Πόσο συχνά συναντάς ανθρώπους που θυμούνται τα πάντα; Μάλλον σπανιότατα! Η αλήθεια είναι πως παρόλο που όλοι μας μπορούμε να ανακαλέσουμε στη μνήμη μας γεγονότα του παρελθόντος, συχνά δεν θυμόμαστε μικρά πράγματα της καθημερινότητας που συνέβησαν μόλις…. χθες!
Δες ακόμα: Τροφές και ποτά που θα βελτιώσουν την αυτοσυγκέντρωση σας
Για παράδειγμα, πόσες φορές έχεις ξεχάσει πού έβαλες το πορτοφόλι σου ή τι έφαγες χθες… Για όλα αυτά υπάρχει μια εξήγηση και μάλιστα επιστημονική!
Γιατί οι άνθρωποι ξεχνούν;
Επιστημονικές μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο εγκέφαλός μας έχει αξιοσημείωτα καλή ικανότητα μακροπρόθεσμης μνήμης. Μία πρόσφατη έρευνα που έγινε στις ΗΠΑ, επικεντρώθηκε στη μελέτη της μνήμης των ατόμων.
Συγκεκριμένα, ζητήθηκε από μία μεγάλη ομάδα ατόμων να μελετήσουν περισσότερες από 3.000 φωτογραφίες που απεικόνιζαν κοινά αντικείμενα.
Στη συνέχεια, τους ζητήθηκε να ανακαλέσουν στη μνήμη τους λεπτομέρειες από αυτές τις εικόνες και τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά. Οι περισσότεροι μπόρεσαν να περιγράψουν με ακρίβεια μεγαλύτερη του 90% τις εικόνες που είδαν πριν από λίγες ώρες.
Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι επιστήμονες ήταν ότι ο εγκέφαλος μπορεί να αποθηκεύσει εικόνες και να τις ανακαλέσει ακόμη και μετά από δεκαετίες.
Γιατί όμως δεν μπορούμε να θυμηθούμε πράγματα που έγιναν λίγες ώρες πριν;
Ο μηχανισμός αναζήτησης πληροφοριών του εγκεφάλου μας είναι μάλλον επιλεκτικός. Δεν μπορεί να λειτουργήσει κατά παραγγελία και δεν μπορεί να ανακαλέσει πληροφορίες και μνήμες του παρελθόντος, άμεσου ή έμμεσου, κατόπιν αιτήματος.
Επίσης, όταν η προσοχή και η μνήμη μας αποσπάται από μια σκέψη, δεν είναι εύκολο να θυμηθούμε γεγονότα μικρής σημασίας. Η φαιά ουσία λειτουργεί διαμορφώνοντας μια σειρά διασυνδέσεων διαφορετικών περιοχών του εγκεφάλου.
Ένας ήχος, ένας θόρυβος ή μια φευγαλέα σκέψη για ένα ασήμαντο γεγονός ή για έναν τυχαίο άνθρωπο μπορεί να επέμβει στη διαδικασία της σκέψης και της αλληλουχίας των διεργασιών του εγκεφάλου, οδηγώντας μας στο να ξεχάσουμε αυτό που αρχικώς σκεφτόμασταν. Αυτό συμβαίνει σε όλους τους ανθρώπους ανεξαιρέτως. Η ηλικία και το φύλο δεν παίζουν κανέναν ουσιαστικό ρόλο σε αυτό.
Γιατί, όμως, άλλοτε είναι εύκολο και άλλοτε δύσκολο να θυμηθεί κάποιος ορισμένα πράγματα; Το μυαλό μας είναι αρκετά οργανωτικό! Λατρεύει τον προγραμματισμό και την ταξινόμηση των πάντων με πρότυπα, άρα και η μνήμη λειτουργεί αναλόγως. Ταξινομεί τα γεγονότα και τα ανακαλεί ανά περίπτωση.
Είναι δυνατό, όμως, να συμβεί και το ακριβώς αντίθετο. Δηλαδή, να θυμόμαστε τα συναισθήματα που μας προκάλεσε ένα γεγονός και όχι το ίδιο το γεγονός. Για παράδειγμα, όλοι έχουμε πει τη φράση: «ξέρω ένα πολύ καλό ανέκδοτο, αλλά δεν μπορώ να το θυμηθώ τώρα ακριβώς…»