Διαβητική μακροαγγειοπάθεια

Πληροφορίες για την διαβητική μακροαγγειοπάθεια

Τι είναι η διαβητική μακροαγγειοπάθεια

Η διαβητική μακροαγγειοπάθεια είναι μία μορφή γενικευμένης αποφρακτικής αρτηριοπάθειας, η οποία δεν διαφέρει από την κλασική αθηρωμάτωση. Προσβάλλονται αρτηρίες μεσαίου και μεγάλου μεγέθους, με συχνότερη εντόπιση της περιφερικές αρτηρίες των άκρων, τις στεφανιαίες και τις εγκεφαλικές αρτηρίες.

Πού οφείλεται η διαβητική μακροαγγειοπάθεια

Η μακροαγγειοπαθητικές επιπλοκές του διαβήτη αποτελούν το κύριο αίτιο νοσηρότητας από τη νόσο και εμφανίζονται στους διαβητικούς 10-15 χρόνια νωρίτερα από ότι στο μη διαβητικό πληθυσμό. Τα δύο φύλλα προσβάλλονται εξίσου συχνά. Οι αποφρακτική νόσος των στεφανιαίων και των αρτηριών εκδηλώνεται μετά την τέταρτη δεκαετία της ηλικίας και είναι 5 με 10 φορές συχνότερη στους διαβητικούς από ότι στους μη- διαβητικούς.

Η συνύπαρξη παχυσαρκίας, δυσλιπιδαιμίας (με υψηλές τιμές LDL και χαμηλές HDL – χοληστερόλης και Υπερτριγλυκιριδαιμίας) και αρτηριακής υπέρτασης επιταχύνουν την εμφάνιση και επιτείνουν την εξέλιξη της μακροαγγειοπάθειας. Άλλοι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου είναι το κάπνισμα και η καθιστική ζωή.

Συμπτώματα που εκδηλώνει η διαβητική μακροαγγειοπάθεια

Η κλινική εμφάνιση της κλινικής μακροαγγειοπάθειας είναι ίδια με εκείνη της αρτηριοσκλήρυνσης. Η προσβολή των στεφανιαίων αρτηριών έχει ως αποτέλεσμα τη στεφανιαία νόσο και έμφραγμα του μυοκαρδίου, σκλήρυνση των αγγείων του εγκεφάλου με αποτέλεσμα την εμφάνιση αγγειακών εγκεφαλικών – κυρίως θρομβωτικών ή εμβολικών επεισοδίων και η προσβολή των μεγάλων αγγείων των άκρων έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση περιφερικής αρτηριοπάθειας. Οι περιφερικές αποφρακτικές βλάβες εντοπίζονται κατά 65% περίπου στις αρτηρίες της κνήμης και των πόδων, κατά 25% στις αρτηρίες του μηρού και κοντά 15% στις αρτηρίες τις λεκάνης των άνω άκρων.

Πώς αντιμετωπίζεται η διαβητική μακροαγγειοπάθεια

Είναι σημαντική η μεταβολική ρύθμιση του διαβήτη. Συνιστάται η διακοπή του καπνίσματος, η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, το περπάτημα και η αντιμετώπιση άλλων παραγόντων κινδύνου. Η αντιμετώπιση μπορεί να είναι είτε συντηρητική είτε χειρουργική, κατά περίπτωση και σύμφωνα με τις υποδείξεις του αρμόδιου γιατρού.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για την διαβητική μακροαγγειοπάθεια είναι ο Διαβητολόγος

Κλείστε ραντεβού με Διαβητολόγο