοπές.
Αναλόγως την περίπτωση μπορεί να υπάρχουν συνοδά ερεθιστικού τύπου συμπτώματα όπως συχνουρία, δυσουρία, νυκτουρία ή επιτακτική ούρηση. Σπάνια μπορεί να υπάρχει πόνος στη μέση, οίδημα κάτω άκρων, ψηλαφητή μάζα ή απώλεια βάρους.
Η κατάλληλη ειδικότητα
Ο κατάλληλος γιατρός για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης είναι ο Ουρολόγος – Ανδρολόγος
Διάγνωση για τον καρκίνο της ουροδοχου κύστης
Σημαντικός είναι ο ρόλος του υπερήχου στη διάγνωση του καρκίνου της ουροδόχου κύστεως καθώς οι ασθενείς που παρουσιάζουν ανώδυνη αιματουρία υποβάλλονται σε υπερηχογραφικό έλεγχο.
Βασικό βήμα για τη διάγνωση του καρκίνου της ουροδόχου κύστης είναι ο ασθενής να υποβληθεί σε κυστεοσκόπηση.
Η κυστεοσκόπηση επιτρέπει στο γιατρό να έχει πρόσβαση στο εσωτερικό της ουροδόχου κύστης αλλά και να πάρει δείγμα για βιοψία.
Επίσης ο ασθενής προβαίνει σε εξετάσεις για τον έλεγχο του ουροποιητικού συστήματος όπως, ανάλογα με την περίπτωση, σε πυελογραφία, αξονική κοιλίας ή μαγνητική τομογραφία.
Χρήσιμη διαγνωστική μέθοδο για την ανίχνευση όγκων της ουροδόχου κύστεως αποτελεί η κυτταρολογική εξέταση των ούρων
Θεραπεία για τον καρκίνο της ουροδοχου κύστης
Για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστεως η θεραπεία που δίνεται από τον γιατρό είναι ανάλογα με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται ο καρκίνος.
Ασθενείς με επιφανειακό όγκο αρχικά υποβάλλονται σε διουρηθρική αφαίρεση του νεοπλάσματος (επέμβαση που γίνεται χωρίς τομές, διαμέσου της ουρήθρας) και στη συνέχεια αναλόγως ή απλά παρακολουθούνται συστηματικά ή αν χρειαστεί υποβάλλονται σε συμπληρωματική θεραπεία με εγχύσεις φαρμάκων εντός της ουροδόχου κύστεως .
Ασθενείς με όγκο που έχει προχωρήσει πιο βαθιά στην κύστη είναι υποψήφιοι για χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης της ουροδόχου κύστης (κυστεκτομή).
Ανεγχείρητοι όγκοι ή όγκοι που έχουν δώσει μεταστάσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν με ακτινοβολία ή/και χημειοθεραπεία. Σημαντική είναι επομένως η έγκαιρη διάγνωση της νόσου και η άμεση επίσκεψη στον ουρολόγο.
Επιπλοκές που παρουσιάζει ο καρκίνος της ουροδοχου κύστης
Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης μπορεί να επιφέρει επιπλοκές αν δεν αντιμετωπιστεί με τον κατάλληλο τρόπο.
Περιπτώσεις που δεν τυγχάνουν θεραπείας και φροντίδας κυρίως σε ηλικιωμένους καταλήγουν ακόμη και στο θάνατο.
Μια επιπλοκή που μπορεί να παρουσιαστεί είναι ότι η κύστη και το έντερο να διαμορφώσουν μια μάζα και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ειλεό, σηψαιμία, περιτονίτιδα .
Ακόμα είναι πιθανές και επιπλοκές στα νεφρά λόγω απόφραξης των ουρητήρων.
Πρόληψη κατά του καρκίνου της ουροδοχου κύστης
Μέτρα που συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου της ουροδόχου κύστης είναι η υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής με την μείωση κατανάλωση αλκοόλ, την διακοπή του καπνίσματος καθώς και ο έλεγχος σωματικού βάρους.
Καλό θα είναι να αποφεύγεται η έκθεση σε χώρους με τοξικές και χημικές ουσίες καθώς και σε ακτινοβολία.
Ειδικότερα για τις γυναίκες είναι σημαντικό να αντιμετωπίζουν κυστικές λοιμώξεις από τις οποίες τυχόν υποφέρουν καθώς έτσι μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης βλαβών στην περιοχή.
Ενδιαφέρεσαι να μάθεις περισσότερα για την περίπτωσή σου;
Επισκέψου καλύτερα έναν ειδικό!