Χρόνια παγκρεατίτιδα
Τι είναι η χρόνια παγκρεατίτιδα
Η χρόνια παγκρεατίτιδα ορίζεται ως η φλεγμονή του παγκρέατος. Χαρακτηριστικό αυτής της φλεγμονής είναι ότι δεν μπορεί να προκύψει επούλωση αλλά ούτε βελτίωση. Αντιθέτως με την πάροδο του χρόνο η κατάσταση του παγκρέατος χειροτερεύει και προκαλεί μόνιμη βλάβη στη λειτουργία του.
Δες ακόμα: Σακχαρώδης διαβήτης: Μάθε και προφυλάξου
Που οφείλεται η χρόνια παγκρεατίτιδα
Το πάγκρεας είναι υπεύθυνο για την παραγωγή ενζύμων που βοηθούν στη διαδικασία της πέψης. Η φλεγμονή της χρόνιας παγκρεατίτιδας δημιουργεί ουλές στο πάγκρεας και η πέψη καθίσταται αδύνατη. Βασική αιτία αυτής της κατάστασης είναι η χρόνια υπερκατανάλωση αλκοόλ. Κάποιες άλλες αιτίες που συγκαταλέγονται στην πρόκληση χρόνιας παγκρεατίτιδας είναι:
- Κληρονομικότητα
- Αυτοάνοσα νοσήματα
- Κυστική ίνωση
- Αυξημένα τριγλυκερίδια στο αίμα καθώς και οι αυξημένες τιμές ασβεστίου
- Φάρμακα όπως κορτιζόνη και οιστρογόνα
Συμπτώματα της χρόνιας παγκρεατίτιδας
Τα άτομα που πάσχουν από χρόνια παγκρεατίτιδα παρουσιάζουν τα εξής συμπτώματα:
- Έντονος κοιλιακός πόνος κυρίως στην άνω κοιλία
- Έμετος
- Ναυτία
- Απώλεια βάρους
- Δυσπεψία
- Διάρροια
- Ελαιώδη και λιπώδη κόπρανα
Πολλές φορές τα συμπτώματα της χρόνιας παγκρεατίτιδας είναι παρόμοια με αυτά της οξείας παγκρεατίτιδας και έτσι υπάρχει σύγχυση μεταξύ των δυο ασθενειών. Για να προκύψει η διάγνωση της χρόνιας παγκρεατίτιδας απαιτείται κλινική εξέταση καθώς και πλήρες ιστορικό του ασθενούς.
Συνήθως ο γιατρός συστήνει αιματολογικό έλεγχο για να ελεγχθεί η έκκριση των πεπτικών ενζύμων αλλά προχωράει και σε υπερηχογράφημα άνω κοιλίας. Εάν κριθεί απαραίτητο ο γιατρός διενεργεί και άλλες εξετάσεις όπως εκτίμηση των επιπέδων IgG4 αλλά και αναστροφή χοληδοχοπαγκρεατογραφίας (ERCP) ώστε να έχει πλήρη απεικόνιση της φλεγμονής καθώς και της βλάβης που υπάρχει.
Η κατάλληλη ειδικότητα
Ο κατάλληλος γιατρός για τη χρόνια παγκρεατίτιδα είναι ο Παθολόγος και ο Γαστρεντερολόγος
Πώς αντιμετωπίζεται η χρόνια παγκρεατίτιδα
Η χρόνια παγκρεατίτιδα αντιμετωπίζεται αναλόγως με τα συμπτώματα που εμφανίζει ο ασθενής καθώς και με τη διάγνωση που έχει προέλθει από το γιατρό. Στην περίπτωση που ο ασθενής εμφανίζει έντονο πόνο στην κοιλιακή χώρα και απώλεια βάρους συστήνεται η εισαγωγή στο νοσοκομείο για να του χορηγηθούν υγρά και παυσίπονα με τη χρήση ενδοφλέβιας ένεσης.
Σε αυτή την περίπτωση γίνεται διακοπή του φαγητού δια στόματος ώστε να γίνει περιορισμός της δραστηριότητας του παγκρέατος με σκοπό να αποκατασταθεί η διαδικασία της σίτισης σταδιακά. Υπάρχει πιθανότητα να γίνει διασωλήνωση είτε από τη μύτη είτε από το στόμα ώστε να τραβηχτούν τα υγρά από το στομάχι.
Στην αντιμετώπιση της χρόνιας παγκρεατίτιδας παίζει σημαντικό ρόλο η διατροφή που κάνει ο ασθενής και πρέπει να περιλαμβάνει την κατανάλωση υγρών και τροφών χωρίς λίπος. Θα πρέπει να υιοθετήσει το μοντέλο μικρών και τακτικών γευμάτων μέσα στη μέρα. Όσο για την κατανάλωση καφέ καλό είναι να γίνεται περιορισμένα. Το τσιγάρο και η κατανάλωση αλκόολ απαγορεύονται ρητά ακόμα και αν η παγκρεατίτιδα είναι ήπιας μορφής.
Επιπλοκές που παρουσιάζει η χρόνια παγκρεατίτιδα
Βασική επιπλοκή της χρόνιας παγκρεατίτιδας είναι η εμφάνιση διαβήτη και πρέπει να αντιμετωπιστεί με την χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής (π.χ. ινσουλίνη).
Ενδιαφέρεσαι να μάθεις περισσότερα για την περίπτωσή σου;
Επισκέψου καλύτερα έναν ειδικό!